Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι σε Μητσοτάκη με νέα καταδίκη για οπισθοχώρηση της Δημοκρατίας




Ακόμα μια καταδίκη – κόλαφο επεφύλαξε το Ευρωκοινοβούλιο για Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβέρνησή του όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, βάζοντας την Ελλάδα για μια ακόμα φορά στη μαύρη λίστα μαζί με Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία, Μάλτα και Ουγγαρία.

Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη (28/2), το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, και επέκρινε την αδράνεια της Επιτροπής στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «υπογραμμίζουν ότι απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου υποκλοπών από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές».

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.


Κώστας Αρβανίτης: «Άλλη μια καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου»


Για άλλη μια «καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου», που φέρει την υπογραφή της, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left, Κώστας Αρβανίτης, αναφορικά με τη έκθεση - καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), «οι πρακτικές Μητσοτάκη και ΝΔ βάζουν την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, με την έκθεση να αποτυπώνει τις σοβαρότατες ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τη διαφθορά, την ανεπαρκή προστασία της ανεξαρτησίας των εποπτικών αρχών».

Και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλύουν συνειδητά τη λειτουργία της χώρας μας και αμαυρώνουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της. Εμείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Ελλάδα που σέβεται το Κράτος Δικαίου, τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια Ελλάδα-μέλος της Δημοκρατικής Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα μαύρης επετείου για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), στην οποία γίνεται μεταξύ άλλων ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Τύπου και τις παρακολουθήσεις.

Η έκθεση όπως εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ε/Κ:

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη



Ανήμερα της μαύρης επετείου για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής LIBE - εισηγήτρια της οποίας ήταν η Sophie in 't Veld - με παρατηρήσεις επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Έκθεση στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε δυστυχώς και η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα συστημικά ΜΜΕ πασχίζουν διαρκώς να συγκαλύψουν. Παρότι το ΕΛΚ αποπειράθηκε να αμβλύνει με τροπολογίες τις χείριστες εντυπώσεις των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον αντιληφθεί την πραγματικότητα: Μητσοτάκης και Κράτος Δικαίου - βίοι παράλληλοι.

Οι πρακτικές Μητσοτάκη και ΝΔ βάζουν την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, με την έκθεση να αποτυπώνει τις σοβαρότατες ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τη διαφθορά, την ανεπαρκή προστασία της ανεξαρτησίας των εποπτικών αρχών.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Τύπου, με την έκθεση να καταγγέλλει την αυθαίρετη παρακολούθηση, την ατιμωρησία ή τα εγκλήματα κατά δημοσιογράφων, τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, την έλλειψη ανεξαρτησίας και πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και φυσικά τη δολοφονία Καραϊβάζ και την ατιμωρησία των υπευθύνων.

Από την έκθεση δεν λείπει η αναφορά στο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus. Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων και την εμπλοκή της κυβέρνησης στη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως παραδείγματος χάριν με την ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της ΑΔΑΕ.

Η έκθεση στηλιτεύει και την έξαρση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών αλλά και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλύουν συνειδητά τη λειτουργία της χώρας μας και αμαυρώνουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της.

Εμείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Ελλάδα που σέβεται το Κράτος Δικαίου, τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια Ελλάδα-μέλος της Δημοκρατικής Ευρώπης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης