Τέμπη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα – «Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται»




Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, καλεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 17:30, ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος ΤεμπώνΣτην ανακοίνωσή τους οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζήσαντες της τραγωδίας, κάνουν λόγο για «απαξίωση» του συμβάντος που συγκλόνισε την Ελλάδα και καλούν τα κόμματα να αποδώσουν τις πραγματικές ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. «Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

«Ο σύλλογος καλεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30 στην πλατεία Συντάγματος εμπρός από το κοινοβούλιο, τα μέλη, τους φίλους και όλους τους πολίτες που θέλουν να συμπαρασταθούν, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την απαξίωση που υφίσταται, εδώ και εννέα μήνες, το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας των Τεμπών, από όλους τους φορείς.


Το μαύρο κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική βρέθηκε στα συντρίμμια των βαγονιών

Στο τόσο αυταπόδειχτο έγκλημα, στο τόσο ομολογημένο έγκλημα, η απαξίωση του συμβάντος που συγκλόνισε την Ελλάδα και των ποινικών ευθυνών που παραμένουν ακόμα χαμηλά και σε κατηγορητήριο και σε πρόσωπα, σημαίνει ένα πράγμα: ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ.

Περιμένουμε από όλα τα κόμματα της Βουλής, να αποδώσουν τις πραγματικές ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο. Οι υπηρέτες του λαού στο κοινοβούλιο να πράξουν το αυτονόητο, μην αφήνοντας αλλά συμφέροντα να τους επηρεάσουν και μην αφήνοντας την ατιμωρησία να νικήσει έναντι του δικαίου και της αλήθειας. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται».




Έρευνες των συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη.

Στα συντρίμμια των βαγονιών βρέθηκε το μαύρο κουτί

Υπενθυμίζεται ότι το μαύρο κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, βρέθηκε τον περασμένο μήνα στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Κουλούρι Λάρισας.

Ωστόσο, το καταγραφικό έχει υποστεί μεγάλες φθορές και είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντληθεί κάποια πληροφορία από αυτό.

Από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη είχε βρεθεί μόνο το καταγραφικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο οι τεχνικοί από τη Γένοβα και την Αθήνα που το εξέτασαν την περασμένη άνοιξη δεν μπόρεσαν να εξάγουν κάποια στοιχεία καθώς και αυτό είχε υποστεί ζημιά μετά τη σύγκρουση.

Οι έρευνες στο σημείο όπου φυλάσσονται τα βαγόνια συνεχίζονται με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να υπογραμμίζει πως εντοπίστηκαν μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικό υλικό και όχι ανθρώπινα μέλη που έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο DNA και ταυτοποίηση.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Όψιμη και προσχηματική η παραίτηση του κ. Πλεύρη - Απόπειρα εκ νέου συγκάλυψης»


«Η όψιμη και προσχηματική παραίτηση του κ. Πλεύρη αποδεικνύει την απόπειρα εκ νέου συγκάλυψης» τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγητής στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών Βασίλης Κόκκαλης και τα μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Διονύσης Καλαματιανός.

«Η σημερινή δήλωση αποχής του μέλους και εισηγητή της πλειοψηφίας της ΝΔ στην εξεταστική Επιτροπή, για την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών και κάθε πτυχής αυτού, κ. Πλεύρη, είναι όψιμη, προσχηματική και καταδεικνύει για άλλη μια φορά την πολιτική ανεντιμότητα του πρώην υπουργού Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι:

«Ενώ γνώριζε και ο ίδιος και τα μέλη της πλειοψηφίας, ότι η συμμετοχή του στην εξεταστική επιτροπή δημιουργεί βεβαιότητα μεροληψίας και έλλειψη αντικειμενικότητας και εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και των συγγενών των θυμάτων στο έργο της εξεταστικής επιτροπής, αφού ήταν ένα εκ των προσώπων που συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο, που αποφάσισε την αλλοίωση των στοιχείων μετά το δυστύχημα, άρα ήταν εξαρχής πρόσωπο που οι πράξεις του τελούν υπό εξακρίβωση και διερεύνηση».

Όπως τονίζουν «η σημερινή παραίτησή του δεν ήταν μια συνειδητή ελεύθερη απόφαση, αλλά μια εξαναγκαστική ενέργεια, στην οποία υποκινήθηκε, διότι εγκλωβίστηκε η ΝΔ στην πιστή τήρηση της γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου και στην προηγούμενη αποβολή της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας».
Αναλυτικά η δήλωση

«Η σημερινή δήλωση αποχής του μέλους και εισηγητή της πλειοψηφίας της ΝΔ στην εξεταστική Επιτροπή, για την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών και κάθε πτυχής αυτού, κ. Πλεύρη, είναι όψιμη, προσχηματική και καταδεικνύει για άλλη μια φορά την πολιτική ανεντιμότητα του πρώην υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ενώ γνώριζε και ο ίδιος και τα μέλη της πλειοψηφίας, ότι η συμμετοχή του στην εξεταστική επιτροπή δημιουργεί βεβαιότητα μεροληψίας και έλλειψη αντικειμενικότητας και εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και των συγγενών των θυμάτων στο έργο της εξεταστικής επιτροπής, αφού ήταν ένα εκ των προσώπων που συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο, που αποφάσισε την αλλοίωση των στοιχείων μετά το δυστύχημα, άρα ήταν εξαρχής πρόσωπο που οι πράξεις του τελούν υπό εξακρίβωση και διερεύνηση.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, μέχρι σήμερα, επεδίωκε προκλητικά και ανέντιμα, να είναι και μέλος και εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή, αποδεικνύοντας, ότι το έργο που είχε αναλάβει εξαρχής, ήταν η συγκάλυψη, τόσο αμέσως μετά το δυστύχημα, με την αλλοίωση στοιχείων, όσο και εντός της βουλής.

Η σημερινή παραίτησή του δεν ήταν μια συνειδητή ελεύθερη απόφαση, αλλά μια εξαναγκαστική ενέργεια, στην οποία υποκινήθηκε, διότι εγκλωβίστηκε η ΝΔ στην πιστή τήρηση της γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου και στην προηγούμενη αποβολή της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη