Εξάρχεια: Τι απαντά το Εφετείο για το φιάσκο με τον δράστη σεξουαλικών επιθέσεων- Απίστευτη δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»


Να αποποιηθεί κάθε ευθύνη από πάνω του προσπαθεί το Εφετείο Αθηνών αναφορικά με το φιάσκο της υπόθεσης του 23χρονου δράστη σεξουαλικών επιθέσεων στα Εξάρχεια ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν αλλά δεν είχε δικαστεί και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 23χρονος είχε προφυλακιστεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Γρεβενών το 2022 και πάλι ως κατηγορούμενος για απόπειρες βιασμών, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αλίμου. Ωστόσο παρά τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετώπιζε δεν δικάστηκε και μετά από 12 μήνες που πέρασε στη φυλακή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, στις 12/7/23 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα το Α.Τ. Ωρωπού.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Εφετείου, ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος και δεν παρατάθηκε η προφυλάκισή του επειδή η ποινή φυλάκισης που αντιμετώπιζε ήταν μεταξύ δύο και οκτώ ετών και όχι ισόβια ή δεκαπέντε χρόνια.

Η προφυλάκιση «μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία "αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα 15 έτη» σημειώνει χαρακτηριστικά το Εφετείο.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη 12 μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία "αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα 15 έτη". Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή)» σημειώνει αναλυτικά το Εφετείο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποιος κατηγορείται για απόπειρες βιασμού, παραμένει στη φυλακή για έναν χρόνο και τελικά δεν δικάζεται καν, αποτελεί το σημαντικό ζήτημα το οποίο ζητά λύσεις ανεξάρτητα εάν ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος νομότυπα ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Σε βάρος του υπάρχουν επτά καταγγελίες για απόπειρα βιασμού. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα του βιασμού τετελεσμένου και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή και των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.

Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν θυμάται τίποτα και ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.


Σοφία Βούλτεψη: «Και για τον 23χρονο στα Εξάρχεια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»


Το μένος της Σοφίας Βούλτεψη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει προηγούμενο αφού έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ακόμα και για την υπόθεση του 23χρονου που προφυλακίστηκε για απόπειρες βιασμού στα Εξάρχεια, φταίει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι ο 23χρονος το 2016 είχε έρθει ως ασυνόδευτος στην Ελλάδα και του επετράπη να μην είναι μέσα σε δομή.

Παράλληλα, επιτέθηκε και στη δικαιοσύνη λέγοντας ότι δεν έπρεπε να δεχθεί ως κατοικία για τον 23χρονο τη δομή της Μαλακάσας καθώς «η δομή στη Μαλακάσα δεν είναι κατοικία, είναι χώρος φιλοξενίας».

Υπενθυμίζεται ότι ήταν Αύγουστος του 2022 όταν ο 23χρονος επιχείρησε να βιάσει μια 76χρονη στην πλαζ του Αλίμου και συνελήφθη. Επειδή, όμως, η δίκη του δεν προσδιορίστηκε ενός του διαστήματος της προφυλάκισής του, αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα το Α.Τ. του τόπου διαμονής του, δηλαδή στο Α.Τ Ωρωπού.

Ο 23χρονος δεν τήρησε τους περιοριστικούς όρους ενώ αδιαφορία έδειξε το αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να καρατομηθεί ο διοικητής.

Ο 23χρονος, που έκανε πάνω από πέντε απόπειρες βιασμού γυναικών στα Εξάρχεια, συνελήφθη με τη βοήθεια των κατοίκων ενώ υπήρξε καταγγελία ότι η ΕΛΑΣ αναλώθηκε στο να παρακολουθεί τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για την κοπή δέντρων στην πλατεία.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη