Ναυάγιο στην Πύλο: Σοβαρά ερωτήματα από επιστολή της φον ντερ Λάιεν - Η αναφορά στο Λιμενικό και τα βίντεο



Σημαντικά ερωτήματα ως προς τον πραγματικό βαθμό ενημέρωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δημιουργούνται από την απάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που σημειώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το wearesolomon.com η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε επιστολή ευρωβουλευτών από τέσσερις ευρωομάδες σημειώνει ότι το «ελληνική ακτοφυλακή (σ.σ. το Λιμενικό) ανέφερε ότι έχει κοινοποιήσει όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό στον Γενικό Εισαγγελέα προς υποστήριξη της διεξαγόμενης έρευνας».

Όπως επισημαίνει το wearesolomon, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, είχε αναθέσει την εποπτεία των σχετικών ερευνών στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα επικαλούμενο τη δημοσιογραφική έρευνα υπενθυμίζει ότι «οι υπερσύγχρονες κάμερες του σκάφους ΠΠΛΣ-920 του Λιμενικού» το οποίο ήταν το μοναδικό σκάφος παρόν κατά το ναυάγιο, «βρίσκονταν εκτός λειτουργίας και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγράψει οπτικά όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την ανατροπή του αλιευτικού». Επιπλέον, «οι ηχητικές συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) φέρονται επίσης να έχουν γίνει μέσω κινητού τηλεφώνου, και να μην έχουν καταγραφεί εσωτερικά».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι του wearesolomon «ο Συνήγορος του Πολίτη, που ανακοίνωσε πρόσφατα την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, ενημέρωσε πως συνάντησε τη “ρητή άρνηση” της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος σχετικά με ορισμένα στοιχεία που –όπως έχει δικαιοδοσία – ζήτησε η ανεξάρτητη Αρχή.

Επιπλέον, όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος του ΠΠΛΣ-920, «κατασχέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, τρεισήμισι μήνες από το συμβάν».



Κατά τα άλλα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει στην επιστολή της ότι είναι «υψίστης σημασίας» να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες και τα αίτια του ναυαγίου στην Πύλο «θα εξακριβωθούν με διαφανή, εμπεριστατωμένο και γρήγορο τρόπο», ενώ κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη» καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακίνησης με την παράλληλη δημιουργία ασφαλών οδών μετανάστευσης.

«Η Κομισιόν εμμένει στην πεποίθηση ότι η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί ηθικό καθήκον, καθώς και νομική υποχρέωση για τα κράτη - μέλη βάσει του διεθνούς δικαίου, ανεξαρτήτως των περιστάσεων υπό τις οποίες οι άνθρωποι βρέθηκαν σε κίνδυνο στη θάλασσα» τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη