Predator: Η Κομισιόν εξακολουθεί να περιμένει το πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών



Ακόμη δεν έχει αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν, ως όφειλε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το πόρισμά του για την παράνομη εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να μην σχολιάσει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Intellexa που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας και πουλάει το Predator.

«Αυτό που μπορώ να σας υπενθυμίσω είναι φυσικά η πολύ ξεκάθαρη θέση της Κομισιόν για τις απόπειρες παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων ή πολιτικών αντιπάλων. Πάντα λέγαμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Και έχουμε πει επίσης ότι η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Επομένως, αναμένουμε πάντα από τις εθνικές αρχές να εξετάζουν διεξοδικά τέτοιους ισχυρισμούς», απάντησε σε σχετική ερώτηση της «ΕφΣυν» ο Κρίστιαν Βίγκαρντ, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Κράτους Δικαίου.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται στην Οδηγία για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες διασφαλίσεις για τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους.

«Συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση spyware, όπως το Pegasus, και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. και των πλαισίων εθνικής ασφάλειας. Επομένως, εκεί έχουμε συλλέξει πληροφορίες από τα κράτη-μέλη και επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια μη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα λαμβάνει επίσης υπόψη το έργο της επιτροπής δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη