Τα επόμενα βήματα του Μητσοτάκη με το βλέμμα στην αυτοδυναμία- Ποια η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ




Ούτε στη Νέα Δημοκρατία περίμεναν 20 μονάδες διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές και ποσοστό κοντά στο 41%, αν και ήταν βέβαιοι για μία καθαρή νίκη. Πλέον όμως στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι βέβαιοι για θρίαμβο με αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Οι διερευνητικές άλλωστε θα τελειώσουν εκ των πραγμάτων στο “άψε σβήσε”, αφού οι μόνες θεωρητικά δυνατές συνεργασίες είναι πρακτικά απίθανες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες ότι θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή, κάνοντας λόγο για “πολιτικό σεισμό” και ερμηνεύοντας την ετυμηγορία της κάλπης ως κάλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία για “οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο”.

Ούτως ή άλλως βέβαια ο πρωθυπουργός δεν σκόπευε να επιδιώξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα κάποιοι στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν ως πιθανή επόμενη… αξιωματική αντιπολίτευση, προεξοφλώντας πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, πολλοί στη ΝΔ... χαίρονται με την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, του άλλοτε “προαιώνιου εχθρού”, κάτι που κάποτε θα φάνταζε αδιανόητο.

Το 2023 όμως δεν είναι 1989, ούτε 1981. Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης σκοπίμως αναδείκνυε το τελευταίο διάστημα την αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα- Νίκου Ανδρουλάκη για την πολιτική κληρονομία του Ανδρέα Παπανδρέου. Και αυτό καθώς θεωρούσε πως η συζήτηση αυτή για το παρελθόν δεν αφορούσε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά απλώς ενέτεινε τον ανταγωνισμό ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ προς όφελος της ΝΔ. Ενώ ταυτόχρονα η ΝΔ έπαιρνε από το χώρου του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του να θεωρεί πως στις κάλπες έπιασε κυρίως το αφήγημα περί σταθερότητας, καθώς η ΝΔ είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την επομένη των εκλογών απέναντι σε μία θολή ρητορική συγκυβέρνησης. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν άλλωστε ότι οι δηλώσεις για “κυβέρνηση ηττημένων” ή ακόμη και “κυβέρνηση ανοχής” ήταν ένα “δωράκι” στη ΝΔ.

Το ερώτημα είναι βέβαια: Στις εκλογές θριάμβευσε η ΝΔ ή πρωτίστως έπαθε πανωλεθρία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σε απόλυτους αριθμούς, η ΝΔ έλαβε με ενσωματωμένο το 96% των ψήφων 2.350.693 ψήφους, ενώ το 2019 είχε λάβει 2.251.618. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα έλαβε 1.156.263 ψήφους, ενώ το 2019 είχε λάβει 1.781.057. Η πολυδιάσπαση της αριστερής και κεντροαριστερής ψήφου, το υψηλό ποσοστό (πάνω από 15%) των κομμάτων εκτός Βουλής και το γεγονός ότι ο δεξιός χώρος συσπειρώθηκε σε σημαντικό βαθμό εντός των νεοδημοκρατικών τειχών σαφώς έπαιξαν ρόλο στην τελική εικόνα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν επίσης ιδιαίτερη σημασία στα αποτέλεσματα δύο ομάδων ψηφοφόρων και μίας περιφέρειας.

Οι νέοι που έφτασαν στις κάλπες, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ψήφισαν σε σημαντικό ποσοστό ΝΔ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτιμάται ότι μετακινήθηκαν μαζικά από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ τελευταία στιγμή. Ενώ η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα να μοιραστεί η κεντροαριστερή ψήφος και να βαφτεί για πρώτη φορά γαλάζια όλη η Κρήτη.

Ο κίνδυνος για τη ΝΔ βέβαια στις δεύτερες κάλπες είναι να επικρατήσει εφησυχασμός ή να γίνουν λάθη λόγω αλαζονείας. Ο φόβος ενός γαλάζιου… Κατρούγκαλου στη δεύτερη προεκλογική περίοδο είναι υπαρκτός. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε χθες στα στελέχη της ΝΔ να δώσουν και την επόμενη εκλογική μάχη “με σεμνότητα και χωρίς έπαρση”.

Στόχος της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές θα είναι επίσης να επανασυσπειρώσει ξανά δεξιές ψήφους διαμαρτυρίας και να μαζέψει και περισσότερους κεντρογενείς ψηφοφόρους. Το ερώτημα είναι πως θα το πετύχει χωρίς το “φόβητρο” της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η απάντηση που δίνουν γαλάζιοι σε αυτό είναι πως το ρεύμα της νίκης που διαφάνηκε χθες θα συμπαρασύρει και άλλους ψηφοφόρους που θέλουν να ειναι με το νικητή.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ


Στην διαχείριση μίας - σοκαριστικής σε μέγεθος- ήττας και ταυτόχρονα στην πρόκληση μίας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης καλείται να ανταπεξέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπό το …«τικ-τακ» του προεκλογικού χρόνου ενόψει της επόμενης κάλπης στα τέλη Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό από άμεσα, από σήμερα το μεσημέρι, ξεκινούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων με στόχο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ταυτόχρονα την λήψη αποφάσεων για άμεσες αλλαγές στην στρατηγική του κόμματος.

Υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Η ήττα με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, με την ταυτόχρονη απώλεια περισσότερων από 600.000 ψήφων σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, συνιστά συνθήκη πλήρους επαναπροσδιορισμού κάθε δεδομένου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όμως μια τέτοιου είδους διεργασία δεν φαίνεται πως θα εκτυλιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Αφού ως πρώτη προτεραιότητα φαίνεται να τίθεται η επερχόμενη κάλπη. Αυτήν στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό φαίνεται πως ήταν και ένα από τα επίδικα την άμεσης συνεδρίασης των στελεχών του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Κουμουνδούρου. Μέσα σε ένα κλίμα αμηχανίας και απογοήτευσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως και μια αδυναμία άμεσου προσδιορισμού των αιτιών του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκέφθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησής του. Μια εξέλιξη όμως με στην οποία δεν συναίνεσε η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας σε μια λιτή δήλωση παράθεσε τα βήματα που θα ακολουθηθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε «οι αγώνες έχουν και οι νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα». Επισήμανε όμως παράλληλα ότι «εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμα τελειώσει» αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου». 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε πως «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη». Αυτά την ίδια στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (που συμμετείχε στην σύσκεψη στελεχών στην Κουμουνδούρου) ξεκαθάριζε κατά την έξοδό του από τα γραφεία του κόμματος πως δε τίθεται θέμα ηγεσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεδριάσεις

Όπως αναφέραμε ξεκινούν σήμερα οι συνεδριάσεις των οργάνων με το Εκτελεστικό Γραφείο να προχωρά σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Σχετικά άμεσα αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την αποτίμηση και την εκπόνηση αναθεωρημένης εκλογικής στρατηγικής καλείται να σταθμίσει και την στάση του απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ιδίως μάλιστα προς το ΠΑΣΟΚ που πλέον πιθανολογείται, μετά τα αυξημένα ποσοστά του πως θα επιδιώξει πολύ πιο δυναμικά να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είχε επιπτώσεις και στην κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία θα αποτελείται για να βραχύ διάστημα από 71 βουλευτές, ενώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με λίστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός Βουλής μένει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός λόγω απώλειας της έδρας στο Ρέθυμνο, όπως και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην Α’ Αθηνών, όπως επίσης ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Πάνος Σκουρλέτης στον Βόρειο Τομέα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη