Τέμπη: Προς απολογία καλούνται 23 για τη σύμβαση 717




Κλήσεις σε 23 πρόσωπα -εκ των οποίων 18 δημόσιοι υπάλληλοι– προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για τη σύμβαση 717 και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο απέστειλε η Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ένα χρόνο ακριβώς από τη φρικτή σύγκρουση στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 συμπολίτες μας, στις 28 Φεβρουαρίου 2024, οι 23 κατηγορούμενοι -στο σύνολο του μη πολιτικά πρόσωπα- καλούνται να απολογηθούν για παραλείψεις στην εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης. 

Όσο για τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, το σκέλος αυτό της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή και αναμένονται από εκεί οι περαιτέρω ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, ως προς τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα, οι υπερασπιστές τους αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας προτού απολογηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, και ειδικότερα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. 

Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής με αποτέλεσμα 9 χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστεί.

Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 με αντικείμενο την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. 

Αν και οριζόταν ως έτος ολοκλήρωσης το 2016, εν τέλει το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση για το ίδιο έργο, με την οπός προβλεπόταν η κατασκευή ενός νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Οι συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. σε ποσοστό 85%.

Ωστόσο, χορηγήθηκαν επτά παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, έτσι ώστε ύστερα από εννέα χρόνια μετά την υπογραφή, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι κατηγορούμενοι που καλούνται σε απολογία είναι:14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Από αυτούς, δύο κατηγορούνται και ωια ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον
4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και

5 νόμιμοι υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Κίνηση – ματ από τον ΣΥΡΙΖΑ


Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών, Βασίλης Κόκκαλης, απέστειλε αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών για την επίσπευση της διαβίβασης της δικογραφίας που έχει συντάξει ο εφέτης – ανακριτής Λάρισας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η απάντηση του εφέτη – ανακριτή θα δρομολογήσει τις εξελίξεις -κατά το σκεπτικό του κ. Κόκκαλη- για την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής, καθώς αύριο, Τρίτη, ολοκληρώνεται ο κατάλογος μαρτύρων που επέβαλε η ΝΔ και δεν αποκλείεται να πέσουν πρόωρα τίτλοι τέλους στις εργασίες της Επιτροπής.

Στην αίτηση που απέστειλε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στον εφέτη – ανακριτή, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει πως από την έναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής υπέβαλλε αίτημα προκειμένου να διαβιβαστεί στην Εξεταστική η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και «το σύνολο των κατηγορητηρίων, ώστε να τελούν σε γνώση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις, τα πρόσωπα που έχουν αποκτήσει ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου, τα αδικήματα, η φύση αυτών ως πλημμεληματικής και κακουργηματικής φύσεως».

Τονίζει δε πως την Τρίτη «θα λάβει χώρα η εξέταση πιθανώς του τελευταίου μάρτυρα, γεγονός που σημαίνει την περάτων των εργασιών της Επιτροπής», εξηγώντας πως η μη διαβίβαση της δικογραφίας θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση ελλιπούς πορίσματος και «θα οδηγήσει ενδεχομένως κολοβή κρίση».

Τούτων δοθέντων, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτείται από τον εφέτη – ανακριτή «έγγραφο περί της ημερομηνίας αποστολής της αιτηθείσας δικογραφίας προς τη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό την εκ μέρους μου υποβολή αιτήματος για παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής μέχρι την εισφορά της δικογραφίας».

Το αίτημα:



Αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν στο documentonews.gr πως ενδεχομένως η απάντηση του εφέτη – ανακριτή να «βγάλει λαβράκι», αφού -όπως πρόσθεσαν- ο λόγος που φέρεται να προκάλεσε την καθυστέρηση της διαβίβασης της δικογραφίας, που θα αποτελούσε τον οδικό χάρτη για τη διερεύνηση της τραγωδίας, θα προκαλέσει αίσθηση.

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνεδρίαση προβλέπεται τεταμένη. Ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προς τιμήν του αυτοεξαιρέθηκε από τις εργασίες της Επιτροπής, είναι ο τελευταίος μάρτυρας του καταλόγου που συνέταξε η ΝΔ, η οποία αγνόησε τις εκκλήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για κλήση προς κατάθεση των Κ. Γενιδούνια, Κ. Σπηλιόπουλου, Φ. Τσαλίδη, Χρ. Τριαντόπουλο, κ. Κατσιούλη κοκ.

Με τα έως τώρα δεδομένα, θεωρείται απίθανο η πλειοψηφία να αποδεχτεί τα αιτήματα των κομμάτων της μειοψηφίας, γεγονός που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει συντονισμένες αντιδράσεις, οι οποίες θα έχουν σκοπό να καταδείξουν πως η μόνη στόχευση της ΝΔ είναι η συγκάλυψη των αιτιών του εγκλήματος.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη