Τραγωδία στη Λιβύη -Αποκάλυψη: Αγνοήθηκε η προειδοποίηση για την επικινδυνότητα – Υπόλογος ο Κωνσταντίνος Φλώρος


 

Αμέλειες, λάθη και πρόχειρος σχεδιασμός κατά την προετοιμασία της ελληνικής ανθρωπιστική αποστολής στη Λιβύη που κατέληξε σε ασύλληπτη τραγωδία με τον θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο αδερφών που που συμμετείχαν εθελοντικά στην αποστολή ως διερμηνείς, αποκαλύπτονται δύο μήνες μετά την τραγωδία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που παρουσιάζει και τα σχετικά έγγραφα, αν και υπήρχε προειδοποίηση για το ρίσκο της αποστολής, η προειδοποίηση αγνοήθηκε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποστολή δημοσίων σχέσεων μια και διατάχθηκαν να πάρουν μέρος επίλεκτα στελέχη του Ειδκού Τμήματος Αλεξιπτωριστών (ΕΤΑ) προκειμένου «να ενισχύσουν με θετική δημοσιότητα τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)».

Στο ρεπορτάζ, παρουσιάζεται έγγραφο από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωριστών (ΕΤΑ) στο οποίο αναφέρεται ότι: «Ο παραλιακός δρόμος είναι επικίνδυνος. Τα ατυχήματα είναι συχνά... οδηγούν συχνά σε θανάτους».

Όμως, κατά την τελική παρουσίαση του σχεδίου της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, που έγινε από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και συγκεκριμένα στο τμήμα της παρουσίασης με τίτλο «Εκτίμηση κατάστασης ασφάλειας» δεν γίνεται καμιά αναφορά στον κίνδυνο τροχαίων.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στις 15 Σεπτεμβρίου δόθηκε η προπαρασκευαστική διαταγή για την επιχείρηση και δύο ημέρες μετά στις 17 Σεπτεμβρίου δόθηκε η εκτελεστική διαταγή. Όμως, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, απαιτούνται έξι ημέρες προετοιμασίας και συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία τέτοιου είδους αποστολών.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν διαταχθεί να μην φέρουν όπλα, με αποτέλεσμα για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής ρωτήθηκαν τοπικές στρατιωτικές - παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες μάλιστα, δεν έδωσαν εγγυήσεις αλλά μόνο διαβεβαιώσεις.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη