Συνεχίζεται η προεκλογική κόντρα στον δρόμο προς τις κάλπες


Συνεχίζεται η προεκλογική κόντρα των κομμάτων όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 21ης Μαίου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους από τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ενώ, στέλνουν και τα δικά τους μηνύματα για την Κυριακή των εκλογών στον απόηχο του debate των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης.

Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας στο debate ''τα μάσησε" για τα F35 και τις φρεγάτες»


Την κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου υπογράμμισε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βόλο σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρθηκε χωρίς να τον κατονομάσει στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την ίδια ώρα στη Λάρισα, λέγοντας: “Κάποιοι μας απειλούν ότι η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς. Λοιπόν πράγματι θα είναι αλλιώς, γιατί όλα είναι αλλιώς και σίγουρα είναι καλύτερα από το παρελθόν”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε δε ότι "ο κ. Τσίπρας χθες στο debate δεν απάντησε τι θα κάνει με τα F35, όπως τα μάσησε και τι θα κάνει με το συμβόλαιο, που χτίζουμε τρεις φρεγάτες Belharra".

Στάθηκε άλλωστε ιδιαίτερα στα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, θέλοντας να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ.

"Για εμάς, για την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η εθνική άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός", δήλωσε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ επικαλέστηκε ότι τέσσερα χρόνια πριν υπήρχε ανισορροπία εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς η Άγκυρα ήταν έτοιμη να παραλάβει F35.

"Κάποιοι απεργάζονται να βαφτιστούν νικητές οι ηττημένοι και να κάνουν μία νέα κυβέρνηση ανοχής ή συνενοχής", προειδοποίησε επίσης ο πρωθυπουργός. "Θα το είδατε και χθες όσοι παρακολουθήσατε την τηλεμαχία. Φώναζαν τόσο καιρό να γίνει debate και έγινε, για να φανεί τι; Ότι μόνο η ΝΔ έχει συγκροτημένη πρόταση για την επόμενη ημέρα", συνέχισε και υποστήριξε:

"Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι σχεδιάζει νέους φόρους. Ο κ.Ανδρουλάκης θέλει να κόψει επιδόματα. Όλοι μίλησαν με λόγια και καθόλου με αριθμούς. Για αυτό και έπεσε σιωπή όταν εγώ ζήτησα τα προγράμματα μας να κοστολογηθούν από ένα τρίτο ανεξάρτητο φορέα."

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: "Από εμάς ακούστηκαν θέσεις. Μπορεί να συμφωνεί κανείς ή να διαφωνεί, αλλά εδώ υπάρχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, με αρχή μέση και τέλος".

Σχολίασε μάλιστα ότι: "Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την επικίνδυνη Βαβέλ της αντιπολίτευσης, που μιλά ακατανόητες γλώσσες, μπορώ όμως να διακρίνω το γκρεμό στον οποίο μας οδηγούν".

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε όμως στη δήλωση του κ.Τσίπρα για τις υποκλοπές.

Κατήγγειλε ωστόσο εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ψήφισε τη ρύθμιση- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Μάλιστα επιχείρησε να απευθυνθεί σε μετριοπαθείς κεντρώους, αναφέροντας ότι ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή ζητά τώρα μέσα από τη φυλακή ψήφο καταδίκης του ίδιου του κ.Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πουν με την ψήφο τους “όχι σε μία δεύτερη φορά στη συμφορά” και να δώσουν μία “δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή”. Εξάλλου υποστήριξε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών και μίλησε για ένα “σταυροδρόμι επιλογής όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μία τετραετία, αλλά σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μία δεκαετία.”

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η διακυβέρνηση “δεν είναι μία άσκηση ιδεολογίας, αλλά είναι η επιτυχής διαχείριση της συγκυρίας” και αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετώπισε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση. "Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, σχολίασε ότι “ο πληθωρισμός θα πέσει κάποια στιγμή, όμως οι αυξήσεις των μισθών και η μείωση των φόρων είναι μόνιμες, ήρθαν για να μείνουν”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης "με ρωτάνε συχνά πως θα αυξηθούν οι μισθοί" και υποστήριξε ότι "οι μισθοί ανεβαίνουν με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου".

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς αποφυγήν εφησυχασμού στη βάση της ΝΔ:. "Βλέπετε το κλίμα είναι πολύ καλό, πάμε πολύ καλά. Αλλά το πρωί της 21ης Μαϊου οι κάλπες σε όλη τη χώρα θα είναι άδειες", είπε και τους κάλεσε "να τις γεμίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφοδέλτια της ΝΔ."





Τσίπρας από Λάρισα: «Ως εδώ με το καθεστώς Μητσοτάκη ήρθε η ώρα της αλλαγής»


Την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές θα είναι πρώτος και με διαφορά εξέφρασε από την Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη», λέγοντας: «Ως εδώ! Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, με την οικογενειοκρατία, με την ανισότητα, με την αδιαφορία, ως εδώ με την αλαζονεία. Ως εδώ με την αδικία. Ως εδώ με το καθεστώς Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα της αλλαγής!».

Θύμισε τα τελευταία λόγια του Μαρίνου Αντύπα: Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι επίκαιρα καθώς «οι ανισότητες διευρύνονται, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Ένα αυταρχικό παρακράτος καταλύει βάναυσα τις ελευθερίες μας, ακόμη και αυτή των επικοινωνιών μας. Με κακόβουλα λογισμικά και παρακολουθήσεις».

Η αδελφότητα η ενότητα του λαού μας είναι το μόνο όπλο του απέναντι στις δυσκολίες που περνά, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος σαφώς προς τον κ. Ανδρουλάκη «και ελπίζω αύριο να μη μας πούνε ότι κλέβουμε και τα συνθήματα του Μαρίνου Αντύπα …».

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί γνήσιο εκφραστή και κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου μας. «Και αν τα ιδανικά και οι αξίες του, τα συνθήματά μας αυτά, είναι ξανά επίκαιρα είναι γιατί έχουμε τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που τα έχει κάνει επίκαιρα. Και γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα ηττηθεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ τη νικήσει. Και θα τη νικήσουμε. Να είστε σίγουροι».
Στο χθεσινό debate «συντελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του κ. Μητσοτάκη»

Για "αποκαλυπτήρια του κ. Μητσοτάκη" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Αναφέρθηκε στην παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι η υπόθεση των υποκλοπών αφορά ένα "σκάνδαλο", κατηγορώντας τον ότι "εννιά μήνες το έκρυβε επιμελώς. Και με την πρώτη ερώτηση έπαθε τρικυμία".

"Αν όμως δεν υπήρξε εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε το εθνικό απόρρητο στην εξεταστική για να συγκαλύψει την αλήθεια; Γιατί η υπεύθυνη εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου, που υπέγραψε τις παρακολουθήσεις χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος, δηλαδή παράνομα, παραμένει ακόμη στη θέση της; Γιατί εννέα μήνες τώρα καμιά κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί σε κανέναν από τη Δικαιοσύνη;", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και την "fake" -όπως την χαρακτήρισε- παραίτηση του Κώστα Καραμανλή "που τώρα είναι υποψήφιος, γιατί και αυτός θέλει να ξεπλυθεί στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ".

"Είναι πια ολοφάνερο: Βλέπουν τη ψήφο του λαού ως ξέπλυμα για όσα τους βαραίνουν. Και δεν νοιάζονται. Όσοι όμως νοιαζόμαστε, και είμαστε πάρα πολλοί, δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να εφησυχάσουμε. Για να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειές τους. Όσο αυτό είναι δυνατό, Και για να μην υπάρξει ποτέ μια παρόμοια τραγωδία", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες 50 ημέρες

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες 50 ημέρες της κυβέρνησής του, αλλά και σε βάθος τετραετίας.
  • Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.
  • Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Και σε βάθος τετραετίας

  • Αξιοποιούμε τα διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ολοκλήρωση περιφερειακών και τοπικών υποδομών και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
  • Επιδοτούμε την αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών.
  • Επιδοτούμε την αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες.
  • Χορηγούμε μικρόπιστώσεις έως 25.000€ με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις
  • Σε ότι αφορά τα Αγροτικά χρέη: Ρυθμίζουμε τις τις οφειλές με Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας
  • Αλλάζουμε, τέλος, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να διατηρηθεί ο Δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και πραγματικά αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων ·
  • Και θεσμοθετούμε τη διμερή ισόποση χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς και το Ελληνικό Δημόσιο
Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι στις πρακτικές και του Μητσοτάκη και του Τσίπρα»


«Έχω προσφύγει τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Τους έχω εμπιστοσύνη και περιμένω αποτελέσματα. Θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όσων συμμετείχαν σε αυτό το σκάνδαλο κι αν κριθούν ένοχοι να πάνε στη φυλακή», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, όταν ρωτήθηκε για τη φράση του στο debate. Διευκρίνισε οτι αφορά και πολιτικά πρόσωπα εφόσον αποδειχτεί η ενοχή τους.

«Υπάρχουν πρόσωπα που είναι στην ΕΥΠ, δικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα, θα μας τα πει η δικαιοσύνη. Εγώ δεν προκαταβάλλω κανένα αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Επίσης, σχολίασε αρνητικά τον Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας πως «έκανε μια απαράδεκτη επίθεση στην Ορθοδοξία» και πως «αναμένει την αντίδραση από την επίσημη εκκλησία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε τη πεποίθηση ότι θα προκύψει Κυβέρνηση μετά τις εκλογές τις 21ης Μαΐου τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι δική του πρόθεση για να μη χρειαστεί και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες. Υποστήριξε, ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας για να στηρίξουν τον Μητσοτάκη και διαχώρισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι είναι άλλο κόμμα. «Το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική προίκα του Ανδρέα Παπανδρέου και είναι ένα σοσιαλιστικό κεντροαριστερό κόμμα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κομμουνιστικογενές και τη ΝΔ που είναι κόμμα της λαϊκής Δεξιάς».


Στο ερώτημα αν αισθάνεται πιο κοντά σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ και με ποιόν θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει, απάντησε ότι «είμαστε απέναντι στις πρακτικές και του Μητσοτάκη και του Τσίπρα».

Σχετικά με τη θέση του ότι δε θα δεχτεί για επόμενο Πρωθυπουργό, ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα, ο Νίκος Ανδροπυλάκης επανέλαβε εμφατικά ότι δεν θα επιβάλλει τον Πρωθυπουργό. «Θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως και υπουργοί σε κομβικά υπουργεία. Αν δε συμφωνούν με αυτή μου την πρόταση Μητσοτάκης και Τσίπρας, τότε ας συγκυβερνήσουν μαζί οι δυο τους». Εξαπέλυσε, δε, νέα επίθεση στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «δεν κυβερνά με τη ΝΔ αλλά με την παρέα του στο Μαξίμου και μερικούς υπουργούς από το ΛΑΟΣ».

Για την Οικονομία ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποφορολόγησε τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών» και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, ενώ άφησε αιχμές για τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνώντας να υπάρχει μια αξιολόγηση και κοστολόγηση όλων των προγραμμάτων από κάποια αρχή.

Υπογράμμισε πώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με αιχμές ισχυρή Δημόσια Παιδεία και Δημόσια Υγεία, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα ώστε να υπάρξει μια ενιαία γραμμή.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη