Τέμπη: Αμηχανία Μαξίμου για το ψήφισμα με τις πάνω από 1 εκατ. υπογραφές- 300.000 σε μία μέρα




Παγωμάρα επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις χθεσινές μαζικές πορείες για τον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα βγήκαν στον δρόμο με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην περάσει η συγκάλυψη.

Στην κυβέρνηση προβληματίζονται και για το ψήφισμα που όχι μόνο έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου υπογραφών, αλλά πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το επόμενο ορόσημο, αυτό του 1,5 εκατομμυρίου. Μόνο χθες υπέγραψαν σχεδόν 300.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου 200 ανά λεπτό.

Μέχρι στιγμής περίπου 1,2 εκατ. πολίτες έχουν ενώσει της φωνή τους με τη Μαρία Καρυστιανού, μία συγκλονιστική ανταπόκριση, την ώρα που το νούμερο των υπογραφών να αυξάνεται διαρκώς. Ταβάνι δεν υπάρχει κάτι που φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθούν με ανησυχία την πορεία του ψηφίσματος.

Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση βλέπουν ότι τα κοινωνικά μέτωπα γιγαντώνονται. Από τη δυσαρέσκεια των αγροτών και των φοιτητών, έως τις αντιδράσεις των υγειονομικών στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και τον ξεσηκωμό του νομικού κόσμου που εκφράζει τη διαμαρτυρία του ενάντια στους νέους ποινικούς κώδικες και την επικείμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για τα Τέμπη αφορά νομοθετική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα: «Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!».

Μπορείτε να δείτε και να υπογράψετε εδώ το ψήφισμα.


Μαρία Καρυστιανού: «Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας»

Με μια σπαρακτική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού εκφράζει το ηχηρό αίτημα των συγγενών των 57 θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και ολόκληρης της χώρας, για δικαίωση.


«Για πού το' βαλες καρδιά μου...» γράφει στη φωτογραφία της 20χρονης κόρης της, που χάθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Ένας χρόνος Μάρθη μου, φως μου…» αναφέρει, λίγες ώρες αφού «βούλιαξαν» οι δρόμοι της Αθήνας από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βροντοφώναξαν ότι «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» απαιτώντας να σταματήσει η επιχείρηση συγκάλυψης.

«Μου λένε ότι έγινες άγγελος, να μην στενοχωριέμαι… πως θα ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή, να έχω υπομονή… ότι είσαι συνέχεια δίπλα μου, να μάθω να σε αισθάνομαι… ίσως… να είναι έτσι… αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι» σημειώνει, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι επιμένουν να κάνουν μαθήματα πένθους στους συγγενείς των θυμάτων.

«Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη