Στέφανος Κασσελάκης: Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ - Καμπανάκι για το μέλλον 500 οικογενειών


 
Για απαξίωση όχι μόνο της βαριάς βιομηχανίας, αλλά πρωτίστως των εργαζομένων και των ανθρώπων τους έκανε λόγο κατά την παρουσία του στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στον Νομό Φθιώτιδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Σαρακιώτη. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και τη ζωή 500 οικογενειών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Λάρυμνα, όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού. Εκεί αντίκρισε τα αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε ερημοποίηση την περιοχή. Συνομίλησε ακόμη με ανθρώπους από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, καθώς πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως νέοι, που έχουν επιλέξει να φύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Να επεκταθεί η σύμβαση των εργαζομένων

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, την ώρα μάλιστα που άλλαζε η βάρδιά τους. Οι ίδιοι του εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα, καθώς σε λίγες μέρες λήγουν οι συμβάσεις τους.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, με την κατάσταση να παραμένει δραματική. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Αυγούστου του 2022 έσβησε και το τελευταίο καμίνι του εργοστασίου. Από την πλευρά του, ο Στ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό τους. «Είστε ο ορισμός του μόχθου» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «αυτή η κατάσταση που ζείτε είναι απαξίωση και δεν τη δικαιούστε».

Σε δηλώσεις του στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας της επιχείρησης, ενώ υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τους εργαζόμενους, που προβλέπει επέκταση της σύμβασής τους για ένα έτος, δηλαδή τουλάχιστον για δώδεκα μήνες ακόμη. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έφερε πρόσφατα αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από οκτώ μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή εκπροσώπους σωματείων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και Εύβοιας, οι οποίοι είχαν εκπέμψει κραυγή αγωνίας και απόγνωσης.

Απαξίωση της βαριάς Βιομηχανίας

Ο Στ. Κασσελάκης μίλησε για απαξίωση μιας βαριάς βιομηχανίας εξαγωγικών μάλιστα προϊόντων, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έβαζε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας, ενώ διερωτήθηκε με καυστικό τρόπο αν υπάρχει μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση είτε από τον ιδιώτη είτε από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είπε:

«Δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας της μονάδας. Δεν ξέρω αν υπάρχει μελέτη από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη ή από την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι». «Αυτό που αρμόζει στους εργαζόμενους είναι να υπάρξει διαφάνεια» συμπλήρωσε, προκειμένου να μην περάσουν «μαύρα» Χριστούγεννα.

Μάλιστα, τόνισε ότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν από την 1η Ιανουαρίου θα βρίσκονται στη μισθοδοσία του κράτους και της επιχείρησης. Τούτων δοθέντων, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου οι μηχανές της ΛΑΡΚΟ να ξεκινήσουν ξανά, η επιχείρηση να προσφέρει πάλι στη βιομηχανία και να γίνει κερδοφόρα.

«Οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να βρει λύσεις και να βάλει και τον ιδιώτη, και τους εργαζόμενους στο ίδιο τραπέζι» υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη