Πόλεμος στην Ουκρανία: Μικρή πρόοδος για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στον γ΄ γύρο διαπραγματεύσεων


Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (07/03) στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, χωρίς και πάλι ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές παρατηρήθηκε μία σχετική πρόοδος στο καλύτερο σχεδιασμό των ανθρωπιστικών διαδρόμων και συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.


Οι τέσσερις όροι της Μόσχας για να σταματήσει ο πόλεμος

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Στην πιο σαφή ρωσική δήλωση - μέχρι στιγμής - για τους όρους τερματισμού της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις "αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ" ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τους όρους αυτούς, ανακοίνωσε πρώτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στις 28 Φλεβάρη.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη