Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα- Ποιοι μπορούν να περάσουν




Άνοιξε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης το πέρασμα της Ράφα για να περάσουν στην Αίγυπτο από τη Γάζα τραυματίες και πολίτες με ξένα διαβατήρια κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου.

Η συνοριακή αρχή της Χαμάς που δίνει τις άδειες για τη διέλευση ανέφερε ότι ομάδα 400 ξένων και Παλαιστινίων με διπλή υπηκοότητα που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους θα περάσουν την Τετάρτη (1/11), σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Η Χαμάς έχει ζητήσει από τα άτομα αυτά να είναι στο πέρασμα της Ράφα για να διέλθουν. Επίσης ανέφερε ότι η Αίγυπτος δέχθηκε να επιτρέψει να περάσουν στο έδαφος της 81 τραυματίες, αλλά προηγούμενες συμφωνίες για την έξοδο ξένων υπηκόων έχουν στο παρελθόν πέσει στο κενό.


Η Αίγυπτος δέχθηκε να περάσουν και 81 βαριά τραυτισμένοι Παλαιστινίοι για νοσηλεία τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Για το λόγο αυτό στα σύνορα έσπευσαν ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.
Η συμφωνία για να επιτραπεί η έξοδος των ξένων πολιτών από τη Γάζα ανάμεσα στην Αίγυπτο,το Ισραήλ και τη Χαμάς έγινε στη συνδρομή του Κατάρ.

Ισοπεδώθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός στη Τζαμπαλίγια

Σοκάρουν οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα, ο οποίος ισοπεδώθηκε από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας.

Η παλαιστινιακή αρχή ανακοίνωσε ότι από τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν 50 άτομα, ενώ άλλοι 150 τραυματίστηκαν, με τον ισραηλινό στρατό να επιβεβαιώνει την επίθεση, στοχεύοντας στην «εξουδετέρωση έναν εκ των ανώτερων διοικητών της Χαμάς».



Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Reuters και το Al Jazeera φαίνονται δεκάδες άνθρωποι δίπλα σε έναν τεράστιο κρατήρα να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης. Την ίδια ώρα, οι γιατροί προσπαθούν να περιθάλψουν τους δεκάδες τραυματίες.

«Είναι μια τεράστια σφαγή. Είναι αμέτρητα τα κατεστραμμένα κτίρια», ανέφερε ο ρεπόρτερ του Al Jazeera.

«Πήγα και είδα την καταστροφή… σπίτια θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ανθρώπινα μέλη και τραυματίες σε τεράστιους αριθμούς», δήλωσε 41χρονος κάτοικος της Τζαμπαλίγια, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν», δήλωσε στο Al Jazeera ο Δρ. Ατέφ Αλ Καχλούτ, διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου. Είπε ότι το νοσοκομείο δεν ήταν ακόμη σε θέση να δώσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων καθώς εξακολουθούσε να μετράει τα θύματα.
Διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

«Έχουμε τη λυπηρή υποχρέωση να ανακοινώσουμε την πλήρη διακοπή όλων των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση που απηύθυνε στον «αγαπητό λαό της πατρίδας μας».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επιβεβαίωσε τη διακοπή, διευκρινίζοντας πως έχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών μόνο μέσω διεθνούς κάρτας SIM που διαθέτει.

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν ήδη κοπεί στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, στερώντας κάθε δυνατότητα χρήσης τους από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της. Άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά από την Κυριακή.
Πυραυλάκατοι του ισραηλινού ναυτικού αναπτύσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα

Ισραηλινά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης και στο πλαίσιο των αμυντικών προσπαθειών στην περιοχή, την Τρίτη, πυραυλάκατοι του Ισραηλινού Ναυτικού έφτασαν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των IDF.


Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες, ανακοινώνοντας ότι σκοπός της εν λόγω κινητοποίησης είναι η αξιοποίηση των αντιεροπορικών συστημάτων των πλοίων.

Υπενθυμίζεται πως οι Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι εκτόξευσαν drones κατά του Ισραήλ, το οποίο αναχαιτίστηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στην Εϊλάτ.

«Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία για το Ισραήλ, καθώς το κλίμα είναι ήδη τεταμένο με τη Χεζμπολά στο βόρειο μέτωπο», μετέδωσε η ρεπόρτερ του Al Jazeera, Σάρα Καϊράτ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης