Μακελειό στην Πράγα: Το «ημερολόγιο» του δράστη - Ενδέχεται να εμπνεύστηκε από επιθέσεις στη Ρωσία- Συγκλονίζουν μαρτυρίες Ελλήνων



Αναρτήσεις που έγιναν σε έναν λογαριασμό στο Telegram, πιθανόν από τον φερόμενο δράστη του μακελειού στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 24 τραυματίστηκαν από την επίθεση ενόπλου στο πανεπιστήμιο την Πέμπτη (21/12), με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ο δράστης - ο οποίος είναι ανάμεσα στους νεκρούς- ήταν φοιτητής.

Οι αρχές σύμφωνα με την τσεχική εφημερίδα Hospodářské Noviny ερευνούν τώρα ένα λογαριασμό στο Telegram από κάποιον που υπογράφει ως Νταβίντ Κόζακ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αναρτήσεις του ενόπλου που σκόρπισε τον θάνατο στο πανεπιστήμιο του Καρόλου και αυτό καθώς σε μία από τις αναρτήσεις, είναι σαν να προαναγγέλλει την επίθεση γράφοντας: «Επιτρέψτε μου να συστηθώ. Το όνομά μου είναι Νταβίντ. Θέλω να κάνω ένοπλη επίθεση σε ένα σχολείο και ίσως να αυτοκτονήσω».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία ανέφερε ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του 24χρονου φοιτητή, που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης του μακελειού, με τις αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον σκότωσε ο γιος του.

Ο Νταβίντ Κόζακ χαρακτηρίζει τις αναρτήσεις στο Telegram ως το «ημερολόγιό» του με τον ίδιο να γράφει σε μία από αυτές «όλοι απλώς με μισούσαν, με μισούν και θα συνεχίσουν να με μισούν. Δεν με νοιάζει γιατί είναι αμοιβαίο».

Σύμφωνα με τον ίδιο αντλούσε έμπνευση από δύο συγκεκριμένες επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στη Ρωσία. Η πρώτη ήταν μια ένπλη επίθεση σε σχολείο στο Καζάν του Ταταρστάν της Ρωσίας, τον Μάιο του 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 άτομα μεταξύ των οποίων 7 μαθητές και τραυματίστηκαν περισσότερα από 20 άτομα. «Οταν ο Ιλνάζ έκανε την επίθεσή του, συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να κάνεις μαζικές δολοφονίες» έγραψε.

Η άλλη ήταν σχετιζόταν με την επίθεση της 14χρονης Αλίνα Αφανασκίνα σε γυμνάσιο στο Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας, κατά την οποία πυροβόλησε και σκότωσε 2 συμμαθητές της και τραυμάτισε ακόμα πέντε, πριν θέσει τέλος στη ζωή της. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τους ειδικούς με τους οποίους επικοινώνησε η HN και οι οποίοι θέλησαν διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μόνο η αστυνομία μπορεί να επαληθεύσει την γνησιότητα του λογαριασμού, για τον οποίο προέκυψαν αμφιβολίες. Ωστόσο είπαν ότι το περιεχόμενο μοιάζει με άλλους παρόμοιους λογαριασμούς δραστών ανάλογων επιθέσεων που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι ο η αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ο δράστης επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη στις 2 μ.μ. στο κτίριο της σχολής στην οδό Celetná και ως εκ τούτου, το κτίριο εκκενώθηκε, αναφέρει ακόμα η τσέχικη εφημερίδα.

Ο Βόντρασεκ μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος να εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας. 

Ο νεαρός άνδρας «έφυγε για την Πράγα λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του. Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. «Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Έτρεχαν πανικόβλητοι οι άνθρωποι στη γέφυρα»

Τραγικές στιγμές έζησαν και οι Έλληνες που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Πράγας ή βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Πράγα κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης επίθεσης σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και τώρα η ανησυχία μας είναι ποιοι συνάδελφοι, ποιοι φοιτητές είναι ανάμεσα στα θύματα γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο που είναι οι διοικητικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής στην Τσεχία, Κωνσταντίνος Τσίβος στον ΣΚΑΪ.


Για το σοκαριστικό περιστατικό μιλά και ο Έλληνας καθηγητής που έκανε μάθημα σε αίθουσα δίπλα από τη φιλοσοφική σχολή την ώρα της επίθεσης.

«Είχα μάθημα και μου κίνησε την περιέργεια το γεγονός ότι ακούγαμε σειρήνες περιπολικών. Πήραμε ένα email που μας έδινε οδηγίες ότι πρέπει να μείνουμε κλειδωμένοι. Ήμασταν αποδέκτες όλοι οι διδάσκοντες», λέει ο κ. Τσίβος. Τις στιγμές πανικού δευτερόλεπτα μετά το μακελειό περιγράφει Ελληνίδα φοιτήτρια.

«Έτρεχαν πανικόβλητοι οι άνθρωποι στη γέφυρα του Καρόλου, ότι υπήρχε πανικός, ότι ήταν πολύ φοβισμένοι».

«Την ώρα των πυροβολισμών όλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους.Υπήρξε έτσι μία αναταραχή και ότι υπήρξαν και κάποιοι νεκροί λόγω πυροβολισμών», αναφέρει η εκπαιδευτικός στην Πράγα, Βιργινία Μπούτα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η Πράγα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ελληνες ταξιδιώτες τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων τα ελληνικά τουριστικά γραφεία λαμβάνουν ειδικές οδηγίες από την αστυνομία.

«Έλληνες υπάρχουν. Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το να έχει τραυματιστεί κάποιος Έλληνας. Εμείς ενημερώσαμε τους πελάτες μας καλύτερα να μείνουν για τις επόμενες ώρες στο ξενοδοχείο ή σε κάποιο καφέ, όπως έχει ενημερώσει η αστυνομία μέχρι να σιγουρευτούν ότι ήταν μόνος τους ο δράστης. Είναι ιδιαίτερα φοβισμένοι», δηλώνει τουριστικό γραφείο στην Τσεχία.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη