ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ανασυγκρότηση, εξωστρέφεια, επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά


Με στόχο να συνεχιστεί το πολιτικό πρέσινγκ απέναντι στην κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου έχει στραμμένο το βλέμμα της τόσο εντός Βουλής, ενόψει κρίσιμων νομοσχεδίων που επίκεινται, όσο όμως και εκτός. 

Άλλωστε, υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί κόμβοι με ορίζοντα τις ευρωεκλογές που θεωρούνται κρίσιμοι για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι την ευρωκάλπη μεσολαβούν τα αναπτυξιακά συνέδρια, η έναρξη της λειτουργίας των think tanks, η καμπάνια κατά της ακρίβειας και φυσικά το κρίσιμο 4ο Συνέδριο.

Πρόγραμμα πολιτικά «πυκνό» και στόχοι καθορισμένοι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με σαφή τρόπο: Ανασυγκρότηση, εξωστρέφεια, επιστροφή σε κυβερνητική τροχιά. 

Υπό αυτό το πρίσμα, το πολιτικό καλεντάρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει εκ των πραγμάτων τις κομματικές δυνάμεις σε θέσεις «μάχης» προετοιμάζοντας το έδαφος για τις ευρωεκλογές. Ένα από τα ζητούμενα είναι η συσπείρωση μελών και φίλων, με τον προσυνεδριακό διάλογο να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ομόφυλα ζευγάρια και ιδιωτικά ΑΕΙ

Πάντως, η μετωπική σύγκρουση εντός Κοινοβουλίου με αφορμή τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο φαίνεται πως θα έχει συνέχεια, καθώς αναμένονται στη Βουλή δύο κρίσιμα νομοσχέδια. 

Το ένα αφορά την ισότητα στον γάμο και το άλλο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σ’ αυτές τις συνθήκες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στοχεύει σε ένα «άλμα προς τα εμπρός» κοιτώντας τόσο εντός όσο όμως και εκτός Βουλής.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευρωεκλογές

Το προσεχές διάστημα αναμένεται επίσης να «ανοίξει» η πλατφόρμα αιτήσεων στο iSYRIZA για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, στα πρότυπα των αιτήσεων για τα think tanks. 

Οι προκριματικές εσωκομματικές κάλπες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Άλλωστε, πρόκειται για μια θέση που έχει εκφράσει ο Στέφανος Κασσελάκης εδώ και αρκετό καιρό. Η οργανωτική «φόρμουλα» και ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία πρόκειται πάντως να συζητηθούν στα κομματικά όργανα.
Με τον Κασσελάκη τα αναπτυξιακά συνέδρια

Με μότο «Επενδύουμε στην περιφέρεια, αναβαθμίζουμε τη χώρα», ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκινά στις 4 Φεβρουαρίου τα αναπτυξιακά του συνέδρια από τη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα από την Κοζάνη. Ακολουθεί, μία εβδομάδα αργότερα, η πολύπαθη Θεσσαλία, με το δεύτερο συνέδριο να λαμβάνει χώρα στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίου. 

Η επιλογή των δύο περιοχών έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας πρόκειται για μια περιφέρεια σε «μετάβαση» λόγω της απολιγνιτοποίησης, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα. Όσον αφορά τη Θεσσαλία, εκ των πραγμάτων με τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού τίθεται επί τάπητος ο προσανατολισμός της περιφερειακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες των συνεδρίων θα ανοίξουν και θα «κλείσουν» με ομιλίες του Στέφανου Κασσελάκη. Ο σχεδιασμός που έκανε η επιτροπή του κόμματος με επικεφαλής τον Άγγελο Τόλκα προβλέπει θεματικά «τραπέζια εργασίας» λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. 

Στην Κοζάνη θα υπάρξει θεματική συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση, με την Κουμουνδούρου να ανακοινώνει μια ολιστική πρόταση άρσης των τοπικών αδιεξόδων. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν επίσης τόσο τα ζητήματα της στέγασης όσο και του αγροτικού τομέα αλλά και του τουρισμού. Πέρα από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «παρών» θα δώσουν επιστήμονες και ειδικοί που έχουν γνώση των τοπικών προβλημάτων. 

Πολιτική προστασία, περιβάλλον, αγροτικός τομέας και θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας από τις φυσικές καταστροφές είναι θέματα τα οποία αναμένεται κατά πληροφορίες να απασχολήσουν το αναπτυξιακό συνέδριο στη Λάρισα. Τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Δυτική Μακεδονία ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ζητήματα της Υγείας και της πρόνοιας.

Πάνω από 3.000 αιτήσεις για τα 29 think tanks

Οπως αποκάλυψε ο Στ. Κασσελάκης, υπήρξαν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις για συμμετοχή στα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η διαδικασία της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις 29 «δεξαμενές σκέψης» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. 

Τον τελικό λόγο έχει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης, αφού είναι αυτός που πραγματοποιεί τις τελικές συνεντεύξεις των υποψηφίων. Από την πλευρά της, η Διάνα Βουτυράκου, που έχει επωμιστεί μαζί με άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οργάνωση της «δουλειάς», έστειλε τις τελικές της εισηγήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις αρχές Ιανουαρίου. Μάλιστα, την Πέμπτη, όταν δημοσιεύτηκε το βίντεο του Στ. Κασσελάκη για τα 29 think tanks, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου για τη θεματική ενότητα της Παιδείας. 

Σ’ αυτή τη συνάντηση, πέρα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τη Διάνα Βουτυράκου, συμμετείχαν τόσο τα επτά πρόσωπα που έχουν στελεχώσει τη συγκεκριμένη θεματική ομάδα όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος και οι τομεάρχες Παιδείας Διονύσης Καλαματιανός και Ράνια Θρασκιά. 

Η σύνθεση της σύσκεψης μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Κι αυτό γιατί στόχος είναι να υπάρξουν «αρμονική» σύνδεση και κοινός βηματισμός μεταξύ της κοινοβουλευτικής δουλειάς και της λειτουργίας των think tanks.
H καμπάνια για την ακρίβεια

Με την ακρίβεια να παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρόκειται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει την καμπάνια του. 

Στόχος είναι η παρουσίαση μιας ολιστικής πρότασης αντιμετώπισης τόσο της ακρίβειας όσο και της αισχροκέρδειας. Σημειωτέον, πρόκειται να υπάρξει και πρόταση νόμου στη Βουλή, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ, θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο μεταβολής τιμών σε 66 κατηγορίες βασικών αγαθών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προτείνει από την πλευρά του επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης χονδρικής και λιανικής και μηδενισμό του ΦΠΑ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη