Σεισμός στην Αργολίδα: «Πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός» - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι


Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, μετά τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αργολίδα νωρίς σήμερα Τρίτη (16/1) το πρωί, που έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς σημείωσε ότι το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν στη μέση του Αργολικού Κόλπου. «Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο είναι γνωστό. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αν θα παραμείνει δηλαδή η ακολουθία αυτή ή αν θα συνεχίσει» είπε.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε ο Αθ. Γκανάς. «Το ρήγμα αυτό είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς» είπε.

«Δεν έχουμε όμως ιστορικό για τη δραστηριότητα αυτού του ρήγματος. Είναι μια περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, που ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» συμπλήρωσε.

Ο Αθ. Γκανάς ανέφερε ότι καταγράφηκε ένας ασθενής προσεισμός, μεγέθους 1,8 βαθμών Ρίχτερ, στις 5 παρά 20 το πρωί. Μετά δε τα 4,8 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής δύο μετασεισμοί γύρω στα 5 χλμ από το επίκεντρο, της τάξεως των 3,1 και 3,3 Ρίχτερ. «Αυτό είναι καλό» είπε.

Για επιφανειακό σεισμό κάνει λόγο από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook. «Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό» τονίζει.


Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο Ευ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη