Γαλλία: Πέμπτη νύχτα επεισοδίων παρά τις απαγορεύσεις - 719 προσαγωγές


"Πιο ήσυχη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ήταν η νύχτα που πέρασε στη Γαλλία", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 719 προσαγωγές σε όλη τη χώρα.



Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, ξέσπασαν επεισόδια, κυρίως στη Μασσαλία αλλά και στη Λυών, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως είχε γίνει γνωστό, συνολικά στη χώρα το βράδυ του Σαββάτου (1/7) βρέθηκαν επί ποδός 45.000 αστυνομικοί με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Χιλιάδες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίστηκαν αποφασισμένες να αποτρέψουν την επανάληψη του ίδιου σκηνικού.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν οι συγκοινωνίες σταμάτησαν. Από τις 14:00 του Σαββάτου έως τις 07:00 της Κυριακής (τοπικές ώρες) απαγορεύτηκε οποιαδήποτε διαδήλωση στην πόλη, σύμφωνα με εντολή του τοπικού επικεφαλής. Παράλληλα, μετρό, τραμ και λεωφορεία σταμάτησαν να κυκλοφορούν.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν αυτοί που αψήφησαν την απαγόρευση και βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν την οργή τους στην αστυνομική βαρβαρότητα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 6
5 προσαγωγές
 ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.




Αντίστοιχα και στο Παρίσι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις, για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).


Παρά τις απαγορεύσεις νεαροί, κυρίως, διαδηλωτές, βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού. Προχώρησαν σε οδομαχίες με τις δυνάμεις της Αστυνομίας ενώ λεηλατήθηκαν καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές.


Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς, με ορισμένους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν λόγο για βαριά τραυματισμένους ανθρώπους.


Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο μεταβεί απόψε και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη (3/7), εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη