Αθήνα προς Άγκυρα: Προκλητικές οι δηλώσεις Σοϊλού – Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα


 
Προκλητικές χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει μέλη του ΡΚΚ στο Λαύριο.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Παράλληλα, καταλόγισε στην Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες σπρώχνοντάς τους προς τα σύνορα και τόνισε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της στο στο όνομα του διεθνούς δικαίου.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:


«Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών ότι η Ελλάδα είναι κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών είναι προκλητικές και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και αυτό το γνωρίζει ολόκληρη η Ευρώπη. 

Όπως γνωρίζει πολύ καλά, ότι η Τουρκία συνεχίζει και εργαλοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους , τους παράτυπους μετανάστες, όπως το έκανε και τον Μάρτιο του 2020, σπρώχνοντάς τους πολλές φορές βιαίως προς τα σύνορά μας, τα οποία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου».
Σοϊλού: «Η Ελλάδα εκπαιδεύει μέλη του PKK στο Λαύριο»

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την Αθήνα πως εκπαιδεύει μέλη του PKK στο Λαύριο.


«Δυστυχώς η Ελλάδα και πάλι ενεργοποίησε τον στρατόπεδο του Λαυρίου, υπάρχει και η Γερμανία… Και παρά αυτή τη φάση, και παρόλο που αυτή είναι η περίοδος που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στηρίζουν περισσότερο το PKK, είμαστε στην πιο πετυχημένη περίοδό μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.


Τον Φεβρουάριο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε υποστηρίξει ότι μέλη του ΡΚΚ εκπαιδεύονται στο στρατόπεδο του Λαυρίου και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο βόρειο Ιράκ.

Επεκτείνεται κατά 80 χιλιόμετρα ο φράκτης στον Έβρο

Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ότι τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Όπως ανέφερε, «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους διακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.


Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μηταράκης, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας της χώρας 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Όπως είπε, από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

Ως προς τις προσφυγικές ροές, ανέφερε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, 8.500 μετανάστες». Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.


Σημείωσε τέλος ότι στις 31 Δεκεμβρίου θα απελευθερωθούν όλα τα διαμερίσματα που έχουν διατεθεί σε αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνεται το σχετικό πρόγραμμα.
«Ο Ελαιώνας θα κλείσει»

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στον Ελαιώνα μέσω Twitter -στο οποίο δημοσίευσε επίσης δύο βίντεο-, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «μετανάστες και αλληλέγγυα άτομα απειλούν το προσωπικό μας, αυτό δεν θα γίνει ανεκτό και η δομή θα κλείσει οπωσδήποτε».



Με πληροφορίες από skai.gr

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη