ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Πρόγραμμα, θέσεις και καμπάνια κατά της ακρίβειας



Ενα «δύσκολο αλλά και ελπιδοφόρο» πεντάμηνο αρχίζει από την Κυριακή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς το επόμενο ραντεβού με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους θα δοθεί στην ευρωκάλπη στις 9 Ιουνίου.

Ουσιαστικά, το πρώτο «τσεκ» θα γίνει τον Μάρτιο, καθώς η κομματική ανασυγκρότηση θα έχει ολοκληρωθεί στο Συνέδριο (23-25 Φεβρουαρίου), τα νέα πρόσωπα που εντάσσονται σιγά-σιγά στην κομματική λειτουργία θα έχουν κάνει τα πρώτα τους αναγνωριστικά βήματα, ενώ η πολιτική δράση «εντός κι εκτός Βουλής» θα έχει δώσει την εικόνα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στην Αθήνα, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε το Σάββατο με αφορμή τα Φώτα, οι μηχανές του κόμματος και του ίδιου θα δουλέψουν στο φουλ.

Ως προς τα νέα πρόσωπα, ο κ. Κασσελάκης «χτένισε» αυτές τις ημέρες και τα τελευταία βιογραφικά που απέστειλαν οι 4.000 ενδιαφερόμενοι για ένταξη στα think tanks.

Η σύνθεσή τους, συνεπώς, θα οριστικοποιηθεί άμεσα, ενώ σχεδιάζεται να βγει μπροστά, στα μέσα ενημέρωσης, η πρώτη δεκάδα των επικεφαλής, με τη συντονίστριά τους Διάνα Βουτυράκου να πυκνώνει τις δικές της παρεμβάσεις και να δίνει το τέμπο, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο.

Η επιλογή της επικοινωνιακής «βιτρίνας» δεν είναι εύκολη υπόθεση βεβαίως, καθώς ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι η επιστημονική-τεχνοκρατική επάρκεια πρέπει να συνδυάζεται με την πολιτική, ειδικά όταν αυτά τα νέα πρόσωπα θα δεχτούν τις γνωστές πιέσεις και επιθέσεις στα επίσης γνωστά «πάνελ».

Τριήμερο εργασίας


Γενικότερα, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου σχεδιάζει λίφτινγκ στην επικοινωνιακή παρουσία του κόμματος, με πιο «μοντέρνα, άμεση, κοφτή» παρέμβαση στελεχών και βουλευτών. 

Ως προς τη δράση, καλούνται να προτείνουν οι ίδιοι νομοθετικές δράσεις, ειδικά ανά τομέα ευθύνης τους, με συγκροτημένα επιχειρήματα και σχέδια επεξεργασίας.

Για τον λόγο αυτό η πρόσκληση που έλαβαν την Πέμπτη οι βουλευτές για την τριήμερη, άτυπη συνεδρίαση της Κ.Ο. στις Σπέτσες (19-21 Ιανουαρίου) περιέχει και την «οδηγία» να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους με PowerPoint, «που το καθένα δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά, εκτός από τον τομέα Οικονομικών που θα έχει διάρκεια 60 λεπτά».

Όσο για την επιλογή του νησιού, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, οι πληροφορίες παραπέμπουν στην πρόθεση του κ. Κασσελάκη να λειτουργήσει ως «οικοδεσπότης που ανοίγει το σπίτι του» (σ.σ.: διατηρεί σπίτι στις Σπέτσες), καθώς εκεί θα γίνουν κάποια από τα γεύματα εργασίας. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου, οι χαλαρές συζητήσεις θα συμβάλουν στο ζεστό κλίμα και σε έναν βαθμό στην εξοικείωση, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές είναι πρωτοεκλεγμένοι στη Βουλή, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στην προεδρία του κόμματος.

Επονται καμπάνιες για στέγαση και εγκληματικότητα


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα «βγει» η πρώτη μεγάλη καμπάνια του κόμματος με αντικείμενο την ακρίβεια. Το βάρος θα πέσει στα σποτάκια, κυρίως μέσω των social media, τα οποία θα είναι σύντομα και θα εξηγούν τις κυβερνητικές ευθύνες για την έκρηξη και τη μη αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ θα παραθέτουν τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπισή της. 

Παραδείγματα:


  • Η μείωση του ΦΠΑ στην Πορτογαλία μείωσε τον πληθωρισμό τροφίμων στο 6,2% (τον Σεπτέμβριο) από 22% (τον Φεβρουάριο).
  • Μόνο για το 2023 πληρώσαμε κατά 30% ακριβότερα προϊόντα με λιγότερο όγκο τους κατά 8%.
  • Εχουμε την ακριβότερη τιμή σε βενζίνη και πετρέλαιο με όρους αγοραστικής δύναμης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Μόνο για το βρεφικό γάλα πληρώνουμε 53% περισσότερο στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το προϊόν συγκεκριμένης εταιρείας αποκλίνει κατά 167%-213% από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάλογες καμπάνιες για την κρίση στέγασης και την εγκληματικότητα - ζήτημα που ανέδειξε εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκε στον ανασχηματισμό-μουσικές καρέκλες του πρωθυπουργού.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο


Οσον αφορά τη συνεδριακή προετοιμασία, το «τρέξιμο» αποτυπώνεται στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε προ εορτών, με ελάχιστα περιθώρια απόκλισης:

  • Μέχρι αύριο πρέπει να δοθούν τα κείμενα στην Επιτροπή Θέσεων για το σχέδιο πολιτικής απόφασης. Επικεφαλής των τεσσάρων υποομάδων που τα επεξεργάζονται είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας και η Ρένα Δούρου.
  • Για το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέματα την έγκριση των κειμένων, το πλαίσιο προσυνεδριακού διαλόγου και την ανάδειξη συνέδρων.

Ως προς το τελευταίο, οι κατάλογοι των μελών του κόμματος θα κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε βάσει αυτών να αναδειχθούν οι σύνεδροι.

Παράλληλες μάχες στη Βουλή

Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, θα εξελίσσονται παράλληλα με τις «μάχες στη Βουλή», καθώς με την επανέναρξη των εργασιών της αύριο η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει «ποδαρικό» με δύσκολα έως καυτά νομοσχέδια: επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, αλλαγή των ποινικών κωδίκων και ιδιωτικά πανεπιστήμια (ή «μη κρατικά-ελεύθερα», όπως τα βάφτισε το Μαξίμου).

Κι ενώ η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι θα φέρει και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία, οι τελευταίες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη περί «κάρου» και «αλόγου» δείχνουν νέα υπαναχώρηση στις αντιδράσεις του συντηρητικού ακροατηρίου και της Εκκλησίας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη