Μέση Ανατολή: Έληξε η εκεχειρία, πυρά και εκρήξεις στη βόρεια Γάζα


Η αιματοχυσία άρχισε και πάλι το πρωί της Παρασκευής στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χαμάς αφού η εκεχειρία τελείωσε και τυπικά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η «επιτυχής» αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε περίπου μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή.

Ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη — υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό.


Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας.

Αντιθέτως, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ανακοινωθέν με το οποίο γνωστοποίησε πως «ξαναρχίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Τυπικά η ανακωχή τερματίστηκε στις 7 το πρωί της Παρασκευής.
Εξι νεκροί Παλαιστίνιοι

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή το πρωί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ αλ-Κίντρεχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Εξάλλου δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πόλης της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός, ο Φαντέλ Ναΐμ, στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ.


Νετανιάχου: Η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία

Από την πλευρά του 0 ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η Χαμάς δεν συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους, παραβιάζοντας τους όρους της εκεχειρίας, και πως το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη των στόχων του, καθώς οι μάχες επαναλαμβάνονται.

Η Χαμάς δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους, όπως είχε συμφωνηθεί, και επίσης εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, επισημάνθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

«Με την επανάληψη των μαχών υπογραμμίζουμε: η ισραηλινή κυβέρνηση είναι προσηλωμένη να επιτύχει τους στόχους του πολέμου – να απελευθερώσει τους ομήρους μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εξάλλου η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρου (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως διευκόλυνε την απελευθέρωση και τη μεταφορά στη Ραμάλα 19 παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης