Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Με 200 πυραύλους η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Για «συνέπειες» προειδοποιούν οι ΗΠΑ- Καταδίκη και από το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ



Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση χθες του Ιράν στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους. Την ίδια ώρα, οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας πέφτουν στο κενό.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Τρίτη το βράδυ, ανάμεσά τους — για πρώτη φορά — και υπερηχητικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πέτυχε τους στόχους τους».

Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν αποκάλυψε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που βάφτισε Φάταχ, τονίζοντας πως είναι ικανός να κινείται με ταχύτητα δεκαπενταπλάσια αυτής του ήχου. Ο τότε πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διατεινόταν τότε πως το συγκεκριμένο όπλο θα αυξήσει την «αποτρεπτική ισχύ» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα φέρει περισσότερη «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και στην περιφέρεια». Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί. 

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.



Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.


Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε για κανέναν «θάνατο στο Ισραήλ», αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον θάνατο Παλαιστινίου πολίτη στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ», ανέφερε ο ΣΕΑ Σάλιβαν.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.

«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.

Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 και πλέον τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ εναντίον σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Σημαντική αύξηση που φτάνει περίπου 4% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Το Brent, η διεθνής τιμή αναφοράς του πετρελαίου, ανέβηκε κατά περίπου 5% για να κυμανθεί σταθερά πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 2,51 δολάρια ή 3,5% στα 74,21 δολάρια το βαρέλι έως τις 13:52 μ.μ. EDT (1752 GMT), ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 2,41 δολάρια ή 3,5% στα 70,58 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ιερουσαλήμ δεν θα διστάσει να διευρύνει τη στρατιωτική της επίθεση για να πλήξει άμεσα το Ιράν. Και τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στον κατάλογο των στόχων», δήλωσε ο Κλέι Σίγκλ, ανεξάρτητος στρατηγικός αναλυτής πολιτικών κινδύνων, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ή εξαγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική διακοπή, ενδεχομένως πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο Σίγκλ.


Στο μεταξύ, στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Χούθι στην Υεμένη, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε τουλάχιστον ένα από τα δύο πλοία που υπέστησαν ζημιές στα ανοικτά του λιμανιού της Χοντέιντα.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένονται από την εμπορική ομάδα American Petroleum Institute αργότερα την Τρίτη και από την EIA την Τετάρτη.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες έβγαλαν περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τις αποθήκες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου. ,

Εάν είναι σωστό, αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά απόσυρση και θα συγκριθεί με μια απόσυρση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών κατά την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μια μέση αύξηση 400.000 βαρελιών κατά την προηγούμενη πενταετία (2019-2023).

ΥΠΕΞ: «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ»

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ», αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» σημειώνει.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση».
Συνεδριάζει την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Τετάρτη, στις 16:30, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη