Αντώνης Σαμαράς: Αιχμές κατά κυβέρνησης - Η συναίνεση στα ελληνοτουρκικά μυρίζει συνθηκολόγηση


Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά άφησε ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

Με αφορμή τοποθέτηση που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη για τα ελληνοτουρκικά, ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

«Εάν υπάρχει διάλογος σε όλα τα επίπεδα για οποιοδήποτε ζήτημα, είναι κάτι το γόνιμο και το θετικό. Όταν όμως ακούω τις λέξεις συναίνεση και με τα τρία κόμματα, και μέσα στην κυβέρνηση, συγγνώμη αλλά αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης για τα εθνικά ζητήματα».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν έχει λήξει. «Νομίζουμε ότι με τις «Πρέσπες» το θέμα έχει λυθεί, ενώ στην ουσία παραμένει ως προς τη "μακεδονικότητα" για τους Βουλγάρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως ζήτημα για την είσοδο ή για την πρόθεση εισόδου των Σκοπίων στην Ε.Ε. από την Βουλγαρία. Το ζήτημα, επομένως, δεν έχει λήξει» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο μάθημα της μεταπολίτευσης απάντησε μεταξύ άλλων: «Έχω βαρεθεί να ακούω για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Καλά είναι αλλά δεν είναι το ζητούμενο για την καθημερινή επιβίωση του ελληνικού λαού.

Δεν αρκεί θεωρώ να γεμίσουμε το πλοίο που λέγεται Ελλάδα με όλα τα απαραίτητα που φέρνει κάθε εκσυγχρονισμός και κάθε αίσθηση μεταρρύθμισης. Είναι απαραίτητα, αλλά αυτό που λείπει είναι η πυξίδα. Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία για το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης