Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Κουβαρά: Mηνύματα 112 για εκκένωση από Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο – Μποτιλιάρισμα στην παραλιακή- Συνεχείς ενημέρωση




 
Μάχη με τις φλόγες σε τρία πύρινα μέτωπα στη χώρα δίνει το Πυροσβεστικό Σώμα, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν να δυσχεραίνουν την κατάσβεσή τους. Αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων. Φωτιά και σε
αγροτοδασική έκταση με διάσπαρτα μέτωπα στο Λάππα Αχαΐας.


Πιο συγκεκριμένα:


  1. Το πρώτο μέτωπο ξέσπασε στο Νέο Κουβαρά και έχει εξαπλωθεί σε μήκος 4 περίπου χιλιομέτρων. Η φωτιά απειλεί Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα.
  2. Το δεύτερο μέτωπο αφορά το Λουτράκι, όπου έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών Καλλιθέα, Πευκιά και Ειρήνη. Επίσης, γίνεται εκκένωση κατασκήνωσης.
  3. Το τρίτο πύρινο μέτωπο είναι στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
Live ενημέρωση από το ERTNEWS:



Οι φλόγες καίνε ξερά χόρτα και στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής για την κατάσβεση.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, καθώς και δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη από το 112, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει αναφορά σε εκκένωση περιοχών.

Κοντά στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά υπάρχουν κατοικίες χωρίς να απειλούνται μέχρι στιγμής, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς δηλώνοντας ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι μεγάλο.

«Η φωτιά έχει προσπεράσει τα σπίτια και πάει νότια» δήλωσε σημειώνοντας ότι η φωτιά είναι στα όρια των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Ο ίδιος τόνισε ότι η περιοχή είναι δύσβατη ενώ το ευχάριστο είναι ότι δεν κινδυνεύουν σπίτια τονίζοντας ωστόσο ότι η φωτιά έχει ξεφύγει και είναι μεγάλη.


To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Υπηρεσίας με μήνυμά του ενημέρωσε εγκαίρως τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, όπως φαίνεται στο σχετικό μήνυμα.





Mήνυμα έστειλε στους πολίτες και το 112 ενημερώνοντας τους κατοίκους.


Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Λόγω της πυρκαγιάς, υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου από το ύψος της Λεωφόρου Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ρίψεις νερού από εναέρια μέσα





1,5 χλμ το μέτωπο της φωτιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών


Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην περιοχή



Aρτοποιός: Δύσκολη η πυρκαγιά - Κλιμάκωση δυνάμεων

Στην πυρκαγιά που μαίνεται αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λέγοντας: «Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα – Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13.15μμ και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».




Μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες


Εκκενώνονται και οι οικισμοί Τραμπουριά και Μελισσουργός - Νέο μήνυμα από το 112

Μετά την εκκένωση του οικισμού Πέτα, οι Αρχές έδωσαν νέα εντολή για εκκενώσεις οικισμών


Έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων

Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.


Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος δύο αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.


«Η φωτιά είναι κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε ότι η φωτιά είναι κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η φωτιά έκαιγε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, όμως μεγάλωσε λόγω των ισχυρών ανέμων.


Αστεροσκοπείο Αθηνών: Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή του Κουβαρά μέχρι αργά το απόγευμα



Ανακοίνωση σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Νέο Κουβαρά Αττικής και την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας εξέδωσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:


- Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).


- Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.


Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων λεπτών αναμένεται έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Νέο μήνυμα από το 112: Εκκένωση προς ανάβησο

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα


Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα αεροσκάφη της πυροσβεστικής δυσκολεύονται να ανεφοδιαστούν με νερό λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.


Ανακοίνωση του δήμου Σαρωνικού





Σε ετοιμότητα οι δομές Υγείας - Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για δύο περιστατικά



Σε ετοιμότητα βρίσκονται από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες υγειονομικές δομές για περιστατικά που ενδέχεται να χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη από τη φωτιά στον Κουβαρά.

Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν, το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν σε νοσοκομεία.

Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.


Πυκνοί καπνοί στην περιοχή, αποπνικτική η ατμόσφαιρα


Πυκνοί καπνοί στην περιοχή, αποπνικτική η ατμόσφαιρα


Κάτοικος Μελισσουργού: Καίγονται σπίτια

«Καίγονται σπίτια στον Μελισσουργό» λέει στην ΕΡΤ κάτοικος της περιοχής. Δύσκολη η κατάσταση στο σημείο λόγω των ισχυρών ανέμων.



Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες




Έκκληση για φορτηγό ώστε να γλιτώσουν ζώα από τη φωτιά

Έκκληση για τη διάσωση ζώων από καταφύγιο στα Καλύβια Θορικού Αττικής και την οδό Ίμβρου.


Τέσσερα μηνύματα από το 112
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν εκδοθεί τέσσερα μηνύματα από το 112, με το τελευταίο να αφορά την εκκένωση του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας και της Αναβύσσου προς Παλαιά Φώκαια.
Η Ενημέρωση της πυροσβεστικής




Εκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσος - Μήνυμα του 112







Οι φλόγες δίπλα στα σπίτια













Εντολή εκκένωσης αυτήν την ώρα από τις περιοχές Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο προς παραλία Παλαιάς Φώκαιας.


Μαρτυρία κατοίκου: Η φωτιά κατέβηκε αστραπιαία προς Μελισσουργό


Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό και κατέβηκε αστραπιαία στον οικισμό του Μελισσουργού.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.


Οι φλόγες πέρασαν από την απέναντι πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου προς Λαγονήσι, ανάμεσα από σπίτια. Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσεις δυσκολεύονται να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.


Η λεωφόρος Αναβύσσου έχει κοπεί στα δύο, μέχρι τη λεωφόρο Καλυβίων. Οι αρχές στέλνουν τους κατοίκους προς παλαιά Φώκαια.


Σύμφωνα με πηγές από το ΕΚΑΒ, επί τόπου έχουν σταλεί ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έλαβε δύο κλήσεις για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, τα οποία μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Καλυβίων.

Οπως προειδοποιεί ο δήμος Σαρωνικού, όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάζονται βοήθεια, να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου στο 2299 320300.

Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, καθώς και δύο αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Στην επιχείρηση συνδράμει και ομάδα 40 Ρουμάνων πυροσβεστών με 5 υδροφόρες.


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λουτράκι

Πυρκαγιά ξέσπασε, το μεσημέρι της Δευτέρα, και σε δασική έκταση στο Λουτράκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά μαίνεται στον Κουταλά Κορινθίας. Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ζωντανή είκονα από την φωτιά






Πυλώνες υπερυψηλής τάσης ρεύματος που τροφοδοτούν την Αττική

Στην περιοχή, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λουκά, δήμαρχο Λαυρεωτικής, υπάρχουν πυλώνες υπερυψηλής τασης ρεύματος, που καθιστούν την επιχείρηση πέριξ της φωτιάς εξαιρετικά δύσκολη.


Οι πυλώνες αυτοί τροφοδοτούν με ρεύμα και την Αθήνα.



«Υπάρχουν σπίτια που καίγονται» δηλώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού





Εκκενώνεται κατασκήνωση στο Λουτράκι λόγω της φωτιάς που μαίνεται









«Όλος ο δήμος είναι μια κόλαση»

Όπως ανέφερε στην Καθημερινή ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, «όλος ο δήμος είναι μια κόλαση. Από παντού ξεπηδούν νέες εστίες».

Ο ίδιος βρίσκεται στον οικισμό Μελισσουργού και δεν είναι σε θέση ακόμη να επιβεβαιώσει πως η φωτιά έχει φτάσει στις αυλές των σπιτιών.

«Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες»

Στον αστικό ιστό, στις αυλές σπιτιών έχουν μεταφερθεί οι φλόγες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.


Μεγάλη η φωτιά στο Λουτράκι - Πυκνός καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή
















Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί μέχρι στιγμής



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής εγκλωβισμοί. Παράλληλα, σημείωσε πως οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι δύσκολες και θα ευνοούν τη δημιουργία νέων μετώπων.


Με μάνικες παλεύουν τις φλόγες οι κάτοικοι

Με μάνικες και αυτοσχέδια μέσα προσπαθούν οι κάτοικοι να σβήσουν τις φλόγες κοντά στα σπίτια και τις περιουσίες τους.



Η φωτιά βρίσκεται μέσα στις αυλές σπιτιών


Τέσσερα χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρευωτικής


Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο Λουτράκι

Εκδόθηκε μήνυμα 112 για προληπτική απομάκρυνση από περιοχές Καλλιθέα, Πευκί και Ειρήνη. Η έκταση που καίγεται είναι δασική. Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα είναι 54 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Έκκληση για την απομάκρυνση ζώων από καταφύγιο


Διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Αναβύσσου

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.



Φωτιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας

Συναγερμός έχει σημάνει στο χωριό Καπαρέλι στην Βοιωτία καθώς ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην είσοδο του χωριού.

Στην περιοχή επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 16 οχήματα, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί και σπρώχνουν τις φλόγες στο περιαστικό δάσος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να κινδυνεύουν σπίτια.

Στο μέτωπο τη φωτιας βρίσκονται επίσης υδροφόρες των ΟΤΑ αλλά και χωματουργικά μηχανήμαια.



Απειλούνται σπίτια στον οικισμό Ειρήνη Λουτρακίου

Σύμφωνα με πηγές, αυτή τη στιγμή απειλούνται σπίτια στον οικισμό Ειρήνη Λουτρακίου, για τον οποίο έχει ήδη εντολή εκκένωσης μέσω του 112.







Πυρκαγιά στην Κερατέα: Μαρτυρία γνωστής ηθοποιού στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της φωτιάς

«Φυσάει πάρα πολύ ο αέρας. Πετάνε αεροπλάνα από πάνω μας. Δεν έχει πολύς κόσμος ορατότητα. Καίγονται σπίτια, καίγονται καταφύγια με ζώα. Τώρα μάλλον πρέπει να φύγω κι εγώ γιατί δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια. Δε μου έχει έρθει μήνυμα από το 112, αλλά μαζεύω διαβατήρια και ταυτότητες» δήλωσε έντρομη η κυρία Ευτυχία Μέλη, γνωστή ηθοποιός.


«Ξεκίνησε η φωτιά στον Κουβαρά, πέρασε όλο το βουνό του Λαγονησίου και έχει φτάσει μέχρι κάτω τη Σαρωνίδα. Εγώ είμαι στο Λαγονήσι, απέναντι από το μεγάλο ξενοδοχείο Grand Resort. Βλέπω τεράστιες φωτιές πίσω από τα σπίτια στον πύργο του Μελισσουργού, είναι ένα σωρό βίλες από εκεί. Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι πήγαν να σώσουν τα σπίτια τους και τα ζώα τους και έχουν κλειστεί και ψάχνονται από πού θα φύγουν» συμπλήρωσε.


Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να να ανοίξουν τις πόρτες τους για να φύγουν τα ζώα καθώς και για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε σωλήνες, βρύσες και πισίνες. «Μη νομίζετε ότι δεν θα έρθει φωτιά σε σας, μέσα σε 20 λεπτά έφτασε εκεί που δεν το περιμέναμε»


Οι φλόγες στο Νέο Κουβαρά





Πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας – Συγκέντρωση πυροσβεστικών δυνάμεων


Συναγερμός έχει σημάνει στο χωριό Καπαρέλι στην Βοιωτία καθώς ξέσπασε φωτιά στην είσοδο του χωριού.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί και σπρώχνουν τις φλόγες στο περιαστικό δάσος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να κινδυνεύουν σπίτια.


Στο μέτωπο τη φωτιάς βρίσκονται επίσης υδροφόρες των ΟΤΑ αλλά και χωματουργικά μηχανήμαια.

Η φωτιά, πριν 1 ώρα, από το Λαγονήσι Αττικής



«Επικίνδυνη και για το βράδυ η φωτιά»

«Είναι από τους χειρότερους τύπους καιρούς για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Είναι πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά που κινείται νότια-νοτιοατολικά και έχει φτάσει στην κορυφογραμμή του Πάνειου Όρους» σημειώνει στην Καθημερινή ο Θοδωρής Γιάνναρος, Πυρομετεωρολόγος και ειδικός συνεργάτης του meteo.gr στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στην περιοχή, σύμφωνα ε τον κ. Γιάνναρο, πνέουν άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούν τα 50 χλμ/ώρα.

Όπως λέει ο ίδιος, αναμένεται εξασθένηση των ανέμων μετά τις 20:00, το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, επειδή η υγρασία είναι χαμηλή στα δασικά καύσιμα, αναμένεται η πυρκαγιά να έχει ένταση και τις βραδυνές ώρες.
15:49




Μήνυμα του 112 για το Λουτράκι

Εντολή για εκκένωση των οικισμών Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη έδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.






Απειλούνται σπίτια στον οικισμό Ειρήνη Λουτρακίου

Σύμφωνα με πηγές, αυτή τη στιγμή απειλούνται σπίτια στον οικισμό Ειρήνη Λουτρακίου, για τον οποίο έχει ήδη εντολή εκκένωσης μέσω του 112.



Εκκένωση κατασκήνωσης στο Λουτράκι

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση Sport Camp στο Λουτράκι. Τα 900 παιδιά μεταφέρθηκαν σώα στο κλειστό γήπεδο του Δήμου Λουτρακίου.


Βίντεο από την Φωτιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας


Το μέτωπο της φωτιάς από την Κερατέα





Πυροσβέστες από την Κεντρική Μακεδονία ενισχύουν τα πύρινα μέτωπα της Αττικής


Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενισχύουν πυροσβέστες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα που κλιμακώνονται ακόμη και σε οικιστικές περιοχές της Αττικής.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη, συνολικά 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες αναμένεται να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στην Αττική, ενώ ακόμη 5 οχήματα θα επανδρώσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία.



Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.


Μεγάλη κίνηση στην Παραλιακή

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραλιακή ο δρόμος έχει κλείσει στο φανάρι στην Παλαιά Φώκαια και αστυνομικοί δεν αφήνουν κανένα όχημα να περάσει προς Λαύριο. Αυτή τη στιγμή στο σημείο υπάρχει μεγάλη κίνηση.


Σημειώνεται πως οι Αρχές έχουν ζητήσει την εκκένωση του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας και της Αναβύσσου, ζητώντας από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.





ΕΛ.ΑΣ.: Διακοπή κυκλοφορίας σε περιοχές της Αττικής

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.



Διυπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται διυπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, με τη συμμετοχή Μαξίμου, Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.


Νέο μήνυμα του 112 - Εκκενώστε προς Αθήνα όσοι βρίσκεστε στο Λαγονήσι

Σημειώνεται πως νωρίτερα, οι Αρχές καλούσαν όσους βρίσκονταν σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο να κατευθυνθούν προς την αντίθετη πλευρά, αυτή της παραλίας της Παλαιάς Φώκαιας.



Δήμαρχος Σαρωνικού: «Να φύγει ο κόσμος από Σαρωνίδα και Λαγονήσι - Έχουν καεί σπίτια»

Για σπίτια που έχουν καεί στο Λαγονήσι κάνει λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους. «Η φωτιά κινείται διαρκώς απειλητικά και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τη Σαρωνίδα. Ο κόσμος πρέπει να φύγει άμεσα από αυτες τις δύο περιοχές με προσοχή και ψυχραιμία. Η παραλιακή έχει ήδη κίνηση» σημειώνει.


Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Σουνίου



Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι θα ανοίξει στις 18:00 για να υποδεχθεί ζώα σε ανάγκη


Αναφορά για εγκλωβισμένους κατοίκους στην Περδικόβρυση

Κάτοικος της Περδικόβρυσης αναφέρει πως οι γονείς του βρίσκονται στην περιοχή και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους.


Έκκληση για την απομάκρυνση αλόγων από τον ιππικό όμιλο Καλυβίων


Εκκενώθηκαν προληπτικά κατασκηνώσεις

Με ασφάλεια εκκενώθηκαν προληπτικά οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται σχετικά κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, στην Καλλιθέα Λουτρακίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης. Συγκεκριμένα, εκκενώθηκαν τρεις κατασκηνώσεις και περίπου 800 παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, με λεωφορεία, στο κλειστό Γήπεδο Λουτρακίου.

Η φωτιά έχει κατεύθυνση νότια και βορειοανατολικά της πόλης του Λουτρακίου. Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοίκους βρίσκονται στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά και Ειρήνη της Κορινθίας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις κοινότητες και να κινηθούν προς το Λουτράκι.


Καθ' οδόν ομάδα διάσωσης για άλογα που κινδυνεύουν από τη φωτιά σε Καλύβια και Κουβαρά

Βίντεο από τη φωτιά στο Λαγονήσι



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες απειλούν εργοστάσια ανακύκλωσης στον Κουβαρά Αττικής.


Συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυνατές ριπές ανέμου

Από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Κουβαρά, και έχει εξαπλωθεί σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο, πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ με την εικόνα να μην παρουσιάζει -σύμφωνα με εκτιμήσεις- βελτίωση πριν τις 20:00 της Δευτέρας.


Λόγω των δυνατών ριπών ανέμου, δε, οι αναζωπυρώσεις είναι αρκετές δυσχεραίνοντας την κατάσβεση της φωτιάς.

Εκκενώνεται ο ιππικός όμιλος Αναβύσσου.



Κλείνει η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου, προχωρά η Τροχαία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, καθώς μαίνεται η φωτιά στην περιοχή.

Εκτροπή της κυκλοφορίας από Αγίους Θεοδώρους για όσους κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο και στην Επίδαυρο

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιθέα και την Περαχώρα Λουτρακίου. Εκκενώνονται προληπτικά οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εκτροπή της κυκλοφορίας από Αγίους Θεοδώρους για όσους κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο και στην Επίδαυρο για όσους έρχονται από την Πελοπόννησο.


Εικόνες από τη φωτιά στο Λουτράκι







Αστυνομικοί συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στο Ν. Κουβαρά και στο Λουτράκι

Αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης, Τροχαίας καθώς και διμοιρίες παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής.

Συνολικά στη φωτιά στην Αττική επιχειρούν 119 αστυνομικοί, ενώ παράλληλα 44 αστυνομικοί με 20 οχήματα επιχειρούν στην πυρκαγιά στο Λουτράκι.

Επιπρόσθετα στον ιστότοπο www.astynomia.gr έχει αναρτηθεί banner με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που τεθεί σε εφαρμογή.


Εικόνες από την φωτιά στον Κουβαρά



Επιχειρούν 35 αεροσκάφη και ελικόπτερα

Με 35 εναέρια μέσα επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στα σημεία που υπάρχουν τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς.


Ειδικότερα, 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα επιχειρούν στην Ανατολική Αττική, 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα επιχειρούν στο Λουτράκι και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα επιχειρούν στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.


Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Στον Κουβαρά διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 A/Φ CL-415
  • 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)
  • 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)

Στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 Ε/Π CHINOOK
  • 2 Προωθητές Γαιών
  • 1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

Στο Καραπέλι Βοιβτίας διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 PZL
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα στο Νέο Κουβαρά.


 

Η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Καλπάκη για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική

Σπίτια στον Κουβαρά έχουν παραδοθεί στις φλόγες




Εικόνες από τη φωτιά στο Λουτράκι






 



Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».



Ολυμπία Οδός: Ενημέρωση για την κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο

Με εντολή της Τροχαίας, για προληπτικούς λόγους έχει κλείσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λουτράκι.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.


Εκκενώνεται το γηροκομείο «Ελπίς» στο Λουτράκι

Στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρονται με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς».



Δύσκολες ώρες στο Λουτράκι


 


Καίγονται σπίτια στη Σαρωνίδα

Κάτοικοι δίνουν μάχη να σώσουν τις περιουσίες τους.


Κλειστή η Εθνική οδός από τους Αγίους Θεοδώρους έως τον κόμβο της Επιδαύρου

Με εντολή της Τροχαίας, για προληπτικούς λόγους έχει κλείσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λουτράκι.


Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.


Καμένο σπίτι στον Κουβαρά





Εικόνα από το Λαγονήσι

Σημειώνεται πως έχουν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθηνών - Σουνίου.



Διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία και στην νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.


Δυνατοί άνεμοι μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς. 
Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, το μελτέμι -το οποίο θα πέφτει τη νύχτα- θα διατηρηθεί μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης στα 6 με 7 μποφόρ.


Φωτιά και στα Δερβενοχώρια

Φωτιά ξέσπασε, το απόγευμα της Δευτέρας, και σε δασική έκταση στα Δερβενοχώρια του νομού Βοιωτίας.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. 

Σημειώνεται πως ήδη μεγάλα πύρινα μέτωπα υπάρχουν σε Αττική, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτίας.


Πάνω από 200 χλμ μεταφέρθηκε ο καπνός από την πυρκαγιά στον Κουβαρά

Οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους τουλάχιστον 220 km νότια, πάνω από το τη θάλασσα των Κυθήρων.




Νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:


  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

Σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς ζώων από το πύρινο μέτωπο της ΝΑ Αττικής προς το Γαλάτσι 
  • Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζώων από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Νοτιοανατολική Αττική και την μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
  • Σε συνεννόηση με δήμους και εθελοντές, αναζητούνται οχήματα τα οποία κατευθύνονται σε στάβλους και καταφύγια ζώων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και της Αναβύσσου προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στο Γαλάτσι, στον χώρο των παλαιών λατομείων.
  • Η Ειδική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στους πολίτες της περιοχής όπου μαίνεται η φωτιά να εκκενώσουν τα καταφύγια μαζί με τα ζώα ακόμα και προληπτικά και προτρέπει να καλέσουν στο 2131364020 όσους χρειάζονται απεγκλωβισμούς ζώων και φορτηγά για τη μεταφορά τους.
  • Παράλληλα, έκκληση για φορτηγά ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια άλογα απευθύνει ο Ιππικός Όμιλος Καλυβίων «St. George». Οι στάβλοι βρίσκονται στο 10ο χλμ. της λεωφόρου Καλυβίων - Αναβύσσου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945013006

Λουτράκι: «Ιδιαίτερα μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς»

  • «Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.
  • «Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

Πολλές διάσπαρτες οι εστίες φωτιάς στην Αττική

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η εικόνα του πύρινου μετώπου στην Αττική παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίας φωτιάς και οι άνεμοι που πνέουν παραμένουν ισχυροί. Στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκεται το σύνολο του πυροσβεστικού σώματος.


Λαγονήσι: Κάηκε το καταφύγιο Fazoo Farm, γλίτωσαν ελάχιστα ζώα





Μετά τις 21:00 αναμένεται να κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι

Δύσκολη αναμένεται και η αυριανή μέρα, όπου σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων αναμένονται άνεμοι εντάσεως κοντά στα 7 Μποφόρ.




Φωτογραφίες από τη φωτιά στον Κουβαρά




















Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων αλόγων


Ενώ μαίνεται η φωτιά στον Κουβαρά, έφτασε στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα άλογα.

Συγκεκριμένα, 15 άλογα βρίσκονταν εγκλωβισμένα. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους. Οι εργαζόμενοι του Ομίλου προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.

Σημειώνεται πως μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζώων βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ Mάνος Φραγκιουδάκης, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στον οικισμό Φοινικιά στο Λαγονήσι. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις.




Διάσωση εγκλωβισμένων αλόγων στην Ανάβυσσο




Συγκλονιστικές εικόνες με άλογα να τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες




Έκτακτη ενημέρωση αυτή την ώρα από την Πυροσβεστική.



Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα του πύρινου μετώπου στον Κουβαρά Αττικής-Προσαγωγή ενός άνδρα

Δραματική η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Τόνισε η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες, ενώ εστάλησαν 5 μηνύματα από το 112.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού ως υπόπτου για την φωτιά στον Νέο Κουβαρά.
Στο σημείο επιχειρούν:
  • 210 πυροσβέστες
  • 10 πεζοπόρα τμήματα
  • 68 οχήματα
  • 10 αεροσκάφη
  • 6 ελικόπτερα
  • Ένοπλες Δυνάμεις και υδροφόρες των δήμω

Δραματικές εικόνες από τη φωτιά στον Κουβαρά
































Δήμαρχος Σαρωνικού: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο

Για ένα πύρινο μέτωπο που κινείται ανεξέλεγκτα και συνεχίζει την πορεία του προς τον νότο κάνει λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. «Δεν έχει ανακοπεί η πορεία του μέχρι τώρα».

Σημειώνεται πως αυτοκίνητα έχουν καεί σε Σαρωνίδα, αλλά και Καλύβια. Στα Καλύβια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ καίγεται και ο Ιππικός Όμιλος στην Ανάβυσσο.

Η φωτιά επεκτάθηκε μέσα σε 2 ώρες 12 χλμ, ενώ εστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112.


Κτίσμα στον Ιππικό Όμιλο Αναβύσσου τυλιγμένο στις φλόγες


Μάχη να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα πριν το τελευταίο φως της ημέρας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί σε τέσσερα πύρινα μέτωπα:
  • Νέο Κουβαρά
  • Δερβενοχώρια
  • Καλλιθέα Λουτρακίου
  • Καπαρέλλι Βοιωτίας



Όλες οι δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Συνδρομή της αστυνομίας από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα




 


Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Τεράστιο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ εξαιτίας της φωτιάς στο Λουτράκι


Σημειώνεται πως έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:


  • Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από κόμβο Αγίων Θεοδώρων μέχρι κόμβο Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από κόμβο Αγίων Θεοδώρων μέχρι κόμβο Επιδαύρου και στα δύο ρεύματα







Τεράστια η φωτιά στο Λουτράκι: Εκκενώσεις, υλικές ζημιές και απεγκλωβισμοί

Μεγάλο είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Λουτράκι, που ξεκίνησε από την περιοχή Καλλιθέα. Η πυρκαγιά καίει πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Καλλιθέα, Πευκιάς και Ειρήνη.


Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Παράλληλα, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις όπου φιλοξενούνται 800 παιδιά. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο κλειστό γυμναστήριο του Λουτρακίου, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης.


Στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς», έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιθέα.


Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές. Οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Μάχη για να μην φτάσει στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου το μέτωπο της φωτιάς


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη