Σκάνδαλο Υποκλοπών: Ένας χρόνος στο σκοτάδι




Στην επικαιρότητα επανήλθε χθες το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών», έναν χρόνο μετά το «ξέσπασμά» του στα τέλη Ιουλίου του 2022, όταν και ομολογήθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Αφορμή η «βόμβα» που έριξε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή αποκαλύπτοντας έγγραφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που τεκμηριώνει ότι έγιναν 3 απόπειρες παρακολούθησής του μέσω του λογισμικού Predator το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2021.

Παρά το γεγονός όμως ότι έναν χρόνο αργότερα η υπόθεση αυτή παραμένει «στο σκοτάδι» η κυβέρνηση θέλησε να … «προσπεράσει» το κορυφαίο αυτό θεσμικό ζήτημα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός που βρέθηκε χθες στο κοινοβούλιο δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα, ενώ υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης – που υπήρξε ο ίδιος θέμα παρακολούθησης- αρκέστηκε σε μια απλή παραπομπή του θέματος στην δικαιοσύνη.

Η καταγγελία του Ν.Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε χθες στην Βουλή την επιστολή που παρέλαβε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Μενουδάκο με την οποία ενημερώθηκε για το ότι «έγιναν τρεις απόπειρες και όχι μία για να παγιδευτώ από το Predator. 

Η πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021, η δεύτερη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 -αυτή που εντόπισε κιόλας η Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- και η τρίτη απόπειρα έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021, ενώ ήδη βρισκόμουν υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ και μεσούσης της προεκλογικής μου εκστρατείας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στο ότι παρακολουθούνταν παράλληλα τόσο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και από το λογισμικό Predator. Πρόκειται δηλαδή για έναν τεκμηριωμένο πολιτικό ισχυρισμό που συνδέει ευθέως την χρήση του παράνομου λογισμικού με την ΕΥΠ που τελούσε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το ίδιο ισχύει για 87 ακόμη πρόσωπα (πληροφορίες θέλουν να πρόκειται για 92 συνολικά περιπτώσεις) στις οποίες αντικειμενικά περιλαμβάνεται και ο νυν υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αφού έχει τεκμηριωθεί από την ΑΔΑΕ η παρακολούθησή του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα προκάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών να δηλώσει αν έχει λάβει ανάλογη επιστολή, δίχως όμως να λάβει απάντηση.
Υπεκφυγή από την κυβέρνηση

Αντίθετα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη του Νίκου Ανδρουλάκη. Εμμένοντας απλώς στην επανάληψη της θέσης σύμφωνα με την οποία «μας ενδιαφέρει όλους να διαλευκανθεί το θέμα απολύτως. 

Είναι θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας». Παραπέμποντας όμως στην περίφημη εισαγγελική ερεύνα που ακόμη συνεχίζεται. Όπως ανέφερε «περιμένω την ολοκλήρωση των ερευνών της δικαιοσύνης» σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος βρέθηκε μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη στην αίθουσα της Βουλής- δεν τοποθετήθηκε καν για το θέμα.

Συγκεκριμένα ερωτήματα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερόλογία του έθεσε συγκεκριμένα θέματα λέγοντας πως «το ερώτημα που περιμένουμε να απαντήσει η δικαιοσύνη, αλλά και οι Ανεξάρτητες Αρχές, είναι ένα: Ποιοι είχαν στήσει αυτό το παράκεντρο εξουσίας και χρησιμοποιούσαν «PREDATOR»; 

Πρέπει η δικαιοσύνη να ελέγξει άμεσα πόσοι από τους ογδόντα επτά υπήρξαν και θύματα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ για να δούμε τελικά πόσες ήταν οι διαβολικές συμπτώσεις, πέρα από εμένα, τον κ. Κουκάκη και την κυρία Σίφορντ. Μόνο έτσι θα σταματήσουν να κρύβονται από τις πραγματικές τους ευθύνες και ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες».

Επισήμανε πάντως ότι η Ν.Δ δεν μπορεί να επικαλείται την …ευαισθησία της για το θέμα. Αφού όπως θύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης «κάναμε εξεταστική επιτροπή, ζητήσαμε να καλέσετε τους επιχειρηματίες Μπίτζιο - Λαβράνο, τον ανιψιό του Πρωθυπουργού, τον κ. Δημητριάδη, αλλά όλη η Νέα Δημοκρατία γίνατε ασπίδα για να μην κληθεί κανείς από αυτούς. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για τη συγκάλυψη. Ευτυχώς που υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την αρμόδια εξεταστική επιτροπή, που έβγαλε ένα πόρισμα το οποίο είναι κόλαφος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη