Συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία για 9η μέρα-Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία- Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα


Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα.


Τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram. Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απευθύνεται στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP PHOTO/CRAIG RUTTLE

Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία, αρκετοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί καλούν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να σκληρύνει την αντίδρασή της εναντίον της Ρωσίας, ειδικά αναστέλλοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βήμα που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να κάνει προς το παρόν.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ έφθασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσφέρει έτσι κατ’ αυτόν «καλή υπηρεσία» στη χώρα του και στον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι αξιώνει το NATO να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του, κόκκινη γραμμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να περάσει, αλλά υποστηρίζουν λιγοστοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν την Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική πως θα διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη, που πάντως δεν έγινε, θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.

Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, που τόνισαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε έτερη διπλωματική πηγή, επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η Γαλλία αποφάσισε τελικά, μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.

Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.

Για το Μεξικό, μολονότι το ρωσικό βέτο είναι βέβαιο, έχει σημασία να φανεί εκ νέου η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας στη στρατιωτική περιπέτειά της αυτή, με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη είναι δυνατόν.

Την Πέμπτη η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να οργανώσουν «ανθρωπιστικούς διάδρομους» ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Το εάν, το κατά πόσον και το πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι «διάδρομοι» αυτοί μένει να αποδειχθεί.

CNN και CBS διακόπτουν τη μετάδοσή τους στη Ρωσία

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN θα διακόψει τη μετάδοσή του στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπός του.

«Το CNN θα σταματήσει να μεταδίδει στη Ρωσία όσο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Λίγο νωρίτερα, το καναδικό CBC είχε ανακοινώσει ότι σταματά «προσωρινά» η δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, λόγω του καινούριου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης στην περίπτωση που μεταδίδονται «ψευδείς πληροφορίες για τον στρατό», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

«Για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων μας στη Μόσχα, διακόπτουμε προσωρινά τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία», ανέφερε. Το καναδικό κανάλι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον νόμο που «στοχεύει στην ποινικοποίηση της ουδέτερης και αμερόληπτης δημοσιογραφικής κάλυψης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

Μια παρόμοια απόφαση έλαβε το πρωί και το βρετανικό BBC. Το απόγευμα η Μόσχα μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και άρχισε επίσης να «περιορίζει την πρόσβαση» στο Twitter.
Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ για τη μη επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».


«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».


Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.

«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».


Δημοσιογράφοι του Sky News πέφτουν σε ενέδρα και δέχονται πυροβολισμούς




Με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους καταγράφουν καθημερινά τα γεγονότα στην Ουκρανία οι απεσταλμένοι των διεθνών ΜΜΕ, ώστε ο κόσμος να έχει εικόνα όσων τραγικών διαδραματίζονται και να διαμορφώνει την καλύτερη δυνατή άποψη.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κατέγραψε την περασμένη Δευτέρα η δημοσιογραφική ομάδα του SkyNews, τη στιγμή που πέφτε σε ενέδρα και δέχεται πυροβολισμούς.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.



Ακροδεξιοί και αρνητές της πανδημίας στηρίζουν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία


Υποστηρικτές μεταξύ των ακροδεξιών και των αρνητών του κορωνοϊού και των εμβολίων βρίσκει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Πολλοί από αυτούς, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βλέπουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως αγωνιστή της αντίστασης κατά της πολυπολιτισμικότητας.


«Δεν είναι εισβολή, είναι επιχείρηση», αναφέρεται συχνά από υποστηρικτές της ρωσικής επίθεσης, οι οποίοι εκφράζουν την κατανόησή τους για τις πράξεις της ρωσικής πλευράς, καθώς, όπως λένε, «με αυτή την αντεπίθεση έπρεπε να αποτρέψει μια γενοκτονία που συντελείται στη χώρα από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία».

Ο αρχισυντάκτης του ακροδεξιού περιοδικού Compact, Γιούργκεν Έλζερ χαρακτηρίζει μάλιστα «αμυντική» την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. «Έπειτα από πολλές μέρες επιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις στις δημοκρατίες του Ντονμπάς, το βήμα της Μόσχας γίνεται για την προστασία του εκεί πληθυσμού», δηλώνει ο ίδιος στο ARD. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει αντικαταστήσει σε αυτές τις ιδεολογίες τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Πούτιν είναι μισητός στη Δύση, επειδή αντιπροσωπεύει ένα εναλλακτικό μοντέλο: είναι πατριώτης και δε μισεί την πατρίδα», γράφει το περιοδικό Compact.

Όπως αναδεικνύεται στο ρεπορτάζ, πολλά προφίλ χρηστών που μιλούσαν για «δικτατορία του κορωνοϊού» στη Γερμανία, διαδίδουν τώρα τη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αντιεμβολιαστής Μπόντο Σίφμαν θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «καταστρέφει και την υπόλοιπη Γερμανία που δεν είχε καταστραφεί από την πολιτική για τον κορωνοϊό».


Το γερμανόφωνο ρωσικό κανάλι RT de αναμετέδιδε συχνά τις αναρτήσεις του Σίφμαν αλλά και του γνωστού αρνητή ράπερ Ξαβιέ Ναϊντού. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Στρατηγικής (CeMAS), το RT de είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εναλλακτικά μέσα» στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ρωσικό κανάλι κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την επιρροή του, την οποία χρησιμοποιεί τώρα για τη διάδοση κραυγαλέας προπαγάνδας, αναφέρει ο επικεφαλής του CeMAS, Μίρο Ντίτριχ.

Άλλα τμήματα της ακροδεξιάς σκηνής της Γερμανίας, όπως «ο τρίτος δρόμος», τάσσονται υπέρ της άλλης πλευράς και χρησιμοποιούν ακόμη και το Telegram προκειμένου να στρατολογήσουν εθελοντές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ουκρανικής ακροδεξιάς ομάδας «Τάγμα Azov». Οι γερμανικές αρχές έχουν θορυβηθεί και απαγορεύουν σε γνωστούς νεοναζί να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Die Zeit, οι αρχές γνωρίζουν τρεις Γερμανούς εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν καταφέρει να φύγουν από τη χώρα προκειμένου να ενταχθούν στο ουκρανικό «Τάγμα Azov». 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις». Σύμφωνα επίσης με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι γερμανικές αρχές δεν αποτρέπουν γενικά τους Γερμανούς να πολεμήσουν με κάποιο από τα δύο εμπόλεμα μέρη στην Ουκρανία, αλλά έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή εξτρεμιστών στις μάχες. Οι Ομοσπονδιακές Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν ενημερωθεί σχετικά και, εάν διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις, μπορούν να εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα, ακόμη και παρακρατώντας το διαβατήριο. Ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει η Γερμανία και σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία.

Πώς οι δορυφόροι διαμορφώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία (εικόνες)


Από μια τεράστια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που κατευθύνεται προς το Κίεβο μέχρι τους στόχους των πυραύλων και τα περάσματα προσφύγων, οι δορυφορικές εικόνες ιδιωτών της σύγκρουσης στην Ουκρανία βοηθούν στο να καθαρίσουν τα σύννεφα του πολέμου και το κοινό να δει τα όσα συμβαίνουν.


Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρεγκ Ναζάρεθ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που έγινε ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, «Οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον το μόνο μέρος για δορυφορικά δεδομένα υψηλής ακρίβειας». Χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη της ιδιωτικής δορυφορικής βιομηχανίας, ο όγκος των εικόνων είναι μεγαλύτερος και ο χρόνος ολοκλήρωσης ταχύτερος σε σύγκριση με προηγούμενες συγκρούσεις, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Αυτή η δορυφορική εικόνα που λήφθηκε και κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 δείχνει ελικόπτερα που αναπτύσσονται σε έναν δρόμο νοτιοανατολικά του Chojniki, στη Λευκορωσία

Ενώ οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν τα δικά τους εξελιγμένα δορυφορικά στοιχεία, η διαβαθμισμένη φύση τους σημαίνει ότι οι εικόνες δεν μπορούν να κοινοποιηθούν καθώς είναι απόρρητες.

Και με την εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κλονισμένη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, οι εικόνες τρίτων έχουν βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά αξιοπιστίας. «Λένε “Κοίτα, δεν είμαστε εμείς, αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν το επινοούμε”», είπε ο Ναζάρεθ.


Παράλληλα οι εικόνες βοηθούν άμεσα τις ουκρανικές δυνάμεις στις πολεμικές τους προσπάθειες. «Η εταιρεία Capella Space συνεργάζεται απευθείας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και με άλλες εμπορικές οντότητες για την παροχή έγκαιρων δεδομένων και βοήθειας γύρω από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση», επιβεβαίωσε ο Payam Banazadeh, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.Αυτή η δορυφορική εικόνα που λήφθηκε και κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, δείχνει μια κοντινή άποψη μιας ανάπτυξης ρωσικού τεθωρακισμένου εξοπλισμού νοτιοανατολικά του Ιβάνκιβ

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από την startup του Σαν Φρανσίσκο οδήγησαν μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών να συνειδητοποιήσουν ότι η εισβολή βρισκόταν σε εξέλιξη, πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώσει τις «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» του νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου.

Ώρες πριν από αυτή την ομιλία, ο Jeffrey Lewis του Ινστιτούτου Middlebury στην Καλιφόρνια ανάρτησε στο Twitter ότι οι Χάρτες Google έδειξαν «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στο δρόμο από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας προς τα ουκρανικά σύνορα. «Κάποιος είναι σε κίνηση», υπέθεσε σωστά.

Ενώ οι περισσότερες δορυφορικές απεικονίσεις απαιτούν φως της ημέρας και καθαρό ουρανό για τη λήψη εικόνων, το Capella Space λειτουργεί με συνθετικό ραντάρ διαφράγματος (SAR) -στο οποίο οι αισθητήρες καταρρίπτουν την ενέργεια και στη συνέχεια καταγράφουν την ποσότητα που αντανακλάται σε αυτούς.


Το SAR «διεισδύει στα σύννεφα και τον καπνό, ακόμη και σε πολύ μεγάλες καταιγίδες ή πυρκαγιές, ώστε να μπορούμε να τραβήξουμε αξιόπιστα καθαρές και ακριβείς εικόνες της Γης υπό σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο Dan Getman, αντιπρόεδρος προϊόντων της εταιρείας.


ΠΗΓΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη