Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές από Ελλάδα και εξωτερικό


Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές τόσο για εντός όσο και για εκτός Ελλάδας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές θα είναι μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί «απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια. Δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα ψηφίζει από το σπίτι του, από την εργασία του, με άνεση».

Παράλληλα είπε ότι εντός της Ελλάδας «θα επιτρέψει να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές λυκείου που έχουν εξετάσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δημοσίευσε φωτογραφίες με τον φάκελο της επιστολικής ψήφου και την υπεύθυνη δήλωση που θα χρειαστεί.

Δεν θα αφορά εθνικές εκλογές



Η υπουργός Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση για να εφαρμοστεί στις εθνικές εκλογές, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Ένα βήμα τη φορά. Σήμερα μιλάμε αποκλειστικά για ευρωεκλογές και δημοψήφισμα. Τα επόμενα στο χρόνο τους. Θα έχουμε πολύ καιρό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα σε βάθος».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024. Θα προηγηθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια διαβούλευση ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών.


Η διαδικασία για να ψηφίσει κάποιος με επιστολική ψήφο:
  • Οι απόδημοι μπαίνουν στο apodimoi.gov.gr. Αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί μέσω του gov.gr και για την επιστολική.
  • Η προθεσμία για αιτήσεις θα κλείσει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Μόνο όσες αιτήσεις έχουν γίνει έως τότε θα ληφθούν υπόψη.
  • 20 ημέρες πριν από τις εκλογές στέλνονται οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό. Πρώτα στο εξωτερικό και μετά στους δικαιούχους του εσωτερικού.
  • Η επιλογή των ταχυμεταφορών θα γίνει με δημόσια πρόσκληση.

Τι θα περιλαμβάνει ο φάκελος:
  • Φάκελο για να επιστραφεί η ψήφος
  • Φάκελο ψηφοφορίας,
  • Ψηφοδέλτιο,
  • Ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους
  • Έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης