Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις έως 9,7% τον Οκτώβριο - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές


Αυξημένα είναι τα οικιακά τιμολόγια και τον Οκτώβριο, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών τον περασμένο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, που σε αντίθεση με τις ανατιμήσεις, δεν «πέρασε» στη λιανική.

Έτσι, ενώ η χονδρεμπορική Σεπτεμβρίου έκλεισε χαμηλότερα κατά σχεδόν 13,5% έναντι της αντίστοιχης του Αυγούστου (και κατά σχεδόν 16,9% συγκριτικά με εκείνη του Ιουλίου), οι τιμές στο πανάκριβο, θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση Ν.Δ ειδικό - «πράσινο» τιμολόγιο εκκινούν από 13,974 λεπτά/κιλοβατώρα και φτάνουν μέχρι και 18,558 λεπτά/κιλοβατώρα, με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 15-16 λεπτά.

Αυτό το μήνα, όπως φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν, δεν θα ισχύσουν οι πενιχρές επιδοτήσεις των προηγούμενων δύο μηνών, εκτός κι αν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα αντί να καταγράφονται μόνο μειώσεις, στα μισά σχεδόν τιμολόγια σημειώνονται αυξήσεις από 2,88% έως 9,69% στις τελικές τιμές.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρούνται στους καθετοποιημένους τέσσερις παίκτες (παραγωγούς και προμηθευτές) με τιμή κιλοβατώρας από 14,96 έως 15,99 λεπτά για τις χαμηλότερες καταναλώσεις.

Η μεγαλύτερη μείωση που σημειώνεται είναι σε μια περίπτωση, στο -10,82%, σε ένα εξαιρετικά ακριβό τιμολόγιο (από 17,7 λεπτά/κιλοβατώρα στα 15,785 λεπτά), ενώ γενικά οι μειώσεις κινήθηκαν από -0,22% έως -8,6%.

Είναι σαφές ότι η μείωση που καταγράφηκε στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα δεν μετακυλήθηκε παρά σε κάποιες λίγες περιπτώσεις και σε σημαντικά περιορισμένα επίπεδα στα οικιακά τιμολόγια, όταν αντίθετα οι ανατιμήσεις «περνούν» αμέσως και συνήθως διογκωμένες στη λιανική.

Από την κρατούσα ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο μερίδιο οικιακών καταναλωτών στο «πράσινο» τιμολόγιο, η τιμή για τον Οκτώβριο (έως 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης) που αποτελεί και «μπούσουλα» για την αγορά, διαμορφώνεται στα 14,96 λεπτά/κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 2,88% έναντι της τιμής του Σεπτεμβρίου (τελική τιμή στα 14,54 λεπτά). 

Σημειώνεται ότι η τιμή αυτή διαμορφώθηκε με μηδενική επιβάρυνση από το μηχανισμό διακύμανσης (ρήτρα), καθώς δεν ενεργοποιήθηκε, αφού βρέθηκε εντός ορίων η μέση χονδρεμπορική τιμή Σεπτεμβρίου, ενώ περιλαμβάνει έκπτωση 6,5%.

Στο μεταξύ, ο Οκτώβριος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε πιο ήπια έναντι του προηγούμενου μήνα με τιμές οριακά πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ωστόσο, πιέσεις δέχεται η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (TTF) καθώς ξεπέρασε και τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η σταδιακή έλευση του χειμώνα που σηματοδοτεί άνοδο της ζήτησης φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη