Μέτρα κατά της οπαδικής βίας: Όλα στο τραπέζι λέει η Κυβέρνηση- Στον ανακριτή ο 18χρονος




Τα νέα μέτρα κατά της βίας εντός και εκτός γηπέδων θα ανακοινώσει σήμερα στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με την κυβέρνηση να θέλει να δείξει αποφασιστικότητα και να διαμηνύει πως όλα είναι στο τραπέζι, μετά τα επεισόδια στο Ρέντη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε χθες σε ανάρτηση του εξέφρασε την οργή του για τον τραυματισμό του αστυνομικού και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για την καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσου, καθώς και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου.

Η σύσκεψη διήρκεσε δύο ώρες και σε αυτή εκλήθη και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ οι παριστάμενοι άφησαν τα κινητά εκτός αίθουσας για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές. Η κυβέρνηση τήρησε σιγή ιχθύος άλλωστε και στη συνέχεια, παραπέμποντας στις σημερινές ανακοινώσεις.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Ήδη όμως κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια, όπως η διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους ή ακόμη και η οριστική διακοπή όλων των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα, κάτι που έχουν ζητήσει οι ομοσπονδίες των αστυνομικών μετά τα επεισόδια στο Ρέντη. Η κυβέρνηση βρίσκεται άλλωστε αντιμέτωπη με την οργή και των στελεχών της ΕΛΑΣ, που παραδοσιακά αποτελούν προνομιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας.

“Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα περισσότερο. Ό,τι έχουμε κάνει – που έχουμε κάνει πολλά και ορισμένα από αυτά έχουν αποδώσει – δεν είναι αρκετά”, δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την UEFA. Καθώς και ότι εξετάζεται η λήψη μέτρων για την πρόληψη φαινομένων βίας και επεισοδίων με αφορμή τον αθλητισμό και εκτός γηπέδων. Εξάλλου και τα δύο τελευταία θύματα (‘Άλκης Καμπανός και Μιχάλης Κατσούρης) έχασαν τη ζωή τους εκτός γηπέδων, αλλά με πρόσχημα τα οπαδικά.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη και των τριών ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του αστυνομικού, μετά τη σύλληψη του 18χρονου.

Ενώπιον του ανακριτή ο 18χρονος – «Δύο οι φωτοβολίδες» λέει ο δικηγόρος του


Στον ανακριτή οδηγήθηκε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί σήμερα Δευτέρα (11/12) ο 18χρονος που φέρεται να ομολόγησε ότι πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε βαρύτατα τον 31χρονο αστυνομικό στα επεισόδια βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος του, Απόστολος Λύτρας, ανέφερε ότι ο 18χρονος είναι σοκαρισμένος, ζητά πληροφορίες για την υγεία του αστυνομικού, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν δύο οι φωτοβολίδες που έπεσαν προς το μέρος του αστυνομικού.

«Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε επεισόδια. Δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Δεν έχει τιμωρηθεί, ούτε κατηγορηθεί ποτέ. Και δεν είναι και οργανωμένος οπαδός, όπως ακούστηκε» σημείωσε ο Απ. Λύτρας.

«Ανέφερε ότι ήταν μέσα στο γήπεδο και ότι κάποια στιγμή κάποια άτομα βγήκαν εκτός του γηπέδου. Μέσα σε αυτά και ο 18χρονος και προφανώς δεν ξεκίνησε από το σπίτι του παίρνοντας φωτοβολίδα. Εκεί πέρα κάποιος του την έδωσε που προφανώς είχε τέτοια πράγματα μαζί του» είπε, ενώ τόνισε ότι η μητέρα του 18χρονου το μόνο που γνώριζε ήταν ότι ο γιος της πηγαίνει στο γήπεδο.

«Αυτή τη στιγμή ο αστυνομικός χαροπαλεύει και το μυαλό όλων μας και της οικογένειας του 18χρονου είναι στην υγεία του αστυνομικού, να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα η υγεία του. Αυτό προέχει και αυτό ενδιαφέρει» κατέληξε ο Απ. Λύτρας.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 18χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού
  • Βιαιοπραγία από κοινού
  • Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού

Ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες

Όλες οι κατηγορίες εμπεριέχουν την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από την ομολογία του, ο 18χρονος, «έδειξε» μεγαλύτερα άτομα ως καθοδηγητές της επίθεσης. Όπως ισχυρίστηκε, ήταν αυτοί που έδωσαν εντολή για επίθεση στους αστυνομικούς, όπως επίσης ήταν αυτοί που τον όπλισαν με τη ναυτική φωτοβολίδα, εξηγώντας του και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να τη χρησιμοποιήσει.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει πέντε «καθοδηγητές», με πληροφορίες της ΕΡΤ να αναφέρουν πως ο ένας εξ αυτών είναι ηλικίας 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα. 

Με βάση την ίδια πηγή, ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με την βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είχε βίντεο από την στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού, αλλά ο οπαδός που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη