Ξυλόκαστρο: Για τρίτη ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά– Νέο 112 για εκκένωση στα Σοφιανά


Στην τρίτη ημέρα της μπαίνει σήμερα (1/10) η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, που ξέσπασε την Κυριακή στα Ροζενά Ξυλοκάστρου και έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Όλη τη νύχτα χθες πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Το πύρινο μέτωπο είχε περικυκλώσει χθες τη Λυγιά, αφού πέρασε από τον Πύργο, με αποτέλεσμα να κλείσει η εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών και στα δύο ρεύματα απ’ τον κόμβο της Λυκοποριάς έως τον κόμβο του Δερβενίου. Λίγο μετά τις 8 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και πλέον η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Πολλαπλές διάσπαρτες εστίες παραμένουν σε εξέλιξη, με το πύρινο μέτωπο να είναι 32 χιλιόμετρα και να έχει φτάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας καίγοντας σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Μάλιστα, νωρίς το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στα Σοφιανά να εκκενώσουν προς Ρέθι.




«Συνεχίζουμε να έχουμε διάσπαρτες εστίες και θα έχουμε στη διάρκεια της ημέρας. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε αέρα στην περιοχή. Οι άνεμοι πλέον είναι της τάξεως 2-3 μποφόρ. Έχουμε αρκετή υγρασία λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, που αυτό μας βοηθάει και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην έχουμε κάποια μεγάλη αναζωπύρωση και κάποια επέκταση της πυρκαγιάς» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλαος Πάστρας, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής.

Όπως είπε, το ανάγλυφο της περιοχής είναι αρκετά δύσκολο και δύσβατο, έχει μεγάλες χαράδρες και πάρα πολύ πυκνή βλάστηση σε ορισμένα σημεία, χωρίς πρόσβαση με δρόμους.
















Ο ίδιος απάντησε και στην κριτική ότι ξέφυγε από την Πυροσβεστική η φωτιά, που ξέσπασε σε περιοχή όπου θα μπορούσε να ελεχθεί. «Το θα μπορούσε να ελεγχθεί, το ελέγχεται άμεσα ή θα ελεγχθεί είναι όλες σχετικές έννοιες. Όταν στην περιοχή έχουμε ανέμους 8 μποφόρ και η φωτιά μπαίνει σε χαράδρα, όπου μέσα μπορεί να φτάσει τα 9-10 μποφόρ λόγω της γεωμορφίας, είναι σχετικό αν μπορεί κάποιος να την κόψει εύκολα ή δύσκολα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα, ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τις εστίες φωτιάς καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 8 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν νωρίτερα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αττικής. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στα σπίτια. Οι Βρυσούλες, η Αμφιθέα και η Ρίζα είναι τρία χωριά τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή όπου κατακαίει η φωτιά.


Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 στάλθηκαν στους κατοίκους οικισμών της περιοχής και ειδικότερα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη