Η Επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» – Ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτου – Πέρκα, μένει η Αχτσιόγλου, αλλά σκληραίνει στάση


Ιστορικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με το κείμενο της «Ομπρέλας», μετά από μία θυελλώδη και επεισοδιακή συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. επισφραγίστηκε το διαζύγιο με τη νέα ηγεσία και τη νέα πραγματικότητα στο κόμμα. Προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς είχαν προηγηθεί πολλά θερμά επεισόδια, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση με το νέο πρόεδρο και την αποχώρηση.



Όπως είχε προαναγγείλει η «Ομπρέλα» με κείμενο της ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το κόμμα. Το κείμενο υπογράφουν 46 μέλη της μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές, οι Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι τρεις που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι κ.κ. Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης αλλά και οι Βούτσης, Δρίτσας, Ξανθός μεταξύ άλλων.


Η Ομπρέλα άνοιξε την πόρτα της εξόδου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για πρακτικές τραμπισμού και διωγμό ιστορικών στελεχών της παράταξης.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια. Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.», αναφέρουν. Σε ό,τι αφορά την αυτοκριτική τους συμπυκνώνεται στη φράση: Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες.

Με υστερόγραφο στο τέλος του κειμένου τα 45 μέλη της «Ομπρέλας» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου φορέα και εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της… Η πρακτική του τραμπισμού, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία».

Αργά το βράδυ της Κυριακής και ενώ είχε ανακοινωθεί η αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθώς ήταν ένα από τα 46 μέλη της «Ομπρέλας» ο Θοδωρής Δρίτσας γνωστοποίησε το κείμενο αποχώρησής του από το κόμμα λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες που πήραν στην πλάτη, όπως είπε, του κόμματος. Στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν, αλλά και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που είχε αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας που, όπως ανέγνωσε, αναφέρει:

«Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους».

Οι δύο βουλευτές αναμένεται να κινήσουν σήμερα τις διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίησή τους γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους στο προεδρείο της Βουλής.
Κασσελάκης: Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Η Αριστερά δεν πρέπει να ντρέπεται για την έπαρση της σημαίας


«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας, που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», τόνισε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με «φόντο» τις ραγδαίες εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, μιλώντας στο «Κόκκινο».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι τα όργανα του κόμματος δουλεύουν και «θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο».


Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι οι διαφορές μέσα στο κόμμα σε επίπεδο πολιτικής είναι μικρές, λέγοντας ότι «δεν είμαι υπέρ της υπερφορολόγησης και δεν πιστεύω ότι η δική μας Αριστερά πρέπει να ντρέπεται με την έπαρση της σημαίας», υπογραμμίζοντας ότι «προχωράμε σε μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά».

Εκτός και ο Στέφανος Τζουμάκας


Την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με έντονη κριτική κατά Κασσελάκη ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας. «Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία» ανέφερε σε δήλωσή του.

Η ομάδα των 6+6 δεν αποχώρησε αλλά άσκησε σκληρή κριτική στον Κασσελάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που καταλογίζει στον πρόεδρο ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Με ένα σκληρό κείμενο η ομάδα στελεχών κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική, δεν αποχωρούν, παρά σκληραίνουν τη στάση τους: «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, αναφέρουν και προσθέτουν ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα» τόνισαν.

Το κείμενο υπογράφουν 11 πρόσωπα: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» ανέφεραν.

Νωρίτερα κόντρα μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου προκάλεσε μια τηλεφωνική επικοινωνία που δεν πραγματοποιήθηκε.

«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του» ανέφεραν κύκλοι της Εφης Αχτσιόγλου.

«Δε χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο» απάντησαν από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη.

Κοινή δήλωση ομάδας Τεμπονέρα

Παραμένουμε στο κόμμα, αλλά δε δίνουμε λευκή επιταγή, ήταν το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα και τριών ακόμα στελεχών των Φώτη Λαμπρινίδη, Χάρη Τσιόκα και Χρήστο Λαμπρίδη. Χαρακτήρισαν την ομιλία Κασσελάκη «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες» τονίζοντας ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.»

«Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων … Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα, ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο.»

Στις εξελίξεις παρενέβη με ανάρτηση του ο Γιάννης Δραγασάκης. «O νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές… Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς» σημείωσε.

Ξεπέρασμα του σκοπέλου περί δημοψηφίσματος και κλείσιμο συνεδρίασης με σύνθημα για φυγή προς τα εμπρός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αποχώρηση των μελών της Ομπρέλας ζητώντας από τα παριστάμενα μέλη της κεντρικής επιτροπής τα οποία στη συνεδρίαση ήταν επί της ουσίας όλα ή σχεδόν όλα κοντά στην προεδρική πλευρά να μην χειροκροτήσουν για αυτό που έχει συμβεί. «Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους βάσισαν τις ελπίδες τους σε αυτούς τους ανθρώπους» είπε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε κάνοντας ένα βήμα πίσω, να γεφυρώσει το χάσμα που είχε δημιουργηθεί με στελέχη που δεν συντάσσονται με τους διαφωνούντες αλλά είναι πιο κοντά σε εκείνον, ωστόσο σημείο έντονης τριβής αποτέλεσε το ζήτημα του δημοψηφίσματος για διαγραφές.

Πρώτον ξεκαθάρισε ότι με τις αποχωρήσεις δεν υπάρχουν πλέον διαγραφές, άρα κανένας λόγος δημοψηφίσματος. Δεύτερον, παρά το ότι αναφορά στο κείμενο της τελικής απόφασης δεν θα υπήρχε για δημοψήφισμα, υπήρξαν 6 στελέχη Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης τα οποία ζητούσαν να ξεκαθαρίζεται στο κείμενο της απόφασης ότι δεν θα υπάρχουν δημοψηφίσματα για διαγραφές. Προφανώς επιδιώκοντας να αποκλείσουν τέτοιο ενδεχόμενο και στο μέλλον.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής ότι θα υπάρχει διατύπωση στο κείμενο για τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις ότι δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Και έστειλε ενωτικό μήνυμα: «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και ζήτησε τα στελέχη να αναβάλουν αναλάβουν την ευθύνη τους και να δηλώσουν το παρών, εργαζόμενα για την επόμενη μέρα του κόμματος που έχει αρχίσει.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης στελέχη με δηλώσεις έδωσαν το σύνθημα για φυγή προς τα εμπρός.

«Και προσωπικά και συλλογικά μας λυπεί η αποχώρηση των συντρόφων μας και διεκδικούμε πάντα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυναμική, δεν περισσεύει κανείς από αυτήν την μάχη και πρέπει για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας να είμαστε περισσότεροι και περισσότερες, δήλωσε ο πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Σε μία κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε όρθιοι, να προχωρήσουμε μπροστά για τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο για τις μεγάλες προκλήσεις τις επόμενες ημέρας» δήλωσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, Αν. Γραμματεας ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε την εντολή να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο χωρίς ιδιοκτησίες με μόνοι μας εντολή και μόνο μας καθήκον την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μητσοτάκη» σχολίασε η βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ, Νινα Κασσιμάτη.

Σημειώνεται πως ομόφωνα ψηφίστηκε η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν παραδίδουν τις έδρες τους οι Ε. Τσακαλώτος Π. Πέρκα και Κούλογλου


Μετά την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι δύο εκλεγμένοι βουλευτές και μέλη της «Ομπρέλας» αναμένεται να μην παραδώσουν τις έδρες τους στη Βουλή, όπως τους ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα η Πέτη Πέρκα μιλώντας στην ιστοσελίδα newsit.gr σημείωσε πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πρόκειται να την παραδώσει.


Σε νέα δήλωσή της η κ. Πέρκα στο in.gr τόνισε: «Εκλέχθηκα με βάση τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς και αυτός που παρεκκλίνει είναι ο Στέφανος Κασσελάκης… Έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν, αλλά και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που έχει αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας που, όπως ανέγνωσε, αναφέρει:«Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους».

Οι δύο βουλευτές αναμένεται να κινήσουν τις διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίησή τους γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους στο προεδρείο της Βουλής.

Δεν παραδίδει την έδρα του και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”, τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς ενδιάμεσα όργανα και καταστατικά.

“Ψηφίστηκα από 200.000 ανθρώπους. Νομίζω ότι τήρησα απολύτως τη δέσμευση που είχα πάρει. Έμεινα σταθερός στις θέσεις. Επομένως το θέμα έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης το επανέφερε τώρα διότι είναι λίγο θυμωμένος με μία ανάλυση που έκανα στο tvxs γράφοντας, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφάνισή του, ότι είναι καλός στην αριθμητική γιατί πρόσθεσε αντιπάλους και προβλήματα, αφαίρεσε οπαδούς, πολλαπλασίασε τους εχθρούς και διαίρεσε ακόμα και το δικό του στρατόπεδο και ανέλυα στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου που λειτουργεί, τα οποία βάθυναν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε.


“Δεν έχω κάτι με τον κ. Κασσελάκη. Μακάρι να τα καταφέρει. Προσωρινά όλα τα δείγματα αρνητικά. Εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε πολύ μεγάλη κρίση, θα αντιμετωπίσει τον κύριο Μητσοτάκη; Χρειάζεται μια πραγματική απάντηση γιατί η ΝΔ έχει αφεθεί χωρίς αντίπαλο. Κάνει ότι θέλει και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Πρέπει κάποιος να τα αντιμετωπίσει και νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει” πρόσθεσε.

Σε ερώτηση “ποιος είναι ο στόχος του κ. Κασσελάκη” απάντησε: “Δεν έχω καταλάβει ακριβώς. Καταρχήν είναι προφανές ότι θέλει να πάρει το κόμμα και από την αριστερά να το πάει κάπου στο κέντρο προς την κεντροδεξιά. Αυτές είναι οι θέσεις, οι οποίες εξέφρασε και στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Όλα αυτά που είδα δεν είχανε καμία σχέση όχι με το ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερά ή τους σοσιαλιστές, ούτε το κέντρο στην Ευρώπη δεν λέει αυτά τα πράγματα. Θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα που να είναι αυτός και η μάζα, χωρίς ενδιάμεσα όργανα, χωρίς καταστατικά και χωρίς σεβασμό στις διαδικασίες. Αυτό έκανε τώρα θέτοντας, από την Αμερική, εκτός κόμματος κάποια στελέχη, που δεν είχε δικαίωμα να το κάνει και προκηρύσσοντας δημοψήφισμα το οποίος είναι αντικαταστατικό“.

“Έχει το δικαίωμα να κάνει πολιτική αντιπαράθεση αλλά το ερώτημα είναι εάν αυτή η πολιτική αντιπαράθεση βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον βάζει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Ο κ. Κασσελάκης δεν ξεκίνησε ένα δικό του κόμμα. Παρέλαβε ένα κόμμα με κάποιες διαδικασίες και αυτές τις διαδικασίες και το καταστατικό θέλει να τα παραβιάσει γιατί δεν του κάνει” δήλωσε ο κ. Κούλογλου.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι δεν ακολουθεί τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. “Δημιούργησε μία κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος. Τα τέσσερα στελέχη ήταν με το ένα πόδι έξω, θα φεύγανε το Σαββατοκύριακο κι αυτός προκήρυξε ένα δημοψήφισμα. Μόνος του αποφάσισε, μόνος του το προκήρυξε, μόνος του προκάλεσε και τις αντιδράσεις ακόμα και των δικών του ανθρώπων.

Θέλει να δείξει ότι είναι ο μοναδικός άρχων του κόμματος. Δεν μπορεί να ανεχτεί διαφορετική άποψη. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται ευγενικός αλλά μετά γίνεται επιθετικός… Δεν έχει καμία σχέση ο άνθρωπος ούτε με την πολιτική, ούτε με την πολιτική τακτική.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ μετά από χρόνια διαμάχης έγινε για πρώτη φορά μία συνάντηση Κασσελάκη – Ανδρουλάκη και βγήκε την επόμενη μέρα και έβρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δυναμίτισε όλες τις γέφυρες. Γιατί δεν ξέρει ο άνθρωπος από πολιτική, ούτε την ιστορία ξέρει. Επομένως δεν μπορεί να διοικήσει“.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πραγματικό αριστερό κόμμα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. “Ακόμα και να επενέβαινε τα πράγματα έχουνε πάρει μία πορεία προς την αποσύνθεση που δεν θα μπορούσε να την ανακόψει. Ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε κάνει μία παρέμβαση πριν από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι ούτε κανείς τον υπονόμευε, ούτε ότι του έστειλε sms η Αχτσιόγλου που τον εκβίαζε για να παραιτηθεί. Ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος και για τους θριάμβους του ΣΥΡΙΖΑ και για τις πανωλεθρίες“.

“Ο Τσίπρας έχει ευθύνες για τις εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ που ήτανε συντριπτικές και οι οποίες προκάλεσαν αυτή την κρίση. Το θέμα δεν ήταν να ξεκαθαρίσει κάποιους ανθρώπους γιατί δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στις εκλογές χωρίς κυβερνητική πρόταση, σαν ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Για αυτό δεν ευθύνονται κάποιοι άλλοι, ευθύνεται ο ίδιος.

Για αυτή την τακτική και τη στρατηγική ευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας, κανένας άλλος. Επομένως από το 2019 μετά το 32% έπρεπε να γίνει μία ανασκόπηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ιδεολογία και η μόνη συγκολλητική ουσία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και όταν έφυγε ο κ. Τσίπρας αυτό το πράγμα έλιωσε” κατέληξε.
Βίτσας: Ο νέος φορέας θα κατέβει στις ευρωεκλογές – Το ΜέΡΑ25 χωράει σε αυτόν


Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστέρα και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές» είπε στο Action24.

«Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντησης που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος».

Όσο για το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό τον νέο φορέα είπε, ότι δεν θα έχει μόνο στελέχη από αυτά που έφυγαν το Σαββατοκύριακο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη από άλλες τάσεις που έφυγαν νωρίτερα, όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν πριν τις εκλογές του το 2015.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν, ο κ. Βίτσας είπε «Λαφαζάνης δεν νομίζω αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις αλλά θα επιχειρηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς». «Το ΜέΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει» ανέφερε στη συνέχεια ενώ είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας επικεφαλής του νέου φορέα, είπε πως δεν θα το ήθελε. «Μπορούμε να έχουμε μία συλλογική ηγεσία».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη