Καιρός: Φεύγει η κακοκαιρία Avgi, μένουν το τσουχτερό κρύο και οι θυελλώδεις βοριάδες



Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία Avgi, η πρώτη της χρονιάς. Ωστόσο, το κρύο παραμένει τσουχτερό ενώ συνεχίζονται οι θυελλώδεις βοριάδες.

Ειδικότερα, επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 27/01, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση είναι οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης, οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.

Πιο αναλυτικά:

Α. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη (31-01-24) θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ θα διατηρηθούν στο Αιγαίο, όμως από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τετάρτη στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες στις νότιες Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, ενώ βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στην Κρήτη.
Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Τετάρτη (31/1) στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στις νότιες Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. 

Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.


Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά - ημιορεινά μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι αναμένονται βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη, γενικά αίθριος αναμένονται ο καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Την Παρασκευή, αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη και τον Θερμαικό τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Το Σάββατο, στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Την Κυριακή, τέλος, στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη