Νέα Αγχίαλος: Ολονύχτια μάχη μετά τις εκρήξεις πυρομαχικών και τις εκκενώσεις εκατοντάδων ανθρώπων




Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού, συναγερμός και απομάκρυνση των F-16 από την 11 Πτέρυγα Μάχης, εκκενώσεις εκατοντάδων ανθρώπων από θαλάσσης με βάρκες, μανιτάρια καπνού και σπασμένα τζάμια σε απόσταση χιλιομέτρων, ανυπολόγιστη καταστροφή σε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις συνθέτουν το απόκοσμο σκηνικό που έζησαν το βράδυ της Πέμπτης (27/7) οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και των γύρω περιοχών, μετά την ανεξέλεγκτη τροπή που πήρε η φωτιά που ξέσπασε στο Σέσκλο την Τετάρτη, η οποία, ενώ αρχικά είχε ελεγχθεί, την Πέμπτη έλαβε μεγάλες διαστάσεις.


Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα ενεργό μέτωπο που να ανησυχεί. Ωστόσο σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου, ενώ από το πρωί άρχισαν και πάλι ρίψεις από τα εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις.



Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή από αργά χθες βράδυ πήραν αντίθετη πορεία και δεν φυσάει προς την 111 Πτέρυγα Μάχης, με το μέτωπο να κατευθύνεται προς τις Μικροθήβες.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.



Πολλοί κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα. Δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν έλαβαν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Οι στιγμές που ακολούθησαν για τους κατοίκους της περιοχής -οι οποίοι ευλόγως έθεταν το ερώτημα πώς επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά χωρίς να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο- ήταν δραματικές. Άτομα όλων των ηλικιών έτρεχαν πανικόβλητα να εκκενώσουν την περιοχή είτε οδικώς είτε διά θαλάσσης έπειτα από αλλεπάλληλα μηνύματα του 112, με τον κρατικό μηχανισμό να εμφανίζεται για ακόμη μια φορά απροετοίμαστος.

Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Από τα υπόλοιπα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα και ανησυχούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτό στο Δρυόφυτο του δήμου Ζηρού, στην Πρέβεζα, όπου ξέσπασε φωτιά στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης. 

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα ισχυρές δυνάμεις, ενώ το απόγευμα συνέδραμαν και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είναι σε εξέλιξη στην κορυφογραμμή του βουνού και δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας αλλά πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο.

Στη Ρόδο υπήρχαν αναζωπυρώσεις την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της μέρας κυρίως στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί.

Στην Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλύτερη είναι η εικόνα και στην πυρκαγιά στην Κάρυστο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη