Χαλκιδική: Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του παιχνιδιού στο λούνα παρκ- Ξεσπούν οι συγγενείς του 19χρονου τι καταγγέλουν


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί.

O 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού οδηγήθηκαν την Τρίτη (20/8) στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωση της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου.

Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

«Σάπια, ξεκόλλησαν τα μέταλλα μαζί με τα καθίσματα»

Ξεσπούν οι συγγενείς του 19χρονου Γιάννη που βρήκε φρικτό θάνατο σε λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, με τον πατέρα του να ζητά να βρεθούν οι ένοχοι.

«Σάπια, ξεκόλλησαν τα μέταλλα μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στον δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση. Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι... Θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς» είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας του 19χρονου στο Star.


«Εγώ με τον αδελφό μου καθόμασταν στο ίδιο καθισματάκι και γυρνάει., γυρνάει και του λέω “Γιάννη ξεκολλάει” και τον βλέπω να εξαφανίζεται. Καθίσαμε σε μία θέση ήρθε αυτός (σ.σ. ο χειριστής) και μας έβαλε σε μία που μας έδειξε αυτός και όταν και όταν κατέβηκε τον ακούω να λέει “θα το βάλω τέρμα”. Αυτός με το που έφυγε ο αδελφός μου εξαφανίστηκε» είπε συγκλονισμένος μιλώντας στο Action24 ο αδελφός του 19χρονου που ήταν μαζί του στο παιχνίδι.

Από πλευράς της γιαγιά του 19χρονου περιέγραψε πώς ο αδελφός του προσπάθησε να τον κρατήσει. «Όταν είδε το κάθισμα ότι ξεκολλάει τον κράτησε από την μπλούζα μήπως και τον προλάβει και δεν πέσει, κι όμως η μπλούζα δεν άντεξε στην πίεση και το παιδί σωριάστηκε με δύναμη κάτω. Έφερε πολλές τούμπες, έσπασε αυχένα, άνοιξε το κεφάλι του» είπε.


«Εξφενδονίστηκε πάνω στο σίδερο το παιδί. Το δεύτερο πρόλαβε και κρατήθηκε. Θα έχανα και το δεύτερο» είπε με την σειρά του ο πατέρας του 19χρονου και πρόσθεσε ξεσπώντας ότι «βρίσκομαι από 4:30 τα ξημερώματα και έχω αγκαλιά το παιδί μού και δεν το γνωρίζω».


Σημειώνεται ότι σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Δημάρχου Κασσάνδρας στην σκιά της τραγωδίας στο λούνα παρκ.

Η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, απαντώντας στην δήμαρχο της περιοχής Αναστασία Χαλκιά, η οποία είπε νωρίτερα ότι η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».

Το ''μπαλάκι'' των ευθυνών

Και όσο οι οικογένεια του 19χρονου Γιάννη θρηνεί για τον άδικο χαμό του, σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Δημάρχου Κασσάνδρας.

Η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπογράμμισε η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».

Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. 

O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη