Στέφανος Κασσελάκης: «Η κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Σειρά συναντήσεων είχε το πρωί της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Στέφανος Κασσελάκης.



Με το Δ.Σ. των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συναντήθηκε στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία και του Τομεάρχη Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παρέθεσαν τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει η μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, μετά την ψήφιση, το Φεβρουάριο του 2020 από τη ΝΔ, της τροπολογίας με την οποία αυτή τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ξεκίνησαν οι διαδικασίες πώλησής της.

Εστίασαν επίσης στο γεγονός ότι από την 1η Αυγούστου του 2022 στο εργοστάσιο της εταιρείας σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου είναι πλέον σταθερά σε υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά έχουν σταματήσει ακόμη και οι εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα εικόνα κατάρρευσης με τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο.

Μετά τη συνάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Η ευθύνη της κατάρρευσης της ΛΑΡΚΟ φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης της Ν.Δ., οι Υπουργοί της οποίας αρχικά απαξίωσαν την εταιρεία και λοιδόρησαν τους εργαζόμενους, ενώ τώρα τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία και στην έξωση από τα σπίτια τους.



Ευρισκόμενος στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει εξ αρχής ως “κόκκινη γραμμή” τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ διατηρώντας τον παραγωγικό της χαρακτήρα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του έτους και για το λόγο αυτό θα αναλάβουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία».​

Συνάντηση με τον πρέσβη της Ισπανίας

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Maria Casajuana Palet, στην Πρεσβευτική κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν για τη σημασία των ελληνο-ισπανικών σχέσεων, τη συνεργασία των δύο χωρών στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου που καθιερώθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνική και στεγαστική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στην στάση που τηρεί σταθερά η ισπανική κυβέρνηση υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Επίσκεψη στην Θετική Φωνή

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τη Θετική Φωνή με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα. Τα άτομα που ζουν με τον HIV, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής. Είμαι στο πλευρό τους» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με ανάρτησή του στα social media, ζητά την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV, που βασίζεται στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα». «Είχε εκπονηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει επιτέλους να μπει σε εφαρμογή στο σύνολο του» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.


Οι 4 άξονες για τα Ελληνοτουρκικά


Ο Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής, Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να ενημερωθεί για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Επανέλαβε ότι ο διάλογος αυτός, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος:
  • Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ.
  • Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  • Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
  • Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.


Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως «εθνική εξαίρεση» για τον οποίο ο «πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη», με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του κ Σαμαρά που τάσσεται κατά του διαλόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα την ακολουθήσει σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Την ίδια στιγμή, θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε θέση κινείται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με την οποία:

Πρώτον, επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δεύτερον, προτείνει την αποστολή κοινής επιστολής από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου, με σκοπό να υποστηρίξουν την καθιέρωση διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα, με τη συμμετοχή της UNESCO.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης