Συντάξεις: Αμηχανία σε Μαξίμου μετά την αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας για αύξηση των ορίων ηλικίας



Αναβρασμός επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία μετά αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της κυβέρνησης, για αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις, από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο και τα οριζόντια μέτρα στους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, όπως ομολόγησε το Σάββατο ο Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «αυτό κάποια στιγμή θα γίνει» και να «μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία».

Συγκεκριμένα μιλώντας στον Ant1 ο υφυπουργός της ΝΔ είπε ότι «όλα τα συστήματα που έχουμε στις δυτικές χώρες είναι στη βάση τους διανεμητικά. Δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων χρηματοδοτούν τις συντάξεις των συνταξιούχων. 

Όταν επιδεινώνονται και επιδεινώνονται δραματικά τα δημογραφικά, που σημαίνει ότι τελικά έχουμε όλο και λιγότερους εργαζόμενους για να χρηματοδοτήσουμε μία σύνταξη, και έχουμε την ευχάριστη εξέλιξη ότι δεν αυξάνεται μόνο το προσδόκιμο της επιβίωσης αλλά και της υγιούς επιβίωσης».

Και συμπλήρωσε ότι «αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι είχαμε μία πρόοδο σε αυτόν τον τομέα μέχρι την περίοδο της πανδημίας. Στην περίοδο ανατράπηκε αυτή η πρόοδος και είμαστε περίπου στο ίδιο σημείο που ήμασταν προηγουμένως. Αυτός είναι ο λόγος ότι στην επόμενη τριετία ότι δεν πρόκειται να δούμε αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Αλλά ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία».

Την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν είπε αυτό» ο Πάνος Τσακλόγλου και ότι «έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον υφυπουργό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες» και ότι «σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027».

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οδηγούμαστε σε αύξηση ορίου συνταξιοδότησης και αν καταργείται και το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά. Κατηγορηματικά το λέμε αυτό. 

Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση, ούτε καμία τέτοια συζήτηση. Επίσης, δεν έχουμε καμία περίπτωση και μάλιστα το έκανε σαφές ο υφυπουργός, κ. Τσακλόγλου, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Και δεν είπε αυτό ο κ. Τσακλόγλου. Αλλά πριν και πάνω απ’ όλα, να το κάνουμε και πάλι σαφές: Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ή οποιασδήποτε αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. 

Έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον υφυπουργό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες. Και σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε ο υφυπουργός. Και μάλιστα έγινε και σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει το 2027 δεν θα έχει τη λογική που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα κάποιων απότομων αλλαγών, όπως, τέλος πάντων, περιγράφηκε. Αλλά για να κρατήσουμε το σημαντικό και στα δύο που με ρωτήσατε, ούτε κατάργηση του ισοδύναμου υφίσταται ούτε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Με λίγα λόγια ο Παύλος Μαρινάκης παραδέχτηκε με την σειρά του ότι, παρόλο που δεν θα γίνει ακόμα η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αυτή είναι ήδη στα σκαριά.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ΝΔ έχει κρυφή μνημονιακή ατζέντα

όπως τόνισε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Τσακλόγλου, ο βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, περί μελλοντικής αύξησης των ορίων ηλικίας, δεν έγιναν τυχαία» και πως η «ΝΔ κυβερνά, όχι υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα που υποσχέθηκε στους πολίτες, αλλά βάσει της κρυφής ατζέντας που έχει ως στόχο να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της θητείας της».

Ο Γιώργος Γραβρήλος υπογράμμισε παράλληλα καυστικά ότι «η τακτική είναι γνωστή: υπουργοί και υφυπουργοί με «τυχαίες» δηλώσεις, που μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δήθεν» διαψεύδει, ανοίγουν ένα- ένα τα καυτά ζητήματα για την κοινωνία και την Οικονομία: 

Φορολογικό νομοσχέδιο- τσεκούρι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Δηλώσεις κ. Γεωργιάδη περί οριζόντιας περικοπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, και τώρα η προαναγγελία Τσακλόγλου ότι στο τέλος της τριετίας η Κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης».

«Μνημονιακές πολιτικές, σε καιρό «δήθεν» κανονικότητας, με στόχο την εξόντωση των εργαζομένων και την φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, την ώρα που λίγοι και εκλεκτοί δεν ελέγχονται για την αισχροκέρδεια, την καταπάτηση της εργασιακής νομοθεσίας, τον υπέρογκο πλουτισμό» επισήμανε καταληκτικά ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη