Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό στη Τζαμπαλίγια – «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της περιοχής» ισχυρίζεται το Ισραήλ




Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ βρισκόμαστε στην 34η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ΧαμάςΣημειώνονται μάχες σώμα με σώμα, σύμφωνα με ό,τι μεταδίδεται, ενώ το Ισραήλ λέει ότι έχει προωθηθεί στην «καρδιά» της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με το Al Jazzera κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας, υπάρχουν 19 νεκροί από αυτούς τους βομβαρδισμούς γιατί επλήγη κτίριο κοντά στον καταυλισμό.

Διαπραγματεύσεις του Κατάρ για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Στις εξελίξεις είναι ότι το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση 10-15 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια σύντομη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταξιαρχιών, Αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, το θέμα των αιχμαλώτων παραμένει προτεραιότητά τους τονίζουν όμως πως ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωσή τους είναι μέσω μιας πλήρους ή σταδιακής ανταλλαγής κρατουμένων.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, διαμηνύει συνεχώς πως δεν υπάρχει περίπτωση κατάπαυσης του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Ντανιέλ Χαμάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της περιοχής, στον βορρά», ενώ επανέλαβε πως δεν προκειται να γίνει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις, δηλαδή για κάποιες ώρες ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι να φύγουν προς τον νότο.

Μαζική φυγή Παλαιστινίων αμάχων

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια, ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των στρατιωτών του Ισραήλ και της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 22.000 άνθρωποι πήραν τον δρόμο για το νότο τις τελευταίες 3 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα θα ξεκινήσει και η Σύνοδος για την ανθρωπιστικής βοήθεια, στη Γαλλία.

Στο Παρίσι για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη ο Κ. Μητσοτάκης – Ποια θέματα θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Παρίσι για να μετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., κράτη της περιοχής, μέλη της G20 με την εξαίρεση της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσουν το «παρών», – διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας ως χώρας της περιοχής να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης

Πριν από τη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη