Η επόμενη μέρα των αυτοδοικητικών εκλογών: Πανηγυρισμοί των νικήτων εμφανής εκνευρισμός στο στρατόπεδο των ηττημένων




Με μεγάλες ανατροπές ολοκληρώθηκε χθες και ο Β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χέρια αλλάζουν οι δύο από τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ενώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι επικράτησαν στις 4 από τις 6 περιφέρειες που εκκρεμούσε το αποτέλεσμά της και διεκδικούσε η Νέα Δημοκρατία.

Αλλάζει χέρια η Αθήνα

«Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα, τόνισε ο Χάρης Δούκας. «Θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία αυτά τα οποία είπαμε να τα κάνουμε πράξη, θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ και θα το καταφέρουμε. 

Οι πολίτες πίστεψαν στο ακατόρθωτο, είδαν ότι τελικά μπορεί να αλλάξει αυτή η πόλη, το πίστεψαν και έγινε πράξη» πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων». δήλωσε μετά την νίκη του στον Δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας

Νωρίτερα, ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τον Χάρη Δούκα για τη νίκη του. Όπως είπε «επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και του έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για την μεγάλη του νίκη. Η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει αποκλειστικά εμένα».

«Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον πολύ καλό, ουσιαστικό προεκλογικό μας αγώνα και για να τον διαβεβαιώσω ότι η ομάδα μου και εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του ώστε να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση» είπε ακόμα ο κ. Μπακογιάννης.Ευχαρίστησε όλη την ομάδα του και μίλησε για έναν καταπληκτικό αγώνα. «Η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει εμένα», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 Περιφέρειες- Τι δηλώνουν νικητές και ηττημένοι

Νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Τα ηνία του Δήμου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει ο Στέλιος Αγγελούδης o οποίος από την αρχή των καταμετρήσεων διατηρούσε ισχυρό προβάδισμα έναντι του κ. Ζέρβα.

Ο κ. Αγγελούδης έφτασε στο εκλογικό του κέντρο, στην οδό Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εν μέσω έντονων πανηγυρισμών και χειροκροτημάτων.

«Η πόλη μας μίλησε, οι πολίτες μίλησαν τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας. Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί» ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.

«Δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα ακόμα και όταν έπρεπε να πάρω προσωπικό κόστος» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Αλλαγή σκυτάλης και στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημήτρης Κουρέτας: «Δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι πληγωμένη»

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθαρή ήταν η νίκη του Δημήτρη Κουρέτα, έναντι του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, με την ενσωμάτωση στο 94,02%.

«Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. 

Σήμερα αυτή η νίκη, δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

«Κατορθώσαμε να πάμε τη Θεσσαλία πολύ ψηλά, να την ανεβάσουμε ψηλά, ψηλά στην Ευρώπη, ψηλά στον κόσμο. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε. Εμείς προσπαθήσαμε με τη δουλειά μας να επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο την εμπιστοσύνη τους», είπε ο κ. Αγοραστός μεταξύ άλλων.

«Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων, βγήκαν την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «ήττα της αλαζονείας ΝΔ- Κ. Μητσοτάκη». «Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Είναι η πρώτη ήττα του κυρίου Μητσοτάκη. Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΚΚΕ κέρδισε συνολικά έξι δήμους: Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Τύρναβο και από την πρώτη Κυριακή την Ικαρία.

Στέφανος Κασσελάκης από Νέα Υόρκη: «Είδατε τι έγινε, επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές»

Με ένα βίντεο στα social media επανέρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.

«Ήθελα να είμαι μαζί σας απόψε. Σας στέλνω ένα μήνυμα από τη Νέα Υόρκη. Για τον προοδευτικό κόσμο που ύψωσε ανάστημα.

Για τη σύγχρονη Αριστερά που ακομπλεξάριστα είπε, πριν καν την πρώτη Κυριακή, "είμαστε με τους προοδευτικούς υποψηφίους χωρίς αστερίσκους". Και είδατε τι έγινε» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και προσθέτει:

Είμαι υπερήφανος για τη Θεσσαλία και τον Δημήτρη Κουρέτα. Συγχαίρω τον Χάρη Δούκα, τον Στέλιο Αγγελούδη, την Τίνα Καφατσάκη, τον Σίμο Ρούσσο και όλους τους προοδευτικούς δημάρχους. Επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές. Πάμε δυνατά!



Υπενθυμίζεται ότι ο Στεφανος Κασσελάκης είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του και του επεσήμανε πως θα βρίσκεται δίπλα του και θα τον στηρίζει στα νέα του καθήκοντα.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον νέο δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα, με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερα εγκάρδια συνομιλία, τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονικης Στέλιο Αγγελούδη, στον οποίο μετέφερε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και δημάρχους που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δώρα Αυγέρη: «Πρώτη μεγάλη νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις – Έκλεισε ο κύκλος της ήττας»


«Χθες το βράδυ, επομένως, συντελέστηκε μία μεγάλη ρωγμή στο προφίλ του κ. Μητσοτάκη αλλά εστάλη και ένα μήνυμα για το τέλος της οικογενειοκρατίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθήνα, υπέρ της ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη για την πρώτη μεγάλη ρωγμή στην κυριαρχία Μητσοτάκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο «Mega», τόνισε: «Χθες έγινε η πρώτη μεγάλη ρωγμή στη μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη, στην αλαζονεία της ΝΔ έτσι όπως εκφράστηκε το βράδυ του πρώτου γύρου. Θυμόμαστε το βράδυ της πρώτης Κυριακής τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει και να μιλά για ένα σχεδόν τελειωμένο αποτέλεσμα και για τη δεύτερη Κυριακή», σημείωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Είχε σπεύσει μάλιστα η κυβέρνηση να μειώσει τον πήχη, αλλάζοντας το ποσοστό για να κερδίσει κανείς από το 50%+1 που ίσχυε πριν, στο 43%+1. Ακόμα και με αυτό το νόμο τα στελέχη της ΝΔ δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις διοικήσεις σε σημαντικούς Δήμους και σε Περιφέρειες», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε επίσης ότι ήταν μεγάλη ρωγμή αυτό που έγινε χθες, επειδή την εβδομάδα που διανύσαμε τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε ωμές παρεμβάσεις απέναντι στην ελεύθερη βούληση των πολιτών, προκειμένου να πάρουν το αποτέλεσμα που ήθελαν.

Προσπάθησαν να συνδέσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με το αν ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα έχει πρόσβαση την επόμενη μέρα στα κοινοτικά κονδύλια, σε μέτρα στήριξης για τους πληγέντες –ειδικά για τη Θεσσαλία- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε σε πολύ επικίνδυνο σημείο, εμπλέκοντας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη. «Οι πολίτες όμως έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δεν δέχονται τη χειραγώγηση της ψήφου τους και ότι πρέπει να τελειώνουμε με την κηδεμονευόμενη αυτοδιοίκηση», επισήμανε.

«Χθες το βράδυ, επομένως, συντελέστηκε μία μεγάλη ρωγμή στο προφίλ του κ. Μητσοτάκη αλλά εστάλη και ένα μήνυμα για το τέλος της οικογενειοκρατίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθήνα, υπέρ της ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ξεκάθαρη ήδη από το βράδυ της πρώτης Κυριακής με το μήνυμα που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, προτρέποντας σε στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων και των προοδευτικών σχημάτων που πέρασαν στο δεύτερο γύρο», τόνισε.

Ερωτηθείσα για το αν το χθεσινό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, η Δώρα Αυγέρη είπε χαρακτηριστικά: «μην περάσουμε από τη γαλάζια αλαζονεία στην πράσινη αλαζονεία». «Μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, πώς ήταν το ποσοστό του κ. Δούκα την προηγούμενη Κυριακή, οριακά πάνω από τον Κώστα Ζαχαριάδη, και πώς έγινε η μεγάλη ανατροπή, με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η στάση του ίδιου του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αθήνα και η στάση του κόμματος συνολικά», σχολίασε η Δώρα Αυγέρη.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις συνενώθηκαν και έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν, εκτός από κοινωνική, και πολιτική πλειοψηφία. Για την ανάγκη αυτή μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο πρώτος που έκανε αυτοκριτική μετά τον πρώτο γύρο, παρά το ότι δεν χρεώνεται το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Είπε, δηλαδή, ότι αν δεν υπάρχει η κοινωνική γείωση, αν δεν υπάρχει παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανασυγκρότηση και του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού χώρου συνολικά», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Η αυτόνομη κυβερνώσα αριστερά παραμένει ο στόχος μας, όπως ακριβώς το εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», πρόσθεσε.


«Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα κλείνει ο κύκλος της ήττας, αρχίζει η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της προετοιμασίας για να έρθουν νίκες το επόμενο διάστημα, με κόμβο βέβαια τις ευρωεκλογές», υπογράμμισε.

«Αυτό που συνέβη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν χαρακτηριστικό. Ο κ. Κασσελάκης επισκέφτηκε τρεις φορές την περιοχή και τους πληγέντες από τη μεγάλη καταστροφή, αναδεικνύοντας την Θεσσαλία ως μια εμβληματική περίπτωση για το πώς οι βραχίονες του “επιτελικού” δεξιού κράτους κάνουν δουλειές για λογαριασμό τους, αφήνοντας απροστάτευτες τις τοπικές κοινωνίες.

Η επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να αναδειχθεί αυτό, είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη νίκη του κ. Κουρέτα και των προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.

Εκνευρισμός στο στρατόπεδο των ηττημένων

Με φανερό εκνευρισμό μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών,εμφανίστηκαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα τηλεοπτικά πάνελ. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ήταν καλεσμένος στον ΣΚΑΙ.

Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικούς Δήμους και Περιφέρειες ο κύριος Γεωργιάδης, έδειχνε να καταλαμβάνεται από μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με πολλούς εκ των συμμετεχόντων στο πάνελ της εκπομπής.

Η στιγμή που κάνει, όμως, τον γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει σε μερικά μονάχα δευτερόλεπτα το μέγεθος του εκνευρισμού είναι όταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σήκωσε τον τόνο της φωνής του και απέναντι στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, με τον τελευταίο να του συστήνει ψυχραιμία.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη