NYT: "Ο άνθρωπος στη Ρωσία που ήξερε ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε ανταρσία"




Ημέρες μετά την απόπειρα ανταρσίας της Wagner, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν θέσει το ζήτημα στη βασική τους ατζέντα.

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι η δράση του Πριγκόζιν ήταν γνωστή σε ανώτερο Ρώσο στρατηγό, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το ποια υποστήριξη είχε ο μισθοφόρος ηγέτης μέσα στις ανώτερες τάξεις.

Πρόκειται για τον στρατηγό Σεργκέι Σουρόβικιν, πρώην κορυφαίο Ρώσο διοικητή στην Ουκρανία, που φέρεται να βοήθησε στον σχεδιασμό των ενεργειών του Πριγκόζιν.

Ο Σουρόβικιν είναι στρατιωτικός ηγέτης που βοήθησε να ενισχυθούν οι άμυνες σε όλες τις γραμμές της μάχης μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Αντικαταστάθηκε ως ανώτατος διοικητής τον Ιανουάριο, αλλά διατήρησε την επιρροή του στο στράτευμα, σε μέρος του οποίου παραμένει δημοφιλής.
Το σκεπτικό πίσω από την έναρξη της εξέγερσης

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί, επίσης, να έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία.

Ανέφεραν, δε, ότι ο επικεφαλής της Wagner δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι άλλοι που βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας θα τον βοηθούσαν.

Εάν ο στρατηγός Σουρόβικιν συμμετείχε στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα ήταν το τελευταίο σημάδι της εσωτερικής διαμάχης που χαρακτηρίζει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα ευρύτερο ρήγμα μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και των δύο ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν: του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του στρατηγού Βαλερί Γερασίμοβ.

Τι πρέπει να αποφασίσει ο Πούτιν

Πέραν του μεγάλου πλήγματος που προκάλεσε στη φήμη του "αγέρωχου" προέδρου, ο Πούτιν πρέπει τώρα πώς θα αντιδράσει, αν πράγματι ο Σουρόβικιν βοήθησε τον Πριγκόζιν.

Πρώην αξιωματούχοι ισχυρίζονται για τον Πούτιν ότι θα μπορούσε να αποφασίσει να κρατήσει τον στρατηγό Σουρόβικιν, αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν, αλλά δεν τον βοήθησε. Προς το παρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν φαίνεται να έχει σκοπό να "φορτώσει" την ανταρσία αποκλειστικά στον επικεφαλής της Wagner.

"Ο Πούτιν είναι απρόθυμος να αλλάξει τους ανθρώπους του", δήλωσε ο Alexander Baunov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. "Αλλά, αν η μυστική υπηρεσία υποδείξει ως εμπλεκόμενο τον Σουρόβικιν, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν".

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη