ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναζητούνται γέφυρες με τη μειοψηφία - Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο- Νέα αποχώρηση στελέχους




Συνεδριάζει στις 15:30 στην Κουμουνδούρου το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να ορίσει τα επόμενα βήματα ανασυγκρότησης του κόμματος, σε μία περίοδο που επισκιάζεται από τις εσωκομματικές συγκρούσεις της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου σαββατοκύριακου.

Πάντως, το κλίμα παραμένει τεταμένο, με κεντρικά στελέχη του κόμματος να απευθύνουν έκκληση ενότητας και να ζητούν να χτιστούν γέφυρες μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας προκειμένου να κλείσει το εσωκομματικό ρήγμα.

«Δεν περισσεύει κανείς»

Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, o αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Βασιλειάδης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν περισσεύει κανείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, επέμεινε πως το πρόταγμα όλων των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η πολιτική αλλαγή, η ανάγκη ανατροπής των μονόδρομων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η επιστροφή της κοινωνικής δικαιοσύνης, του Κράτους Δικαίου, του προοδευτικού χώρου στη διακυβέρνηση του τόπου.

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές αντιθέσεις, υποστήριξε πως οι αντιθέσεις που χωρίζουν τα στελέχη δεν είναι ανυπέρβλητες, απευθύνοντας έκκληση να κυριαρχήσουν η ωριμότητα και η ψυχραιμία. Μίλησε, επίσης, για εκφορές λόγου στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που «ξενίζουν», λέγοντας την ίδια ώρα ότι υπήρξαν ανήκουστες επιθέσεις ενάντια σε μία νεοεκλεγείσα ηγεσία.

«Πορεία μετασχηματισμού»

Αναφερθείς στις εσωκομματικές εξελίξεις, ο Νίκος Παππάς μίλησε για μία αδικαιολόγητη κριτική εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν είναι χαρούμενος με τις αποχωρήσεις. 

Κατά τις χθεσινές του παρεμβάσεις ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος στηλίτευσε φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος που ανέδειξαν ένα έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας, ασκώντας επί της ουσίας κριτική στον τρόπο που κινήθηκαν οι αποχωρήσαντες.

Εξήγησε δε ότι το «μοντέλο» του κόμματος αφορά την πορεία του μετασχηματισμού του προς μία προοδευτική δημοκρατική παράταξη, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Ομπρέλα διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη στρατηγική, ενώ σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται τις τελευταίες ημέρες ανοίκειες επιθέσεις.

Εκκληση για ενότητα

Κόκκινη γραμμή χαρακτήρισε ο Γιάννης Ραγκούσης το να στερήσει κάποιος την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσε ο λαός στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η έξοδος και άλλων στελεχών.

Υποστήριξε δε ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα βρίσκεται στο χειρότερο σενάριο μετά τις εκλογές. Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για την ανάγκη να επέλθουν νηφαλιότητα και ψυχραιμία προκειμένου να σταματήσει ο εσωκομματικός «εμφύλιος», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα χειρότερα που μπορεί να ακολουθήσουν.
Αντίδραση Δραγασάκη

Εντονη κριτική άσκησε ο Γιάννης Δραγασάκης στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος χαρακτήρισε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. την πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Ευ. Τσακαλώτου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει υπερήφανος για το «επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι ήταν συλλογική απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, παρέπεμψε τον Στέφανο Κασσελάκη στον επίσημο απολογισμό του κόμματος, ο οποίος ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα. Τον κατηγόρησε δε ότι μέσω της συγκεκριμένης δήλωσης «υπονομεύει» τον «συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα».

Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Τόσκας


Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Νίκος Τόσκας μέσω ανάρτησής του στο Facebook. Ο κ. Τόσκας αναφέρει ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει τα προβλήματα και δεν εκφράζει τα λαϊκά στρώματα γιατί ποτέ δεν υπήρξε μέρος τους.


Τονίζει ακόμα ότι οι σημερινές ανάγκες των εργαζομένων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων δεν χρειάζονται ένα κόμμα με μπόλικο life style.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Φίλες/φίλοι,

Αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί η ηγετική του ομάδα οδηγεί την πολιτική του κόμματος σε κατεύθυνση πέρα από τις στοιχειώδεις αρχές της Αριστεράς, τις ανάγκες του λαού και κινείται σε εναρμόνιση με τις επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η επικοινωνία κυριαρχεί της πολιτικής. Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από σοσιαλδημοκρατικό-αριστερό κόμμα σε κεντρώο είναι σε εξέλιξη. Η σύγχυση κυριαρχεί. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει τα προβλήματα και δεν εκφράζει τα λαϊκά στρώματα γιατί ποτέ δεν υπήρξε μέρος τους.

Ορίζει ‘’εχθρούς’’ για να βρει αφήγημα. Κατηγορεί άλλους για ελιτισμό για να εγκαθιδρύσει η ίδια την απόλυτη ελίτ. Μιλάει απευθείας με τη βάση για να παρακάμψει τα συμφέροντα της βάσης. Οι ‘’υπασπιστές’’ της δίνουν διαταγές σε ανθρώπους με ιστορία αγώνων και θυσιών. Η έλλειψη σεβασμού είναι εμφανής.

Στην τωρινή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας πρέπει να δοθεί ΕΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και μόνο για λόγους αξιοπρέπειας. Και η αξιοπρέπεια είναι κινητήρια δύναμη στους αγώνες. Η ιστορία δεν γράφτηκε σε αυτό τον τόπο σε τραπεζικά γραφεία ή σε γραφεία πολυεθνικών. Γράφτηκε σε τόπους θυσιών, αγώνων με αίμα και σε χώρους δουλειάς με ιδρώτα και κόπο.

Οι σημερινές ανάγκες των εργαζομένων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων δεν χρειάζονται ένα κόμμα με μπόλικο life style και θολές αρχές αλλά ένα κόμμα-”γερό σκαρί” που να αντέχει στις φουρτούνες, για προστασία των ανθρώπων του μόχθου και της πατρίδας. Χρειάζεται κόμμα με ρίζες στις λαϊκές ανάγκες για να έχουν λόγο οι εργαζόμενοι να παλέψουν μαζί του. Η ιστορία δεν ξαναγυρίζει στην εποχή των αυτοκρατόρων. Μπροστά μας είναι η εποχή των αγώνων.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΧΩΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ…

Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα που μου ανέθεσε υπεύθυνους ρόλους και όσους συνεργαστήκαμε σε μια προσπάθεια βελτίωσης ενδιάμεσων στόχων.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη