Τέμπη: Οι πρώτοι μάρτυρες που καλούνται στην Εξεταστική Επιτροπή



Την απόφαση να κληθούν οι πρώην υπουργοί Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης και Χρίστος Βερελής, καθώς επίσης και τα πρώην στελέχη του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ, κ.κ. Τσίτουρα, Γιαννακού και Κουρέντα έλαβε κατά πλειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ. Οι ενστάσεις του Νίκου Καραθανασόπουλου αφορούσαν στο γεγονός ότι η διερεύνηση δεν ξεκινά από το δυστύχημα, αλλά από το 1997, με τον εισηγητή της ΝΔ αντιτείνει: «κ. Καραθανασόπουλε σεβάστηκα την πρόταση του ΚΚΕ».

Επί της ουσίας η διατύπωση της πρότασης του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Εξεταστικής, η οποία ήθελε να θέσει στο στόχαστρο και τις ευρωενωσιακές πολιτικές στον σιδηρόδρομο από το 1997 και έπειτα, έδωσε την ευχέρεια στην πλειοψηφία να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πρακτική.

«Η ΝΔ συνεχίζει την υποκριτική της στάση, με τακτικισμούς και υπεκφυγές, παριστάνοντας ότι αγνοεί το προφανές. Η διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, όπως έλεγε και η ίδια η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το συμβάν και μέσα απ’ αυτό να οδηγηθούμε στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και υπευθύνων. 
Δηλαδή όλων όσων συνέβαλλαν στον προδιαγεγραμμένο χαρακτήρα του εγκλήματος και στις συνολικότερες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών» τονίζει από την πλευρά του η ανακοίνωση για την Εξεταστική

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με βάση αυτό το σκεπτικό, η πρόταση του ΚΚΕ για την εξέταση των μαρτύρων ξεκινάει πρώτα από τους συγγενείς των θυμάτων και τους εμπειρογνώμονες και καταλήγει στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτά θα αναδειχθούν και από την έρευνα που θα προηγηθεί.»

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε μέσω του εισηγητή του Βασίλη Κόκκαλη να κληθούν ως μάρτυρες οι Κώστας Καραμανλής, Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πλεύρης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Ζωή Ράπτη και Μάκης Βορίδης.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται συγγενείς θυμάτων και τραυματίες, πραγματογνώμονες, συνδικαλιστές και υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων οργανισμών πριν και μετά την τραγωδία.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη