Βουλή: Οι δευτερολογίες όλων των πολιτικών αρχηγών


Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Τελευταίος στο βήμα θα ανέβει ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την οποία ολοκληρώνεται η τριήμερη διαδικασία.



Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»


Βολές για τη στάση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αρχικά τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της. «Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με τους αυτούς του παλαιοκομματισμούς. Ο κύριος Κικιλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό.»


Υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών.

H Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για 10 λόγους:
  1. Η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στην βουλευτική λειτουργία αλλά επιθυμεί μία βουλή διακοσμητική
  2. Κίνητρό της κυβέρνησης δεν είναι η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία
  3. Δεν έγινε καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών
  4. Δεν εξαγγέλθηκε συγκεκριμένη πολιτική για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την οδική ασφάλεια, ενώ δεν έγινε καν αναφορά στα 57 θύματα των Τεμπών
  5. Δεν υπήρξε τοποθέτηση για τις προτάσεις αναθεώρησης που έθεσε το κόμμα της για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας
  6. Εξαγγέλθηκε αναθεώρηση του άρθρου 16 που αποτελεί εμβληματική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού
  7. Η δημόσια υγεία είναι σε άθλια κατάσταση, ο κόσμος πεθαίνει περιμένοντας ένα ασθενοφόρο
  8. Δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης για την πολιτική προστασία ούτε για την αξιοποίηση των εθελοντών
  9. Είναι αδιαφανής η εξωτερική πολιτική σε ζητήματα όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων, η πολιτική για τη γείτονα χώρα, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
  10. Η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι θα ακολουθήσει πολιτική συμπεριληπτική για εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων.

Κλείνοντας, θετικές εξαγγελίες χαρακτήρισε την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και την ανάκτηση των γλυπτών του Παρθενώνα.


Δ. Νατσιός: «Η ''Νίκη'' καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης»


Το ελληνικό νοικοκυριό υποφέρει από διψήφια ποσοστά αυξήσεων, ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια, σοβιετικού τύπου κουπόνια φαγητού και market pass που δεν είναι δωρεάν, ενώ εκφυλίζεται η Δημόσια Υγεία, άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι χωρίς ασθενοφόρο για διακομιδή και ανοίγει διαπλατα ο δρόμος στον ιδιωτικό τομέα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποια άρθρα του Συντάγματος πρόκειται να αναθεωρηθούν.


Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι δεν άκουσε «κάποιο σπουδαίο μέτρο για την καταπολέμησή» της ενώ χαρακτήρισε τα “pass”, «σοβιετικού τύπου κουπόνια, για επαίτες και όχι πολίτες».


Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για την πάταξη του λαθρεμπορίου, έκανε λόγο για «υπερφορολόγηση» και πρότεινε την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων για την εφάπαξ εξόφληση της κύριας οφειλής, για χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Συνέχισε αναφερόμενος στο «ρεκόρ κρατικού χρέους» κι επανέλαβε ότι η πρόταση του κόμματος είναι εφ’ άπαξ εξόφληση της κύριας οφειλής και πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.

Σχετικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, ο κύριος Νατσιός μίλησε για δυνατότητα γεωεντοπισμού και φακελώματος. «Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες και μάλιστα όταν η κυβέρνηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο υποκλοπών», είπε.

Ο κ. Νατσιός διερωτήθηκε εάν «θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει, να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας».

Μιλώντας για τη Δημόσια Υγεία έκανε λόγο για «καταστροφή» και «πολυετές έγκλημα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατά την διάρκεια της πανδημίας, «εκμεταλλεύτηκε την τρομακτική πίεση που υπέστη το δημόσιο σύστημα υγείας, ως ευκαιρία για να το αποτελειώσει».

«Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων να πεθαίνουν αβοήθητοι, διότι δεν βρίσκουν ένα ασθενοφόρο να τους παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αντικρίζουμε ακόμα και τριτοκοσμικές εικόνες που μας προκαλούν θλίψη και ντροπή, με ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών για να σωθεί η ζωή τους, ελλείψει ασθενοφόρων».

Περνώντας στον τομέα του αθλητισμού, μίλησε για «αποτρόπαιες δολοφονίες για μια φανέλα και μία ομάδα. Στο πάθος του οπαδισμού ο πλησίον γίνεται εχθρός, ισοπεδώνεται η ομοψυχία και η συνείδηση μιάς κοινής πατρίδας, σε αρρωστημένη κατάσταση διχόνοιας για μία μπάλα ενώ, παρά τις υποσχέσεις περασμένων κυβερνήσεων το κράτος δεν έχει τομλήσει να αγγίξει το σύστημα του επαγγελματικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ο Δημήτρης Νατσιός μίλησε για μιά «εικόνα εξευτελισμού καθημερινά».

Αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη για ενδεχόμενη υποδοχή μεταναστών ως εποχικών εργατών είπε: «Σεβόμαστε κάθε χώρα αλλά θέλουμε και οι αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη μας. Όποιοι την παραβιάζουν, όπως στη Ρόδο, να δικάζονται και να εκτίουν την ποινή τους στη χώρα τους όπου θα τους επιστρέφουμε με απέλαση. Καμία ανοχή στην ανομία».

Συνεχίζοντας είπε πως «για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την Κύπρο μας» και προσέθεσε πως «η Κύπρος μας είναι παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό κράτος».

Γιατί φτιάχνουμε νέα δομή μεταναστών στον ‘ΕΒρο, διερωτήθηκε στη συνέχεια απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κάλεσε: «Καιρός να σταματήσετε τις νέες δομές και να ασχοληθείτει με τη δόμηση της ενότητας ενόψει του υπαρκτού τουρκικού κινδύνου».

Υποστήριξε πως τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένουν αδικαίωτα. «Είδαμε το επίσημο κράτος να συνεχίζει απτόητο με την ίδια αμέλεια και ανεπάρκεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και όλους τους θεσμικά ιθύνοντες να συνεχίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους, σαν να μην συνέβη τίποτε.

Σαν να μην έγινε κάτω από την εποπτεία του κράτους και των αρμοδίων υπευθύνων το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ελληνικής ιστορίας. Νομίζουμε πως θα ζούμε αιώνια και πως δεν θα δώσουμε λόγο στον Θεό; Αν δεν μας ενδιαφέρει η ποινική διάσταση του θέματος, τουλάχιστον έχουμε αναλογιστεί την ηθική και πνευματική διάστασή του;» ανέφερε.

Κλείνοντας ο κύριος Νατσιός επικαλέστηκε τον Γ. Σεφέρη για να τονίσει ότι η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση και να μηνύσει ότι η «Νίκη» αντιστέκεται «στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Κ. Βελόπουλος: «Αφήνετε να μπαίνουν στη χώρα λαθρομετανάστες – Φαίνεστε ανθρωπιστής κ. Μητσοτάκη με τα λεφτά άλλων»


Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την τραγωδία στα Τέμπη, την εξωτερική πολιτική, την «παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών» στη χώρα αλλά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.


«Πέρασαν δύο 24ωρα που προσπαθήσαμε να πείσουμε ορισμένους να συνεναίσουν τουλάχιστον για τα Τέμπη σε επίπεδο ανθρωπιάς. Πολλοί δάκρυσαν, πολλοί πόνεσαν, αγωνιούν, αλλά ουδείς είχε την ανθρωπιά να υπογράψει την εξεταστική» δήλωσε στην αρχή της δευτερολογίας του.


Τα «πυρά» του έστρεψε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Όταν έχεις έναν πρωθυπουργό που αντί να τηρήσει αυτό που υποσχέθηκε ο ίδιος: “23 Φεβρουαρίου 2016 δεσμεύομαι για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη”, που μας οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls. Πόση αναξιοπιστία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος;».

Κατήγγειλε επιπλέον ωμή παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών και είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Υπογράψτε εξεταστική επιτροπή».

«Δε ντρέπεται η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα; Πολλοί απορούν. Θα σας αποδείξω γιατί σήμερα το πρωί ο υπουργός εξωτερικών ο κύριος Γερπαπετρίτης έκανε δήλωση για ωμή παραβίαση διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο κ. Βελόπουλος και προχώρησε σε ανάγνωση της ανάρτησης του κ. Γεραπετρίτη.

Και συνέχισε: «Θα μας πει ο Μητσοτάκης γιατί του τηλεφώνησε ΥΠΕΞ των ΗΠΑς Γιατί έφυγε; Ήξερε τί θα ακούσει και όποτε είναι να κούσει κάτι που θα τον ενοχλήσει φεύγει».

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Τους παρατάει η Σαυδική Αραβία και δεν έχουν το θάρρος να πάρουν τα Patriot πίσω. Αυτά που τους έδωσε δωρεάν η Ελλάδα. έφυγαν (τα Patriot) και πήγαν στην Σαουδική Αραβία για να προστατέψουμε τους Σαουδάραβες και τώρα δεν το ζητάνε πίσω. Φέρτε πίσω τα Patriot».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «καταχωρήθηκε ο όρος τουρκικό Αιγαίο, άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης».

Δεν είστε ανθρωπιστής κύριe πρωθυπουργέ, όταν αφήνετε ελeεύθερους να έρχονται στη χώρα «λαθρομετανάστες». Θεωρούμε ότι οι τόσοι (μετανάστες) δεν μπορούν να αφομοιωθούν, κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο, υπογράμμισε.

«Κατά την άποψή μας δεν αξίζει να έχει τέτοια αντιμετώπιση από όλους μας στον ελληνικό λαό. Καταθέσαμε εξεταστικές επιτροπές. Αν η κ. Κωνσταντοπούλου καταθέσει θα την υπογράψουμε εμείς, δεν θα αφήσουμε να πάθει κακό ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει τους Έλληνες».

Έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τονίζοντας: «Μην υπογράψετε τίποτα. Παράκληση και έκκληση από τα βάθη της ψυχής μου» είπε απευθυνόμενος στη Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους.

Στίγκας: «Οι ''Σπαρτιάτες'' είναι η εθνική φωνή όλων των πραγματικών Ελλήνων – Καταψηφίζουμε την πρόταση της κυβέρνησης»


Ιδιαίτερη μνεία στα εθνικά θέματα έκανε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας κατά τη δευτερολογία του στην τελευταία μέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Όπως είπε, συμφωνεί με την αναβάθμιση των F-16, την αγορά των Rafale, των φρεγατών και την παραγγελία των F-35, αλλά δεν συμφωνεί με το ότι «θα πληρώσουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς ένα αντισταθμιστικό όφελος για τη χώρα μας, που εκεί θα μπορούσαν να απασχοληθούν χιλιάδες ελληνικά χέρια μειώνοντας πολύ θετικά την ανεργία».


«Για εμάς θέμα Χάγης δεν υφίσταται, δεν υπάρχει. Ο ελληνικός ο λαός πιστεύει ότι λέτε ψέματα κ. Μητσοτάκη. Πώς γίνεται να αγοράζουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα και από την άλλη να απογυμνώνουμε τα νησιά μας από απαραίτητα όπλα, να τα στέλνουμε στη χοάνη της Ουκρανίας μαζί με χρήματα όπου σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι;», συμπλήρωσε ο κ. Στίγκας επισημαίνοντας ότι «το σκηνικό μάς γυρίζει πίσω στην προδοσία της Κύπρου όταν και άνοιξε ο δρόμος για της κατοχή της Μεγαλονήσου από βαρβάρους».

«Ό,τι και να ετοιμάζετε εις βάρος της Ελλάδας να ξέρετε ότι θα μας βρείτε απέναντι γιατί αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να συμβεί νέα προδοσία με νέες Πρέσπες 2», συνέχισε ο κ. Στίγκας λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός σύσσωμος θα αντιταχθεί και θα σταθεί όρθιος φυλάσσοντας Θερμοπύλες και πολεμώντας ντόπιους και ξένους που οραματίζονται μια Ελλάδα χωρίς σύνορα, θρησκεία, αξίες, πολιτισμό και ιστορία».

«Εμείς οι Σπαρτιάτες είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των πραγματικών Ελλήνων. Βγαίνουμε μπροστά, δυναμικά με σθένος και αποφασιστικότητα, όχι μόνο για να μην ζήσουμε ξανά μέρες ντροπής όπως στις Πρέσπες, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να σταθούμε στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει. Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Στίγκας και έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του Ελύτη:

««Την άνοιξη αν δεν μπορείς να τη βρεις την φτιάχνεις». Γι αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης», κατέληξε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών».


Δ. Κουτσούμπας: «Θα μας βρείτε απέναντι στο αντιλαϊκό πρόγραμμά σας»


Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση. «΄Ήδη από την πρώτη μέρα συζητήσεων καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Ειπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων».


Ο Κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της την νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, και το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό να μπαίνει μπροστά. «Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από το συλλογικό, οργανωμένο αγώνα».

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο νόμο για της διαδηλώσεις, στο νόμο Χατζηδάκη.

Εξαπέλυσε βολές στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, όπως τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού.

Έκανε αναφορά στις περικοπές-μαμούθ των κρατικών δαπανών στη Γερμανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε παρόμοιο πρόγραμμα.

Προειδοποίησε ότι στόχος του κόμματός του είναι να δυσκολέψει το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους του κεφαλαίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό και ότι η ομιλία του θύμιζε Κέννεντι και Μπάιντεν.

Έκανε αναφορά στο θέμα με το σερβιτόρο της Ρόδου καθώς και στους πλειστηριασμούς σπιτιού συνταξιούχου στη Χαλκιδική.

Ανρωτήθηκε πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ανακουφίσει την εργαζόμενη γυναίκα και το νέο ζευγάρι και πώς θα προστετεύσει τη μητρότητα. Όσον αφορά την προσχολική αγωγή και φροντίδα, υπενθύμισε ότι σε 100 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικά τμήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες και ότι αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναικών στη δωρεάν ασφαλή άμβλωση.

Αναφέρθηκε ακόμη σε εκπαιδευτικούς που ζουν σε σκηνές στις παραλίες νησιών, σε καθηγητές που διδάσκουν άσχετα γνωστικά αντικείμενα και σε οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη στέγαση των φοιτητών, διερωτώμενος αν όλα αυτά τα ζητήματα θα τα λύσει η ψηφιοποίηση της παιδείας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμποδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και γι αυτο προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας».

Για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υποστήριξε ότι συμπυκνώνεται στη φράση «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους». Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι τα κοστολογημένα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν «ούτε για σοβάτισμα»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο πολέμου και ότι είναι υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές.

Τέλος με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Έγκελς επισήμανε ότι στον καπιταλισμό η κοινωνική πρόοδος θυσιάζεται σε βάρος του ατομικού κέρδους. Ωστόσο, το σύστημα όπου η ατομική πρόοδος καθενός και καθεμίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο θα το κάνουν πράξη οι επόμενες γενιές. «Οι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά εξαιτίας προβλήματος υγείας του κ. Κουτσούμπα.


Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης – Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος»


«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός », τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για κακοποίηση λέξεων όσον αφορά τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».


«Κύριε Μητσοτάκη μείνατε σιωπηλοί και επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά κάνατε προεκλογική εκστρατεία με τα δελτία της ΕΥΠ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των ανισότήτων. «Ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, ένα ψηφιακό κράτος που χειραφετεί τον πολίτη και πολιτικές που δεν εγκαταλείπουν τη νέα γενιά, με υποχρέωση την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιγχνίδι για λίγους» , είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, μισθούς και ευημερία, το ερώτημα είναι σε ποιος απευθύνεται όταν επικαλείται μείωση της ανεργίας με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Δεν θα δεχτούμε ως κανονικότητα οι νέοι μας να εχουν λιγοστές ευκαιρίες και χαμηλούς μισθούς. Είναι ώρα για ελεύθερεςς συλλογικές διαπραγματεύεις και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σύντομα θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.


Σ. Φάμελλος: «Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η 4ετία της ΝΔ»


Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την Υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ».

Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών;

Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Κ. Μητσοτάκης: «Θα αναρτήσουμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»


Στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε τελευταίος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα για το απρόοπτο που είχε. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν είχε προτάσεις διακυβέρνησης, απέναντι στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η στήριξη των πολιτών αλλά και οι κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούστηκαν από τους υπουργούς το τελευταίο τριήμερο θα γίνουν πράξη. «Ευχαριστώ τα στελέχη της κυβέρνησης που έδωσαν με λεπτομέρεια τις μεταρρυθμίσεις».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη».

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:
  • Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους
  • Αποπληρωμή διμερών δανείων
  • Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Αποχώρηση ανεργίας στο 8%
  • Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
  • Αύξηση των μισθών και μείωση των ανισοτήτων
  • Ενίσχυση ΕΚΑΒ, αναμόρφωση ΕΣΥ
  • Παιδεία: Σχολεία, προσχολική αγωγή και τεχνολογικά μέσα
  • Ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης
  • Συνέχιση της υλοποίησης υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτησιστικά ότι «στόχος μας είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός της χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι «τώρα είμαστε μπροστά σε πολλή δουλειά».

«Την προσεχή εβδομάδα αναρτούμε έναν νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού« προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Σας διέφυγε ότι έγιναν εκλογές και πήραμε 40%»

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε νωρίτερα από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Κ.Φάμελλε σήμερα μας είπατε αυτά που λέγατε πριν από τρεις μήνες. Σας διέφυγε κάτι έγιναν εκλογές. Πήραμε 42% και εσείς 17%. Καταλαβαίνει την αναζήτηση του προσανατολισμού. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που το είχατε στο μυαλό σας. Ο ελληνικός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε με υψηλότερο ποσοστό. Το έλεγα και στον κ.Τσίπρα».


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη