ΗΠΑ: ''Περίπατος'' Τραμπ στην παγωμένη Άιοβα - Την άλλη εβδομάδα κρίνεται η τύχη της Χέιλι




Επιβεβαιώθηκαν από τις κάλπες στην Άιοβα οι ενδείξεις για την κυριαρχία του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην διεκδίκηση του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου

Ο Τραμπ πήρε πάνω από τις μισές ψήφους στην πρώτη προκριματική διαδικασία σε πολιτεία των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις. Η «είδηση» προέκυψε από την καλύτερη των δημοσκοπήσεων επίδοση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Ρον Ντε Σάντις που ξεπέρασε την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και κέρδισε την δεύτερη θέση.

Αναλυτικά:

  • 51,1% επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ (52,7% στις δημοσκοπήσεις)
  • 21,2% επέλεξε τον Ρον Ντε Σάντις (15,8% στις δημοσκοπήσεις)
  • 19% επέλεξε τη Νίκι Χέιλι (18,7% στις δημοσκοπήσεις)
  • 7,7% επέλεξε τον Βίβεκ Ραμασουάμι (6,4% στις δημοσκοπήσεις)

Ο νικητής της βραδιάς εμφανίστηκε με το γνωστό του πομπώδες ύφος στις επινίκιες δηλώσεις του. Ο Τραμπ, που πριν την ψηφοφορία παρότρυνε τους οπαδούς του να αψηφήσουν το πρωτοφανές ψύχος και να ψηφίσουν ακόμη και αν αμέσως μετά πεθάνουν, γιατί «αξίζει», στις δηλώσεις του επανέλαβε τους βασικούς άξονες των πολιτικών του θέσεων, με φράσεις όπως «σκάψε μωρό μου, σκάψε» αναφερόμενος στα ορυκτά καύσιμα, αναφορές σε σφράγιση των συνόρων και σε «εισβολή» από πρόσφυγες, για τους οποίους προανήγγειλε «απελάσεις σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», αλλά και σε «ξεκαθάρισμα στην εκλογική διαδικασία». Σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, υποσχέθηκε επίσης ότι θα «επιλύσει πολύ γρήγορα» τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.

Το αποτέλεσμα κατά τον Τραμπ επιβεβαιώνει πως αυτός θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία και οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών δεν πρέπει να δώσουν ούτε δολάριο για τις καμπάνιες των αντιπάλων του. Από την ομάδα επικοινωνίας του πρώην προέδρου, η επίθεση στους αντιπάλους του δεν σταμάτησε, αντίθετα στόχευσε στους πόρους που συλλέγουν. 

«Κάθε δολάριο που δαπανάται για τους ηττημένους είναι ένα δολάριο λιγότερο στον πόλεμο κατά του Μπάιντεν ... είναι η ώρα να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και να σταματήσει η σπατάλη χρόνου και πόρων», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ραμασουάμι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών και παρέχει την υποστήριξή του στον Τραμπ. Σημειώνεται ότι οι έρευνες έδειξαν πως οι ψηφοφόροι του είχαν τον Τραμπ ως «σίγουρη δεύτερη επιλογή».

Η Νίκι Χέιλι συνεχάρη τον Τραμπ αλλά συνέχισε να παρουσιάζει τον εαυτό της ως τον καταλληλότερο υποψήφιο για να αντιμετωπίσει τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Το σχεδόν ένα πέμπτο των ψήφων που συγκέντρωσε, επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο τετράμηνο ενισχύθηκε εντυπωσιακά, ειδικά μετά την σαφή υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να περάσει τον Ντε Σάντις ώστε να δημιουργήσει περαιτέρω δυναμική. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ποντάρει σε μία ισχυρή επίδοση στην αντίστοιχη διαδικασία που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Νιου Χάμπσαϊρ, όπου οι δημοσκοπήσεις την ευνοούν.

Στην Άιοβα φάνηκε ότι οι αναποφάσιστοι των δημοσκοπήσεων κινήθηκαν προς τον Ντε Σάντις (βελτίωσε κατά 5,4 μονάδες το δημοσκοπικό του ποσοστό) και όχι προς την Χέιλι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες «δημοσκοπήσεις των δημοσκοπήσεων» που παρουσιάζει το fivethirtyeight/ABCNews, σήμερα στο Νιου Χάμπσαϊρ ο Τραμπ συγκεντρώνει 43,4%, η Χέιλι 30,3%, ενώ ο Ντε Σάντις μόλις 5,8%. Ο αποχωρήσας από τη διεκδίκηση Ραμασουάμι θα έπαιρνε 4,7%.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη