Αλέξης Τσίπρας: Τι δρομολογείται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτησή του




Σε συνεδριακές διαδικασίες οδηγείται άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα είναι υποψήφιος για την νέα ηγεσία του.

Με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απόφασή του να δρομολογήσει διαδικασίες αλλαγών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος παρέπεμψε στο καταστατικό του κόμματος, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει το να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο.

Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου. Οι διαφορές των δύο εκδοχών συνίστανται στο ότι στην πρώτη περίπτωση εκλέγονται εκ νέου οι σύνεδροι ενώ στην δεύτερη μετέχουν οι σύνεδροι που εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ το έκτακτο συνέδριο -που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό που θα επιλεγεί- «εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος».

Επίσης ορίζεται πως στην συνέχεια «η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε χωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος». Επίσης στο καταστατικό επισημαίνεται πως «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Ερώτημα αποτελεί ο ακριβής χρονικός ορίζοντας αυτών των διαδικασιών. Πάντως το μήνυμα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μία μέρα» γεγονός που παραπέμπει σε εξελίξεις εντός του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση πάντως λεπτομέρειες αυτών των εξελίξεων θα υπάρξουν στα όργανα του κόμματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη