Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Κατεπείγουσα έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων- Τι απάντα για το θέμα το Μαξίμου- Δριμιά κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ



Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκλογέων από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς κατεπείγουσα έρευνα θα γίνει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Αρχή υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός σχετικών καταγγελιών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων αναφέρει αναλυτικά για το θέμα:

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Επισημαίνεται ότι το θέμα της κατοχής και χρησιμοποίησης από την ευρωβουλευτή της ΝΔ προσωπικών δεδομένων πολιτών για την πολιτική της καμπάνια εν όψει ευρωεκλογών θα απασχολήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν.

Ο Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών, και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Apodimoi.gov.gr: Chrome, Mozilla, Egde συμφωνούν ότι τα δεδομένα των πολιτών κινδυνεύουν


Μία προσπάθεια να επισκεφτεί κανείς την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr αποδίδει μία ενδιαφέρουσα «δυσλειτουργία», καθώς ο browser ενημερώνει χρήστες ότι «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» και ότι κάποιοι επιτήδειοι «μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Το μήνυμα φαίνεται να είναι κοινό τόσο στους μεγάλους browsers (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge) όσο και σε μικρότερης απήχησης (π.χ. Thorium) και προκαλεί συνειρμούς. Αυτό, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έχει αποκαλυφθεί ότι τα στοιχεία των χρηστών δεν κινδύνευσαν από κάποια «σύνδεση», αλλά από τους ίδιους τους διαχειριστές του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Η διαρροή των στοιχείων όσων είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού -τουλάχιστον- στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποτελεί τεράστια υπονόμευση για το αδιάβλητο των εκλογών και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ αντίστοιχα ενημερώνεται η Κομισιόν για τη νέα υποβάθμιση των θεσμών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μήνυμα που εμφανίζεται τελικά στην πλατφόρμα, γίνεται «αναγκαία προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος», κάτι ωστόσο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταθέσει τις προφανείς πολιτικές ευθύνες για την διαρροή των δεδομένων σε κάποιο «τεχνικό σφάλμα».

Από το υπουργείο Εσωτερικών παριστάνουν ότι «δεν τρέχει τίποτα» και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με τεράστια καθυστέρηση, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιος Μπαλέρμπας επιμένει ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Παραδέχεται το πρόβλημα το ΥΠ.ΕΣ


Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται το πρόβλημα με την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, πρόβλημα καθώς σχεδόν όλοι οι browsers του διαδικτύου «χτυπάνε καμπανάκι» όταν προσπαθούν οι χρήστες να μπουν στην πλατφόρμα εμφανίζοντάς τους μήνυμα το οποίο αναφέρει: «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» και ότι κάποιοι επιτήδειοι «μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Το προειδοποιητικό μήνυμα εμφανίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χρησιμοποίησε παρανόμως προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού για την πολιτική της καμπάνια εν όψει ευρωεκλογών χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξαν ότι η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr έχει μεταφερθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών και λειτουργεί κανονικά. Η ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr τελεί υπό κατάργηση.

Αυτό που δεν αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΕΣ είναι όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ιστοσελίδα του υπουργείου συνεχίζει να καθοδηγεί τους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, η οποία σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΣ τελεί υπό κατάργηση.




Παύλος Μαρινάκης: «Μένουμε στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών»


Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν από τους απόδημους ψηφοφόρους οι οποίοι έλαβαν προεκλογικό email, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παρέπεμψε στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Μπαλέρμπα κατά την οποία:

«Καταρχάς να πούμε ότι είχαμε απάντηση από τον γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιο Μπαλέρμπα, σύμφωνα με την οποία λέει ο κ. Μπαλέρμπας στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, email δηλαδή εκλογέων σε υποψηφίους και κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. 

Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών. Άρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σύμφωνα και με αυτήν την ανακοίνωση. Από εκεί και πέρα διετάχθη σχετική έρευνα από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η κυρία Ασημακοπούλου έχει απαντήσει με μια σειρά από δικές της διαδοχικές ανακοινώσεις και απαντήσεις. 

Είναι δεδομένο, όπως αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό το οποίο λέει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι δεν έχει δοθεί κάτι, ούτε έχει γίνει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας. Γενικά, το ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολύ και τα τελευταία χρόνια και πολλούς από εμάς που έχουμε δεχθεί μηνύματα εμαιλ στο παρελθόν από ιδιώτες και όχι μόνο. 

Δεν αναφέρομαι μόνο σε πολιτικά μηνύματα μαγαζιών εμπορικών, εμπορικών που δεν έχουμε καμία επαφή και καμία προηγούμενη συναναστροφή εμπορική συναλλαγή.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2019, τον Αύγουστο, ενέταξε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2016\ 680 στο εσωτερικό μας δίκαιο. 

Είχε απαιτηθεί αυτό από την 6η Μαΐου του 2018 να γίνει από τη χώρα μας και η καθυστέρηση αυτή μας απειλούσε με ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο άνω του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε μέρα.

Ενετάχθη και αυτό και αυστηροποιεί ουσιαστικά τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων με το νόμο 4624 του 2019 του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μάλιστα όλα αυτά έχουν και πολλές άλλες προεκτάσεις, όπως είναι και πολλά άλλα πιο σοβαρά περιστατικά bullying με θύματα πολίτες.Γι αυτό και είναι ένα πολύ περίπλοκο το ευρύτερο ζήτημα.

Επανέρχομαι λοιπόν και λέω μένουμε στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και από εκεί και πέρα βέβαια, όπως σε κάθε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία από οποιονδήποτε πολίτη ερευνάται από την αρμόδια Αρχή Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».


Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και Στέφανο Κασσελάκη



«Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό στην υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, με πρωταγωνίστρια την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου» ξεκαθαρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, σε εκτενή του ανάρτηση για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως να σταματήσουν να κρύβονται και να απαντήσουν πώς βρέθηκαν στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών.

Στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης συνοψίζει τι έχει συμβεί, απαριθμώντας τις ακροβατικές κωλοτούμπες, όπως τις χαρακτηρίζει της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν:

Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια;

Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλα στο φως!» καταλήγει.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ.


Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμων τα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Τα ερωτήματα που έθεσα το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις. Καταθέσαμε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ενώ ήδη φέραμε το ζήτημα στην Κομισιόν και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας.

Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν:

Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια;

Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλα στο φως!»

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε κάνει παρέμβαση για την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και το Σάββατο. «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρουμε άμεσα το θέμα στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας. Όλα στο φως!».

Από πλευρά της, 
η Τομεάρχης Εσωτερικών Γιώτα Πούλου, σε ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή σχετικά με το θέμα, τονίζει «Οι ενδείξεις διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων από το Υπουργείο Εσωτερικών εγείρουν βάσιμα ερωτήματα και προβληματισμό». 

Η Γιώτα Πούλου, επισημαίνει «τόσο τα ελλείματα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου που υλοποιεί η κυβέρνηση, όσο και για την πιθανή διάθεσή τους για ψηφοθηρική χρήση σε υποψήφια ευρωβουλευτή και γενικά για κομματική εκμετάλλευση».

«Υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων, για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας της κας Ασημακοπούλου; Αν όχι, πώς δικαιολογείται η χρήση τους από την κα Ασημακοπούλου; » ρωτά συγκεκριμένα η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιμένοντας η Γιώτα Πούλου ρωτά «ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών, καθώς και για τη συνολική διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των Ευρωεκλογών στη χώρα μας, που φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγμα, και ποιος θα αναλάβει την πολιτική και πιθανές διοικητικές ευθύνες; »

Πιο αναλυτικά η ερώτηση της Τομεάρχη Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Την Παρασκευή 01/03/2024, κατόπιν δεκάδων επώνυμων καταγγελιών από απόδημους συμπολίτες μας, καθώς και σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, απέστειλε στις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων τους («e-mails»), μηνύματα με διαφημιστικό περιεχόμενο που αφορούσαν στην προσωπική προεκλογική εκστρατεία της για τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι ουδέποτε είχαν δώσει στην κα Ασημακοπούλου στοιχεία επικοινωνίας τους (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), αλλά ούτε και τη συγκατάθεσή τους για την επεξεργασία τους και για την αποστολή των εν λόγω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Οι επισημάνσεις αυτές τεκμηριώνονται και από το γεγονός ότι στο διαφημιστικό υλικό («newsletter») που έλαβαν οι καταγγέλλοντες, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση να εγγραφούν στη λίστα αποδεκτών του «newsletter», στοιχείο που επιβεβαιώνει το βάσιμο του ισχυρισμού τους ότι ποτέ δεν είχαν εγγραφεί σε αυτό. Ως εκ τούτων, προκύπτει μείζον ζήτημα κατάφωρης παραβίασης του «Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων» (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του εθνικού νομοθετικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ν. 4624/2019), από την πλευρά της κας Ασημακοπούλου και του πολιτικού γραφείου της.

Οι καταγγελίες αυτές εμπλέκουν άμεσα και το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την κα Ασημακοπούλου βρίσκονταν αποκλειστικά στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο είχαν δηλωθεί από τους ίδιους, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου.

Οι ενδείξεις διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων από το Υπουργείο Εσωτερικών εγείρουν βάσιμα ερωτήματα και προβληματισμό, τόσο για τα ελλείματα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου που υλοποιεί η κυβέρνηση, όσο και για την πιθανή διάθεσή τους για ψηφοθηρική χρήση σε υποψήφια ευρωβουλευτή και γενικά για κομματική εκμετάλλευση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα Υπουργός:

(α) Υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων, για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας της κας Ασημακοπούλου; Αν όχι, πώς δικαιολογείται η χρήση τους από την κα Ασημακοπούλου;

(β) Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών, καθώς και για τη συνολική διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των Ευρωεκλογών στη χώρα μας, που φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγμα, και ποιος θα αναλάβει την πολιτική και πιθανές διοικητικές ευθύνες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Πούλου Γιώτα».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη