ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές που ετοιμάζουν Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος



Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση του να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση και σύντομα να έρθει «σε κυβερνητική τροχιά». Την επισήμανση αυτή έκανε η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη.

Μάλιστα επισήμανε ότι πλουραλισμός στο εσωτερικό του κόμματος πρέπει να συνοδεύεται από ένα σαφές στίγμα στον τρόπου που θα απευθύνονται τα στελέχη του στην κοινωνία.

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει «όλο τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από την διακυβέρνηση της Ν.Δ» σημειώνοντας πως «η Ν.Δ έχει φτιάξει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών».

Όπως είπε «θες ένα κόμμα πλειοψηφικό να εκφράζει την μεγάλη μάζα από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» τονίζοντας πως «το δίλλημα είναι πως θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο ώστε να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση» και «πώς μπορεί να επανέλθει στο εγγύς μέλλον σε κυβερνητική τροχιά».

Όσον αφορά την λειτουργία του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» έτσι «όταν συμφωνείται μια κοινή θέση όλοι πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με έναν σαφή τρόπο» αφού αυτό απαιτεί η κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως «υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία όμως υπάρχουν και κανόνες».

Αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών ικανών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής του Γαβριηλ Σακελλαρίδη επισήμανε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον ίδιο. Τόνισε όμως πως «με τον κ.Σακελλαρίδη έχουμε στενή σχέση και συζητάμε συχνά την υποψηφιότητα μου».



Προσθέτοντας πως «ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα, την αριστερά και ένα κόμμα της αριστεράς. Με εξαιρετικά θετικές γνώμες στην κοινωνία» και «θετική αποτύπωση σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη».

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε έμμεση απάντηση και στον Π.Πολάκη που είχε χαρακτηρίσει «καλλιστεία» την διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Όπως σχολίασε η εκλογή προέδρου «είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία» στην οποία «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τον πολιτικό χρόνο».

Επισήμανε μάλιστα πως για τα ζητήματα αυτά «δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μια γλώσσα που είναι προσβλητική για αρκετούς συμπολίτες μας». Επίσης αναφερόμενη στο αν ήρθε η ώρα για μία γυναίκα πρωθυπουργό σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να είναι καν ερώτημα το αν ένας πολιτικός είναι άντρας η γυναίκα» αλλά να εστιάζεται το ενδιαφέρον στις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις τους.


Τσακαλώτος: «Η ιδεολογική μάχη για το άρθρο 16 είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί»


Ο Ε. Τσακαλώτος βρέθηκε την Πέμπτη το βράσυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra με τον Γιώργο Μελιγγώνη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται τα τελευταία χρόνια να κινείται με κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φέρει στη Βουλή δύο σχέδια νόμων. Το ένα θα προβλέπει τη δέσμευση της εκάστοτε κυβέρνησης να καταθέτει και να συζητά στη Βουλή κάθε έτος την άνοιξη το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για το καλοκαίρι. Το δεύτερο θα είναι η επαναφορά των αποκεντρωμένων φορέων διαχείρισης. Να υπάρχει δηλαδή το κεντρικό σχέδιο, αλλά και η αποκεντρωμένη διαχείριση από ανθρώπους που ξέρουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, και τόνισε ότι κομμάτι της συζήτησης είναι και η μείωση των ανισοτήτων, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να προσεγγίσεις τον κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα της καθημερινότητας. Παράλληλα επισήμανε ότι εδώ η διαφορά της αριστεράς με τη δεξιά είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ενεργός ρόλος του κράτους που θα θέτει στόχους και προτεραιότητες.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και διευκόλυνση της χρηματοδότησης, αλλά και ενίσχυση στην ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων, στην ανεύρεση νέων αγορών και την εκμετάλλευση νέων τάσεων. Και εργαλείο για αυτό μπορεί να είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.


Ως προς το άνοιγμα στο κέντρο τόνισε ότι απευθύνεται σε κόσμο τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκτός. Επεσήμανε ωστόσο ότι είναι άλλο σε ποιους απευθύνεσαι, που μπορεί να είναι ένα ευρύ φάσμα, και άλλο ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Πρέπει να έχεις ξεκάθαρη ταυτότητα, η οποία είναι δυνατόν να εξελίσσεται, αλλά πρέπει να είναι σαφής. Για να μπορείς να συνομιλήσεις με τον κόσμο με ξεκάθαρο στίγμα.

Για το άρθρο 16 τόνισε ότι είναι μια ιδεολογική μάχη που πρέπει να δοθεί. Το ερώτημα είναι γιατί θέλουμε να έχουμε δημόσια πανεπιστήμια. Ανήκουν τα πανεπιστήμια σε έναν χώρο που θα είναι προστατευμένος από την λειτουργία της αγοράς; Για παράδειγμα είναι λάθος τα πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους για τη χρηματοδότηση. Γιατί αυτό σταματάει τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων. Σταματούν να υπάρχουν συνέργειες που οδηγούν στη βελτίωση όλων των πανεπιστημίων. Γιατί η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός δεν είναι το ίδιο με την αγορά της ντομάτας και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό.

Για το debate (αν και δεν αποδέχεται τον όρο, καθώς δεν συμφωνεί με τον τρόπο που αυτό διεξάγεται, και βλέπει μια συζήτηση που θα επιτρέψει τον διάλογο σε βάθος) ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή συζήτησης που δεν θα είναι ανταγωνιστική που στοχεύει σε ατάκες αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να φανούν διαφορετικές απόψεις μεταξύ συντρόφων/συντρόφισσας. «Γιατί όλοι είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε μια κοινή πορεία και όχι αρχηγοί αντίπαλων κομμάτων.»

Για την εκλογική διαδικασία ανέφερε ότι το δίκαιο είναι να τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες με τις εκλογές του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και με τους άλλους υποψηφίους.

Τέλος επισήμανε ότι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αλλά όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού. Θέλει δουλειά μυρμηγκιού για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την ταυτότητά του και το πως λειτουργεί το κόμμα. 

Θα υπάρχει ανάκαμψη στις ευρωεκλογές αλλά μετά θα έχει και άλλη δουλειά να γίνει για άλλα 2-3 χρόνια. Μετά από μία τόσο μεγάλη ήττα τα πράγματα θα αλλάξουν με αργό ρυθμό. Μπορούν να αλλάξουν αν κανείς έχει πρόγραμμα και σχέδιο. «Και μπορώ να φτιάξω ομάδες, με πλειοψηφία νέων, με οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε να είμαστε το 2026.»

Κλείνοντας επανέλαβε ότι το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο εκείνο που θα επιτρέψει στο κόμμα να πείσει τον κόσμο και να μπει έτσι σε τροχιά ανάκαμψης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη