«Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»: Σάλος με την τροπολογία - Ο Μπακογιάννης δεν ζητά την απόσυρσή της



Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει - και μάλιστα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας- τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία «πετά» έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας» τον δήμο Αθηναίων.

Η «πραξικοπηματική» τροπολογία που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το avgi.gr, έρχεται μετά την εμφατική ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές, καθώς και μόλις λίγες μέρες πριν αναλάβει τα ηνία του δήμου ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει πίσω στην κυβέρνηση τον έλεγχο της εταιρείας. Μάλιστα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα- άλλαξαν την επωνυμία σε «Ανάπλαση ΑΕ» από «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και προσδιόρισαν ότι το αντικείμενό της θα είναι όλη η επικράτεια της χώρας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έκανε λόγο για καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» την τροπολογία. «Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης» επισήμανε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του.

Ο απερχόμενος από τον δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς, Κώστας Μπακογιάννης επέλεξε να απαντήσει με επίθεση στον Χάρη Δούκα, εγκαλώντας τον για «άγνοια» παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει «τόσες ενημερώσεις». Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει δε ότι «η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου», ενώ έκανε λόγο για «φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια» προσθέτοντας ότι «θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει». Ωστόσο απέφυγε να ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

Το «καθεστωτικό» ντιλ άλλωστε ομολόγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που παραδέχτηκε ότι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε δώσει τον έλεγχο της «Ανάπλασης ΑΕ» το 2020 στον ανιψιό του και πλέον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων, και τώρα που εκείνος έχασε τον δήμο, περνάει τον έλεγχο της εταιρείας στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Λίνα Μενδώνη είπε μιλώντας στον Realfm ότι «η εταιρεία δεν ήταν του δήμου» και πως «το 2020 γίνεται μια αλλαγή το 2020, όπου της δημόσιας αυτής εταιρείας προεδρεύει ο δήμαρχος Αθηναίων και ο Διευθύνων σύμβουλος ορίζεται επίσης από τον δήμαρχο».

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την επιθετική αυτή ενέργεια, χαρακτηριστική της αντίληψης της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να πει ότι είμαστε σε άλλο περιβάλλον προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων», με την ίδια να ισχυρίζεται ότι «οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας».

Άμεση ήταν η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επισήμανε με καυστικό τρόπο ότι «όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

«Όσο ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”. Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους. 

Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους “περιπάτους” με οσμή σκανδάλου» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Χάρη Δούκα.


Από πλευράς της η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γιώτα Πούλου υπογράμμισε ότι «τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, πρέπει να αντιδράσουν άμεσα!».

«Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για διάφορα έργα με έντονη οσμή σκανδάλου, όπως ο «μεγάλος περίπατος» της Πανεπιστημίου, θα ελέγχεται απόλυτα πλέον από την κυβέρνηση και το Μαξίμου. 

Έτσι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο που η νέα δημοτική αρχή και οι παρατάξεις θα διενεργήσουν στην «Ανάπλαση ΑΕ»…» επισήμανε και πρόσθεσε ότι: «Η αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια δεν προσβάλλει μόνο τον Δήμο Αθηναίων και τους δημότες της Αθήνας, αλλά συνολικά τον θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, που δεν μπορεί να αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που την αφορούν».

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα στις 23:00, ο δήμος Αθηναίων, ο νέος δήμαρχος, Χάρης Δούκας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πετάγονται έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», με τον έλεγχο της εταιρείας να περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων υπουργών, χωρίς ούτε ένα μέλος από τον πρώτο δήμο της χώρας.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη