ΕΚΠΟΙΖΩ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μπορούσε ασφαλώς» να ρίξει τις τιμές



Τα αποτυχημένα μέτρα που συνεχίζει να παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλούν χάος χωρίς όφελος για τους πολίτες, την ώρα που παραμένει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο η αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, όπως περιέγραψε στο Open η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής - ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

«Ο καταναλωτής πρέπει να είναι με ένα κομπιουτεράκι, να μην ασχολείται με τίποτε άλλο. Αν θα γλιτώσει 1-2 ευρώ από το ηλεκτρικό ρεύμα, αν θα επωφεληθεί κάποια λεπτά του ευρώ αγοράζοντας ένα τρόφιμο από το Χ αντί του Ψ σούπερ μάρκετ, κτλ. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει ... ο καταναλωτής βρίσκεται σε κυκεώνα», είπε η κα Καλαποθαράκου.

Την ώρα που έρχονται νέες ανατιμήσεις 6% σε 100 προϊόντα στο τέλος Ιανουαρίου και ακόμη 7% σε άλλα 100 προϊόντα στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, «στην έρευνα που κάναμε εμείς οι καταναλωτές δήλωσαν πως οι αυξήσεις είναι από 20% ως 50% στα βασικά προϊόντα ... το ποσοστό είναι σταθερά διψήφιο αυτά τα χρόνια και σε κάποια προϊόντα είναι πάνω από 20% ως πάνω από 50%, όπως το 58% στο ελαιόλαδο μέσα σε ένα χρόνο».

Η ίδια επανέλαβε ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα δεν είναι εισαγόμενο, είναι εγχώριο, είναι στρεβλώσεις και παθογένειες της ελληνικής αγοράς που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές ... Δεν έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα χρόνια της ακρίβειας παρά τις δέσμες μέτρων που έχουν ληφθεί ... Το καλάθι του νοικοκυριού δεν είχε αποτελέσματα ... Η μείωση 5% δεν είχε επίσης αποτέλεσμα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μπορούσε ασφαλώς» να ρίξει τις τιμές, είπε η κα Καλαποθαράκου. Να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, να μειωθεί δραστικά ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, όπως και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ενώ θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, όπως υπογράμμισε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη