Πώς σχολίασαν το Debate οι δημοσιογράφοι




Μονότονο και χωρίς ιδιαίτερη ζωντάνια, χαρακτήρισαν οι δημοσιογράφοι που έθεσαν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς 
στο debate της Τετάρτης 10/5, .


Σία Κοσιώνη για debate: «Ένιωσα ότι πνίγονταν οι πολιτικοί αρχηγοί»


Όχι άχρηστο αλλά μονότονο σχολίασε πως ήταν το debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη λίγη ώρα μετά το τέλος της τηλεμαχίας που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης (10/05) στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, η Σία Κοσιώνη σχολίασε πως προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία να προωθήσουν ως δημοσιογράφοι ορισμένα αιτήματα βάσει των οποίων θα βάζει ορισμένους κανόνες, θα προτείνει ένα πλαίσιο ή περισσότερα, τα οποία θα μπορούν να τα συζητούν με τη Διακομματική Επιτροπή.

"Δεν ήταν άχρηστο αυτό που παρακολουθήσαμε. Δεν ήταν όμως και το καλύτερο. Θυμάμαι παλαιότερα debate στα οποία υπήρξε μεγαλύτερη ζωηράδα, περισσότερα 'καρφιά', περισσότερες αμήχανες στιγμές και σίγουρα η μεταξύ τους αντιπαράθεση, που το κάνει πιο διαφορετικό.

Εγώ ένιωσα ότι πνίγονταν οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα σε αυτό το πλαίσιο και είμαι σίγουροι ότι το διαπίστωσαν και οι ίδιοι και οι πολίτες. Για εμάς ούτε λόγος! Καταλαβαίνετε τι νεύρα προκαλεί σε έναν δημοσιογράφο να ρωτάς κάτι να μη σου απαντάει και να μην μπορείς να επανέλθεις. Ζητάμε συγγνώμη και την κατανόηση του ελληνικού λαού για' αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

Παναγιώτης Στάθης για debate: «Ό,τι στοιχείο ζωντάνιας ήταν εκτός κανόνων»


Όσα δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες από το debate των πολιτικών αρχηγών μετέφερε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης.

Εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος του OPEN ανέφερε πως τα τηλεοπτικά διαλείμματα είχαν και χαλαρές στιγμές αλλά και χαμόγελα, εκφράζοντας και ο ίδιος με τη σειρά του, την ανάγκη διεξαγωγής ενός ελεύθερου debate, στο οποίο θα καταγράφονταν όλα, όπως για παράδειγμα οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών σε κάποια τοποθετήση ενός αντιπάλου τους.

"Έλεγε κάτι ένας πολιτικός αρχηγός και ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα κοιτάχτηκαν και χαμογέλασαν. Κάποιες φορές μιλούσαν και μεταξύ τους. Αυτές όμως οι αντιδράσεις, το να απαντάει δηλαδή ένας πολιτικός αρχηγός και να καταγράφεις την αντίδραση του άλλου, αυτό είναι ένα στοιχείο και ρεπορταζιακό. Δεν θα έπρεπε να καταγράφεται; Δεν υπήρχαν ακραίες αντιδράσεις αλλά είδα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη αρκετές φορές να κάνουν μορφασμούς σε απαντήσεις", δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Μάλιστα, σχολίασε πως κανείς δεν έγινε σοφότερος από τη συγκεκριμένη διαδικασία, δήλωσε όμως πως αυτός που προσπάθησε να βγει κάποις φορές εκτός κανόνων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

"Ό,τι στοιχείο ζωντάνιας ήταν εκτός κανόνων. Γι' αυτό και επιμένουμε και λέμε ότι αυτό είναι ωραίο να γίνεται, οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι απέναντι σε δημοσιογράφους αλλά να γίνεται πιο ελεύθερα. Νομίζω και οι ίδιοι ασφυκτιούν σε αυτούς τους κανόνες στους οποίους βλέπαμε τόση ώρα εκεί μέσα και τους οποίους και θέτουν και οι ίδιοι".


Τζίμα: «Όσο οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποφασιστικά για τους όρους, αυτά θα είναι τα debate»


Στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονταν έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μίλησε και η δημοσιογράφος του MEGA, Ράνια Τζίμα κατά την έξοδό της, μετά το τέλος του debate των πολιτικών αρχηγών.


Μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες η δημοσιογράφος έκανε λόγο για μια υποδειγματική ΕΡΤ σχετικά με την τηλεμαχία, δεν δίστασε όμως να πετάξει τα "καρφιά" της για την ίδια τη διαδικαία του debate, με αφορμή τους όρους της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, τόσο σχετικά με τον περιορισμένο χρόνο των ερωτήσεων όσο και με το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δεν έθεσαν ελεύθερες ερωτήσεις στους πολιτικούς.


"Νομίζω ότι όλοι καταλάβαμε αυτό για το οποίο γκρινιάζαμε όταν μπαίναμε, ότι ήταν πολύ σφιχτό και όσον αφορά στα πολιτικά συμπεράσματα δεν είδα και πολλή διάθεση.

Όταν οι ρεπόρτερ σχολίασαν πως κάποιες απαντήσεις δεν δόθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, η Ράνια Τζίμα σχολίασε πως "ξέφυγαν ή προσπάθησαν να ξεφύγουν", τόνισε όμως πως αυτά θα είναι τα debate, "όσο οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποφασιστικά για τους όρους. Και αυτό ήθελαν οι πολιτικοί, διότι αν ήθελαν κάτι άλλο θα είχαμε ένα διαφορετικό debate. Νομίζω καταλάβατε ότι οι δημοσιογράφοι είχαμε διάθεση να κάνουμε τη δουλειά μας σε μετρημένα δευτερόλεπτα. Αυτό ήθελαν οι πολιτικοί, αυτό έγινε".

Όσον για το ποια ήταν η είδηση της ημέρας, η Ράνια Τζίμα σχολίασε πως "είδα τη νευρικότητα μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα των υποκλοπών, η ατάκα του κ. Ανδρουλάκη ότι 'κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή' που μετά το 'γύρισε' λίγο δεν μας εξήγησε ποιον εννοεί", ενώ ανέφερε τέλος, πως δεν είδε καμία διάθεση συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.


Τα παράπονά της για τον τρόπο διεξαγωγής του debate εξέφρασε και στη συνέχεια μέσα από την εκπομπή του MEGA, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "αυτό που έγινε απόψε ήταν αυτό ακριβώς που ήθελαν τα κόμματα. Αν τα κόμματα ήθελαν κάτι άλλο, θα είχαμε ένα άλλο debate. Δεν ήθελαν οι πολιτικοί αρχηγοί έναν πιο ανοιχτό διάλογο".

Στάθηκε ιδιαίτερα μάλιστα στη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ότι κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για την υπόθεση των υποκλοπών, λέγοντας ότι τα χέρια όλων των δημοσιογράφων ήταν "δεμένα" εκείνη τη στιγμή, καθώς κανείς δεν μπορούσε να ρωτήσει ποιους εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. "Αν διακόπταμε κινδυνεύαμε να είμαστε αντιθεσμικοί", είπε χαρακτηριστικά.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη