Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απορρίπτει τους όρους της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι μια ολοκληρωτική νίκη στη Γάζα ήταν εφικτή, απορρίπτοντας την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επανέλαβε τη δέσμευσή του να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για το Ισραήλ εκτός από την καταστροφή της Χαμάς, αναφέρει το Reuters. Παράλληλα είπε ότι έδωσε εντολή στη στρατιωτική ηγεσία να «προετοιμάσει» επιχείρηση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, εκτιμώντας ότι η τελική νίκη επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών».

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τεσσεράμισι μήνες, διάστημα μέσα στο οποίο όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Η πρόταση της Χαμάς , το περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, είναι μια απάντηση σε προηγούμενη πρόταση, από επικεφαλής της αμερικανικής και της ισραηλινής κατασκοπείας και παραδόθηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, από το Κατάρ και την Αίγυπτο, που λειτούργησαν ως μεσολαβητές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε την πρόταση με τον Νετανιάχου, κατά την άφιξή του στο Ισραήλ μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ο Μπλίνκεν αργότε
ρα συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη