Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 Περιφέρειες- Τι δηλώνουν νικητές και ηττημένοι


Μεγάλες ανατροπές επιφύλασσαν τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αλλαγή σκυτάλης πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ενώ στα ίδια χέρια παρέμεινε ο Δήμος Πατρέων. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι επικράτησαν στις 4 από τις 6 περιφέρειες.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία διεκδικούσε έξι Περιφέρειες έχασε τελικά τις πέντε καθώς κα ιτους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.


Μπακογιάννης: «Συγχαρητήρια στον Δούκα για τη μεγάλη του νίκη, είμαι στη διάθεσή του»

«Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χάρη Δούκα και του έδωσα τα θερμά συγχαρητήριά μου για τη μεγάλη του νίκη», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Τον ευχαρίστησα για τον πολύ καλό και ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα και τον διαβεβαίωσα πως η ομάδα μου κι εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του, ώστε να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση», συμπλήρωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την ομάδα του και τους συνεργάτες του. «Φέρω αποκλειστικά την ευθύνη του αποτελέσματος», τόνισε.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Αθηναίους, «γιατί μου δώσατε την ευκαιρία μιας ζωής και μου επιτρέψατε να σας υπηρετήσω». «Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε ο Κώστας Μπακογιάννης.




Μητσοτάκης: «Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ»


“Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία”, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του μετά το δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

“Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων βγήκαν την πρώτη Κυριακή”, έσπευσε να προσθέσει.


Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως είναι σαφές ότι υπήρξε μία αντισυσπείρωση δυνάμεων έναντι της ΝΔ. Επικαλέστηκε ότι οι υποψήφιοι που είχαν το γαλάζιο χρίσμα πήγαν από το 41% συνολικά στον πρώτο γύρο, στο 51% στο δεύτερο γύρο. Ενώ σημείωσε την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή στην κάλπη.

“Ως προς τα πολιτικά μηνύματα η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται για να αλλάξει την καθημερινότητα πολιτών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

“Για ;oσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας συμπεράσματα που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν τρεις μήνες”, πρόσθεσε, αν και η ΝΔ ήταν που είχε πρώτη αποδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στο ηχηρό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο δήμο Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε από το Χάρη Δούκα.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους. Διαβεβαίωσε μαλιστα ότι “είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή” και τόνισε ότι προσβλέπει σε μία γόνιμη και παραγωγική συνεργασία.

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε εμμέσως και τις ανησυχίες που είχαν προκαλέσει οι “απειλές” στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπου μεταξύ άλλων φέρεται να δήλωσαν ότι εάν δεν έβγαιναν οι υποψήφιοι της αρεσκείας της κυβέρνησης (όπερ και εγένετο) θα έχαναν κονδύλια από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης και θα καθυστερούσαν οι αποζημιώσεις.



Διαβάστε επίση:
Στέφανος Κασσελάκης: «Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη»

Ανδρουλάκης: «Ο ελληνικός λαός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη»


Τη μεγάλη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδικοικητικών εκλογών.

Υπό τους ήχους υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ, που του φώναζαν “Νίκο γερά να πέσει η Δεξιά”, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε τα εξής: “Σήμερα πετύχαμε μια μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική Παράταξη. Μια νίκη ανανέωσης, μια νίκη του προοδευτικού λόγου, που αγκαλιάζει τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Όμως, είναι και μια μεγάλη πρώτη ήττα του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε τον τελευταίο μήνα ότι είναι ικανός να συνεργαστεί ακόμα και με το σκοτάδι για να πετύχει τους στόχους του. Εμείς όμως, συνεχίζουμε ενωμένοι τη νικηφόρα πορεία μας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα γίνει κυβέρνηση.


Ο Χάρης Δούκας είναι ένας αξιόλογος επιστήμονας, που ανέλαβε μια σημαντική ευθύνη και τα κατάφερε. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει σε όλα”.



Δούκας: «Ευχαριστώ όσους πίστεψαν στο όνειρο πέτυχαν το ακατόρθωτο»


Για μια νίκη της Αθήνας έκανε λόγο ο νεοεκλεγής δήμαρχος, Χάρης Δούκας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας ανέφερε: «Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή που μου έκαναν και ξέρω πολύ καλά την πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. 

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι πίστεψαν στο όνειρο και μπήκαν μαζί μας σ’ αυτό το πανέμορφο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους συνεργάτες, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες, που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε.

Βεβαίως, οφείλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, να ευχαριστήσω το ΒΟΛΤ, τους ανθρώπους από την Οικολογία, τους ανθρώπους από δημοτικές παρατάξεις της Πράσινης Αθήνας, από τα Δικαιώματα.


Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ζαχαριάδη και τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης, που μας στήριξαν στον β’ γύρο και οφείλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους πολίτες, οι οποίοι ήρθαν να ψηφίσουν σε αυτήν τη δεύτερη εκλογική διαδικασία.

Και θέλω να δεσμευτώ ότι θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο, για να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει και όπως της αξίζει. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία, αυτά τα οποία είπαμε να τα κάνουμε πράξη. Θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ να το καταφέρουμε».

Στην ερώτηση πού οφείλει τη νίκη του, απάντησε: «Στους πολίτες, που πίστεψαν στο ακατόρθωτο, που είδαν ότι τελικά μπορεί να αλλάξει αυτή η πόλη. Το πίστεψαν κι έγινε πράξη».



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη